Παπαδημούλης προς Κομισιόν:  “Πώς θα περιορίσετε το shrinkflation;”

Διαβάζεται σε 3'
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης EUROKINISS ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς Δημήτρης Παπαδημούλης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με αθέμιτη πρακτική της σμίκρυνσης των συσκευασιών με παράλληλη αύξηση της τιμής των προϊόντων.

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Αριστεράς, Δημήτρης Παπαδημούλης, φέρνει στην Κομισιόν το ζήτημα της επιτακτικής ανάγκης για λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παραπλανητική εμπορική πρακτική του shrinkflation, του «πληθωρισμού της σμίκρυνσης».

Το φαινόμενο που έχει λάβει εκτεταμένες διαστάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αφορά τη «μείωση του μεγέθους ή της ποσότητας των πωλούμενων προϊόντων στην ίδια συσκευασία, με τις τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα ή, συνηθέστερα, να αυξάνονται (shrinkflation), με αποτέλεσμα να  αυξάνεται το πραγματικό κόστος των προϊόντων, χωρίς να γίνεται εύκολα αντιληπτό από τους καταναλωτές».

Όπως επισημαίνει ο Δημ. Παπαδημούλης «ελλείψει ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας, το φαινόμενο αυτό εντείνει ακόμη περισσότερο την κρίση κόστους διαβίωσης, στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια πολίτες πανευρωπαϊκά».

Για τον λόγο αυτόν, ρωτά την Επιτροπή «αν θεωρεί ότι το φαινόμενο του shrinkflation συνιστά παραπλανητική εμπορική πρακτική», «τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την αντιμετώπισή του» και «αν σε αυτά περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική η αναγραφή στις συσκευασίες των προϊόντων των περιπτώσεων shrinkflation», καθώς και «τι μέτρα μπορούν να λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Θέμα: Επιτακτική ανάγκη για τη λήψη μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του shrinkflation

Εδώ και δύο χρόνια, οι καταναλωτές βρίσκονται αντιμέτωποι με μια παρατεταμένη κρίση κόστους διαβίωσης, λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, της εκτόξευσης των τιμών και της σημαντικής μείωσης της αγοραστικής τους δύναμης. Παράλληλα, εκτεταμένες διαστάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο έχει λάβει το φαινόμενο της μείωσης του μεγέθους ή της ποσότητας των πωλούμενων προϊόντων στην ίδια συσκευασία, με τις τιμές να παραμένουν στα ίδια επίπεδα ή, συνηθέστερα, να αυξάνονται (shrinkflation). Τέτοιες πρακτικές αυξάνουν το πραγματικό κόστος των προϊόντων, δεν γίνονται εύκολα αντιληπτές από τους καταναλωτές και εντείνουν ακόμη περισσότερο την κρίση κόστους διαβίωσης, στην οποία έχουν περιέλθει εκατομμύρια πολίτες πανευρωπαϊκά. Ελλείψει ενός αποτελεσματικού ευρωπαϊκού πλαισίου προστασίας των καταναλωτών από την κλιμακούμενη πορεία του φαινομένου του shrinkflation, ορισμένες χώρες προχωρούν ή ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη λήψη εθνικών μέτρων για την αντιμετώπισή του .

Ενόψει των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Θεωρεί ότι το φαινόμενο του shrinkflation συνιστά παραπλανητική εμπορική πρακτική;
  2. Σκοπεύει να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του Κανονισμού σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές , ώστε να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή στις συσκευασίες των προϊόντων των περιπτώσεων shrinkflation;
  3. Τι μέτρα μπορούν να λάβουν οι εθνικές κυβερνήσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα