Παπαδημούλης: 'Η Πορτογαλία δείχνει τον δρόμο των προοδευτικών πολιτικών συγκλίσεων'

Εκδήλωση για την πρόταση εταιρικής σύμπραξης στους τομείς Έρευνας και Καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου - την πρόταση PRIMA. Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Εκδήλωση για την πρόταση εταιρικής σύμπραξης στους τομείς Έρευνας και Καινοτομίας στην περιοχή της Μεσογείου - την πρόταση PRIMA. Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017 (EUROKINISSI / ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) EUROKINISSI

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ σε άρθρο του στην πορτογαλική εφημερίδα Publico επαινεί τη στάση των κυβερνητικών δυνάμεων στην Πορτογαλία λέγοντας πως αποτελούν ένα ξεχωριστό παράδειγμα προοδευτικών συγκλίσεων

«Η Πορτογαλία δείχνει το δρόμο των προοδευτικών πολιτικών συγκλίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, καθώς, όπως επισημαίνει, σε άρθρο του στην πορτογαλική εφημερίδα Publico, «η πορτογαλική κυβέρνηση αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα προοδευτικών συγκλίσεων, έτσι όπως αντανακλάται από τα κόμματα που συμμετέχουν και στηρίζουν την κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα».

«Από θέση συμμετοχής ή στήριξης της κυβερνητικής ευθύνης, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, του Μπλόκου της Αριστεράς, του Κομμουνιστικού Κόμματος και των Πρασίνων έχουν καταφέρει, σταδιακά από το Νοέμβριο του 2015 και μετά, να στρέψουν την οικονομία σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», συνεχίζει ο κ. Παπαδημούλης και προσθέτει: «Προχωρούν βήμα-βήμα στην επούλωση των “τραυμάτων” από τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων συντηρητικών κυβερνήσεων, έχοντας καταφέρει να κατεβάσουν την ανεργία σε μονοψήφια νούμερα της τάξης του 7%-8%. Επίσης, η πορτογαλική κυβέρνηση προχωρά με γοργά βήματα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της οικονομίας της και ενισχύοντας τον ήδη ιδιαίτερα εξωστρεφή χαρακτήρα του εμπορίου της. Την ίδια στιγμή, τα εργασιακά δικαιώματα αποκαθίστανται σταδιακά, έπειτα από μια περίοδο έντονης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Η αλλαγή ηγεσίας στο Eurogroup, με τον Πορτογάλο πρώην υπουργό Οικονομικών Μάριο Σεντένο να αναλαμβάνει τα ηνία, αποτελεί επίσης μια ακόμη θετική εξέλιξη για τη μεταφορά της συσσωρευμένης εμπειρίας προοδευτικής διακυβέρνησης από τη Λισαβόνα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα για την αλλαγή του φορολογικού μείγματος και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, χωρίς επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών, κινούνται στη σωστή κατεύθυνση».

Ο κ. Παπαδημούλης αναφέρεται στα παραδείγματα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, από θέση κυβερνητικής ευθύνης, της ηγεσίας Κόρμπιν στο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας και της «Προοδευτικής Συμμαχίας» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λέγοντας πως «αναπτύσσουν μια έντονη συλλογική, διανοητική, πολιτική και κινηματική προσπάθεια, για να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος, που θα μπορεί να οδηγήσει συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στην αλλαγή σελίδας».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κομισιόν
SHARE:

24Media Network