Παραιτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης

Παραιτήθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015. Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάνης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών,οι οποίοι συζήτησαν με τον πρωθυπουργό τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Την παραίτησή του ανακοίνωσε μέσω του μπλογκ του ο Γιάνης Βαρουφάκης. "Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος", τονίζει

“Το δημοψήφισμα αυτό θα μείνει στην ιστορία ως μια μοναδική στιγμή, μια στιγμή που ένα μικρό ευρωπαϊκό έθνος σηκώνει το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.

Όπως όλες οι μάχες για τα δημοκρατικά δικαιώματα, έτσι και αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσιγράφου της 25ης Ιουνίου έχει ένα ακριβό τίμημα”, γράφει μεταξύ άλλων στο μπλογκ του ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανακοινώνοντας την παραίτηση του, με κείμενο υπό τον τίτλο ” Minister No More“.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, κοινή συναινέσει το διαζύγιο Βαρουφάκη – Τσίπρα. Μέχρι τα ξημερώματα ήταν μαζί. Στον πρώην υπουργό Οικονομικών τέθηκε από τον πρωθυπουργό, πως μετά από όσα έχουν συμβεί, χρειάζεται μία αλλαγή και πως έχει κλείσει ο πρώτος κύκλος διαπραγμάτευσης. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πιθανότερος για διάδοχος, ενώ δεν αποκλείεται και μίνι ανασχηματισμός

Αναλυτικά το κείμενο

“Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.

Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα «εκτιμούσαν» την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρησε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.

Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!”.

Σακελλαρίδης για παραίτηση Βαρουφάκη

“Ο Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός νιώθει την ανάγκη να τον ευχαριστήσει για την αδιάκοπή του προσπάθεια να προωθήσει τις θέσεις της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες” αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Πρόσθεσε δε, ότι μετά το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του κ. Βαρουφάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα