Παρέμβαση Γεννηματά για Σκοπιανό: 'Λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και εγγυήσεις απέναντι στο αλυτρωτισμό'

Επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Πρέβεζα, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)
Επίσκεψη της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Πρέβεζα, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ) EUROKINISSI

Παρέμβαση για το "Σκοπιανό" πραγματοποίησε η Φώφη Γεννηματά, επιμένοντας για συμβιβαστική λύση, με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απαραιτήτως με τις αναπόσπαστες από αυτήν συμπληρωματικές εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού

Παρέμβαση για το “Σκοπιανό” πραγματοποίησε η Φώφη Γεννηματά, με τις αναταράξεις που προκάλεσε στο Κίνημα Αλλαγής η εμφάνιση της Εύας Καϊλή και την αμηχανία που αυτό προκάλεσε στους βουλευτές της ΔΗΣΥ στη Βόρεια Ελλάδα. “Εμείς σεβόμαστε τις γνήσιες ευαισθησίες του Ελληνικού λαού πάνω στο θέμα. Και συμμεριζόμαστε την αγωνία των πολιτών για μια έντιμη λύση που θα προστατεύει τα ζωτικά μας συμφέροντα και θα οδηγεί σε πλήρως ομαλές σχέσεις με τα Σκόπια και σταθερότητα στα Βαλκάνια. Δεν ακούμε όμως έξαλλες φωνές που έρχονται από ένα σκοτεινό παρελθόν”, τόνισε η επικεφαλής της νέας παράταξης της Κεντροαριστεράς.

Παράλληλα, η Φ.Γεννηματά ξεκαθάρισε ότι θέση της παράταξης της οποίας ηγείται παραμένει λύση με σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και απαραιτήτως με τις αναπόσπαστες από αυτήν συμπληρωματικές εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού, προπαγάνδας και καταστρατήγησης του πνεύματος και της ουσίας των όσων θα συμφωνηθούν.

ADVERTISING

Μάλιστα, αναφέρθηκε εκτενώς στις αρνητικές για τη χώρα μας συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την μη λύση του “Σκοπιανού”, δηλώνοντας ότι “Παρατείνει το τέλμα και το αδιέξοδο και ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετεί τελικά μόνο τα Σκόπια. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής κανενός ότι η γειτονική χώρα έχει αναγνωρισθεί από 140 χώρες περίπου με το συνταγματικό της όνομα (“Δημοκρατία της Μακεδονίας”). Τα διεθνή μέσα επικοινωνίας την αποκαλούν νέτα - σκέτα Μακεδονία. Η γειτονική χώρα μονοπωλεί δηλαδή το όνομα “Μακεδονία”. Αυτό θέλουμε; Όχι βέβαια. Γι' αυτό θα πρέπει να το αποτρέψουμε αλλά με αποτελεσματική λύση που θα ακυρώνει αυτές τις παραχαράξεις, γεωγραφικές, ιστορικές, πολιτιστικές”.

Από την παρέμβαση της Φ.Γεννηματά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η σκληρή κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, τονίζοντας πως “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός χειρίζεται όμως το θέμα με ασυγχώρητη επιπολαιότητα, ερασιτεχνισμό και διγλωσσία. Απουσιάζει η υπευθυνότητα. Άλλα λέει ο Τσίπρας και άλλα ο Καμμένος, ο οποίος πρωταγωνιστεί σε αντιφατικά ασυνάρτητες τοποθετήσεις. Η κυβέρνηση καταφεύγει στην “εν κρυπτώ διπλωματία” και προφανώς συνάπτει μυστικές συμφωνίες, όπως μαρτυρούν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Μ. Νίμιτς. Σπέρνουν τις θύελλες της σύγχυσης και του φανατισμού και απειλούν με αδιέξοδο τη διαδικασία και με εθνική ήττα τη χώρα”.

Ιδιαίτερα σκληρή στάση χρησιμοποίησε και για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, κατηγορώντας την ότι “σέρνεται πίσω από ενθικιστικά στοιχεία”. Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι “Είναι φανερό ότι και η Ν.Δ. δεν έχει ούτε καθαρή και σταθερή θέση πάνω στο θέμα ούτε υπεύθυνη και ψύχραιμη στάση. Αποφεύγει πεισματικά να διευκρινίσει εάν υπάρχει και ισχύει εθνική γραμμή. Οι τοποθετήσεις του Βουκουρεστίου φαίνεται να αμφισβητούνται. Η Ν.Δ. φαίνεται ότι σύρεται στις αντιδράσεις της, από τα πλέον ακραία εθνικιστικά στοιχεία, ενώ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τις εθνικές αγωνίες και ευαισθησίες όπως κάνει ακόμη και με το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης”.

Τέλος, επέμεινε ότι θέμα της ονομασίας της γειτονικής μας χώρας με την ΠΓΔΜ θα πρέπει να λυθεί με τρόπο που να διασφαλίζει πλήρως τα ελληνικά συμφέροντα, να σέβεται τις ευαισθησίες μας και να εγγυάται απόλυτα ομαλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες στο μέλλον.

Παπαδοπούλου: Αστείο να κατηγορεί η κυρία Γεννηματά τον Πάνο Καμμένο για αντιφάσεις

«Είναι αστείο να κατηγορεί η κυρία Φώφη Γεννηματά τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο για αντιφάσεις, όταν στο νέο μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ ο κάθε αρχηγίσκος προβάλλει και από μια διαφορετική άποψη για το Σκοπιανό. Και όταν όλοι μαζί, με πρώτη την κυρία Γεννηματά, αλλάζουν άποψη ανάλογα με την κατεύθυνση και τη φορά του ανέμου. Όπως στα Ίμια, που άφησαν τη σημαία να την πάρει ο άνεμος…» αναφέρει σε απάντησή της στην Φ. Γεννηματά η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μανταλένα Παπαδοπούλου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ιερώνυμος: Μόνο 9 απ' τους συνολικά 82 ιεράρχες στο συλλαλητήριο

Φραγκούλης Φράγκος: Από το συλλαλητήριο σε νέο κόμμα;

Παπαδοπούλου: Ο Καραμανλής δεν είπε ποτέ σύνθετη ονομασία με τον όρο 'Μακεδονία'

SHARE:

24Media Network