Παυλόπουλος σε Βάιντμαν: Οι εταίροι να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος

Παυλόπουλος σε Βάιντμαν: Οι εταίροι να στηρίξουν το κοινωνικό κράτος
Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου με τον Πρόεδρο της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Eurokinissi

«Χωρίς αμφιβολία θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας διότι είναι και δικό μας ενδιαφέρον η Ελλάδα να αναπτυχθεί και αυτό στο τέλος θα σημαίνει σταθερότητα για όλους", σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας.

«Την ανάγκη» να στηρίξουν οι εταίροι την Ελλάδα στην νέα πορεία, μετά τα μνημόνια, για «ανάπτυξη» και «κοινωνικό κράτος», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν. Σημείωσε μάλιστα ότι «ο ελληνικός λαός πλήρωσε και για λάθη που δεν ήταν δικά του».

«Χωρίς αμφιβολία θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας διότι είναι και δικό μας ενδιαφέρον η Ελλάδα να αναπτυχθεί και αυτό στο τέλος θα σημαίνει σταθερότητα για όλους και για την ευρωζώνη», απάντησε ο κ. Βάιντμαν, προσθέτοντας ότι μετά τη μακρά φάση προσαρμογής, «τώρα η Ελλάδα πραγματικά πρέπει να ψάξει και να βρει εμπιστοσύνη».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε λίγο πριν με εκπροσώπους της Ένωσης Τραπεζών, επεσήμανε ότι «οι επενδύσεις είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον επόμενο χρόνο».

«Ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας, θα τις τηρήσουμε στο ακέραιο, είπε ο κ. Παυλόπουλος αναφερόμενος στην νέα περίοδο μετά τα μνημόνια, «αλλά πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη και οι εταίροι μας να στηρίξουν την Ελλάδα σ΄ αυτή την προσπάθεια που κάνει τώρα προς δύο κατευθύνσεις».

Η πρώτη αφορά τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, διότι αυτά τα χρόνια δοκιμάσθηκε η κοινωνική συνοχή, από την εφαρμογή των μνημονίων και μάλιστα ο ελληνικός λαός πλήρωσε λάθη, τα οποία δεν ήταν πάντα δικά του.

Στο σημείο αυτό επικαλέστηκε δήλωση του πρώην Προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του «αναγνώρισε αυτά τα σφάλματα που έγιναν και δεν ήταν δικά μας».

Ως δεύτερο σκέλος της προσπάθειας ανέφερε την ανάπτυξη. «Είναι γνωστό, ότι η ανάπτυξη αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στην πορεία μας προς το μέλλον», δήλωσε για να υπογραμμίσει ότι «ας μην αυταπατώμεθα, η μείωση του δημόσιου χρέους, ουσιαστική μείωση του δημόσιου χρέους, μόνο μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί».

Ο κ. Παυλόπουλος, αφού εξέθεσε το μέγεθος όχι μόνον του ελληνικού χρέους αλλά και του χρέους της ευρωζώνης και του παγκόσμιου χρέους, εξέφρασε την άποψη ότι «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κληθεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο για την θωράκιση της Ευρωζώνης» .

«Πρέπει να αξιοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει και επιπλέον, ίσως θα πρέπει να σκεφτούμε κύριε Πρόεδρε, εάν χρειάζεται, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και νέα μέσα για να μπορέσει να υπερασπιστεί την συνοχή και το μέλλον της Ευρωζώνης», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα πέρασε μία μακρά φάση προσαρμογής -ναι, το ξέρουμε- και τώρα έρχεται μία περίοδος που πραγματικά πρέπει να ψάξει και να βρει εμπιστοσύνη», είπε παίρνοντας τον λόγο ο γερμανός τραπεζίτης, τονίζοντας ότι «χωρίς αμφιβολία, θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδος διότι είναι και δικό μας ενδιαφέρον η Ελλάδα να αναπτυχθεί, ο Λαός της Ελλάδος, ο κόσμος στην Ελλάδα να συμμετάσχει σ’ αυτήν ακριβώς την ανάπτυξη. Γιατί στο τέλος αυτό θα σημάνει σταθερότητα για όλους και για την Ευρωζώνη».

Ιδιαίτερα για την εξέλιξη της Ευρωζώνης, επεσήμανε ότι «αν και για εμάς πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα πλαίσιο σταθερότητος αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωζώνη δεν θα πρέπει και να εξελιχθεί περαιτέρω. Ολοι σκεπτόμαστε σοβαρά το θέμα της Ελλάδος και την υποστηρίζουμε».

Ο κ.Βάιντμαν έκανε αναφορά στις «φρικτές πυρκαγιές των τελευταίων εβδομάδων γύρω από την Αθήνα» εκφράζοντας την υποστήριξη «στις οικογένειες και όλους τους πυροπαθείς και πυρόπληκτους»

Μιλώντας για τη συζήτηση που προηγήθηκε με την Ένωση Τραπεζών, είπε ότι «είχα μία πολύ καλή εικόνα για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, τα περιθώρια ανάπτυξης και εξέλιξης» για να προσθέτει ότι «είναι σαφές ότι οι επενδύσεις είναι αυτό το οποίο θα πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον επόμενο χρόνο».

Κλείνοντας, δήλωσε ότι θα έχει επαφές με μέλη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα