Παυλόπουλος στο ΣΕΒΕ: Πιο ευοίωνες οι συνθήκες σήμερα για την Ελλάδα

Παυλόπουλος στο ΣΕΒΕ: Πιο ευοίωνες οι συνθήκες σήμερα για την Ελλάδα
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος Eurokinissi

Τα εύσημα στους Έλληνες εξαγωγείς απένειμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Σήμερα οι συνθήκες για την Ελλάδα είναι διαφορετικές από το 2015 και πιο ευοίωνες, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και απένειμε τα εύσημα στους Έλληνες εξαγωγείς, γιατί, όπως είπε, με τις επιδόσεις τους ξεπέρασαν τις προσδοκίες και πρωταγωνίστησαν στην προσπάθεια για την οικονομική ανάκαμψη. Τα παραπάνω ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος στη διάρκεια του χαιρετισμού του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) Γιώργος Κωνσταντόπουλος στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο κ. Παυλόπουλος ανακάλεσε στη μνήμη του την πρώτη συνάντηση με τη διοίκηση του ΣΕΒΕ στις 19 Ιουνίου 2015, με την ευκαιρία της επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, και αφού παρατήρησε πως εκείνη η συνάντηση έγινε σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς και μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα και την προοπτική της στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, σημείωσε τα εξής:

«Τότε, σας είχα διαβεβαιώσει ότι “θ’ αντέξουμε”. Καθώς κι ότι η χώρα μας όχι μόνο θα μείνει συνεπής στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό αλλά και ότι θα συμβάλλει, στο μέτρο που της αναλογεί, στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και στην εμπέδωση της συνοχής της Ευρωζώνης, με “αιχμή του δόρατος” ένα ισχυρό Ευρώ. Επιπλέον, σας είχα ζητήσει να πιστέψετε στις αστείρευτες δυνάμεις σας και να πρωταγωνιστήσετε σ’ αυτή την Εθνική, κυριολεκτικώς, προσπάθεια.

Σήμερα, ευτυχώς όταν οι συνθήκες για τον τόπο μας είναι διαφορετικές και πιο ευοίωνες, μπορώ να σας το πω δημοσίως: Είμαστε υπερήφανοι για εσάς, δοθέντος ότι έχετε, και μάλιστα κατά πολύ, υπερβεί τις προσδοκίες μας. Όχι μόνον “αντέξατε”, όχι μόνο έχετε πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια της Εθνικής μας οικονομικής -και όχι μόνον- ανάκαμψης, αλλά έχετε καταστήσει την Θεσσαλονίκη και την Μακεδονία μας διεθνές οικονομικό κέντρο μεγάλων δυνατοτήτων, μ’ έμφαση στην εξάπλωσή του ιδίως στον ευρύτερο Βαλκανικό Χώρο. Κάτι που, αυτονοήτως, αποτελεί τεράστια προσφορά τόσο για την Εθνική μας Οικονομία όσο και για την Μακεδονία μας. Τον τόπο, ο οποίος μας εμπνέει γενικότερα και τονώνει καθοριστικώς το εθνικό μας φρόνημα».

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι δικαίως ο ΣΕΒΕ έχει μετονομαστεί σε «Σύνδεσμο Εξαγωγέων» γενικώς κι αυτό διότι η όλη επιχειρηματική του δραστηριότητα καλύπτει πλέον και τους εξαγωγείς στο σύνολο της χώρας. Οι εξαγωγείς της Β. Ελλάδας αποτελούν υπόδειγμα για όλους τους Έλληνες εξαγωγείς και κατέχουν περίοπτη θέση μεταξύ των συναδέλφων τους στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε χαρακτηριστικά.

Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συμβολή των εξαγωγέων στη θετική πορεία της εθνικής οικονομίας και στα στοιχεία που συνηγορούν σε αυτή την εκτίμηση. Επικαλέστηκε τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τα οποία επιβεβαιώνεται η μεγάλη συμμετοχή των εξαγωγών στην διαμόρφωση του ΑΕΠ. Η συμβολή του τομέα των εξαγωγών στον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ εντείνεται χρόνο με τον χρόνο και το πρώτο εξάμηνο του 2018 έφθασε στις 2,5 εκατοστιαίες μονάδες.  Η ανάκαμψη των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια επανατοποθετεί τα Ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές, δημιουργώντας την βάση για μια βιώσιμη ανάπτυξη.

«Η βιώσιμη ανάπτυξη για μια οικονομία, όπως η ελληνική, πρέπει να στηρίζεται, κατά κύριο λόγο, στις εξαγωγές και στην εξωστρέφεια και μετά στην κατανάλωση και στις δημοσιονομικές δαπάνες», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος και υπογράμμισε πως ήρθε η ώρα και η Πολιτεία  να αφιερωθεί περισσότερο στην ενίσχυση των εξαγωγών και στα προβλήματα των εξαγωγέων, διαμορφώνοντας ιδίως ένα σταθερό και ουσιαστικό πλαίσιο ενισχύσεων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα