Παυλόπουλος: Συνεννόηση δε σημαίνει και συγκυβέρνηση. Η ΕΚΤ να δεχθεί ελληνικά ομόλογα

ΑΘΗΝΑ-ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)
ΑΘΗΝΑ-ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Ο ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ.(EUROKINISSI-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ) EUROKINISSI

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, τοποθετήθηκε σχετικά με τα σενάρια Οικουμενικής κυβέρνησης, σχολίασε τον ρόλο της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, ζήτησε αλλαγή της συνθήκης Σένγκεν και ανέφερε πως τα ισοδύναμα πρέπει να αλλάξουν στο μέλλον αφού έχουν αλλάξει και τα οικονομικά δεδομένα

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δέχτηκε ευχές για το νέο έτος από εκπροσώπους της πολιτικής, στρατιωτικής, θρησκευτικής και πνευματικής ηγεσίας της χώρας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε πως θα έχει επαφές με ομολόγους του, καθώς αυτό που προέχει είναι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ενώ αναφέρθηκε και στην απομείωση του χρέους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν τους καλούς φίλους".

Επιπλέον, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να παρέμβει, ώστε να γίνουν δεκτά τα ελληνικά ομόλογα.

Αναφερόμενος στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, ξεκαθάρισε ότι όταν μιλά για συνεννόηση, δεν μιλά για συγκυβέρνηση, αλλά για την ανάγκη να μπορούν να συνεννοηθούν όλα τα κόμματα στα πολιτικά ζητήματα για να βγαίνει η χώρα με μία φωνή προς τα έξω.

"Τήρησα το ρόλο του προέδρου κατά κεραία. Να θυμόσαστε κάτι: ο ρυθμιστικός ρόλος δεν έχει σταθερό περιεχόμενο, αλλάζει με την κρισιμότητα των καιρών. Στις κρίσιμες περιόδους το περιεχόμενο αλλάζει, δεν ισχύουν ρυθμιστικές αρμοδιότητες. Αν χρειαστεί η δική μου παρέμβαση να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων που προβλέπονται από το Σύνταγμα", είπε.

"Βασική μου προτεραιότητα να τονώσουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η ΕΕ και η ΕΚΤ από τη στιγμή που εκπληρώνει η χώρα τις υποχρεώσεις της, και τις εκπληρώνει, πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της και εκείνη, και οι εταίροι μας.  Όπως για το ζήτημα του χρέους, της επιμήκυνσης του χρέους αλλά και της απομείωσης των επιτοκίων. Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στην ΕΚΤ να δέχεται ελληνικά ομόλογα", τόνισε για να συμπληρώσει:

"Ίσως να αλλάξουν τα ισοδύναμα στο μέλλον αφού έχουν αλλάξει και τα οικονομικά δεδομένα". 

Κάνοντας λόγω για σύμπνοια και συνεννόηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε:

"Οι εκλογές έδειξαν ότι ο λαός θέλει την Ελλάδα στην Ευρώπη. Ομόνοια των πολιτικών δυνάμεων δε σημαίνει και προτροπή για συγκυβέρνηση, συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα του έθνους. Δε μιλάω για νομοσχέδια αλλά αν κάτι που είναι σημαντικό εκεί που αφορά την πορεία του τόπου τότε να δούμε τι θα κάνουμε για να δείξουμε ότι είμαστε όλοι μαζί. Παράδειγμα οι 220 για τη συμφωνία, δεν ξέρετε τι απήχηση είχε αυτό στο εξωτερικό. 

Η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν είναι αρμοδιότητα του προέδρου της δημοκρατίας. Είναι ζήτημα του πρωθυπουργού. Η σύσκεψη προϋποθέτει τη δεδηλωμένη βούληση των αρχηγών ότι θέλουν τη σύσκεψη και έχουν συμφωνήσει στην ατζέντα. Ο ρόλος μου είναι επιδιαιτητικός".

Όταν ρωτήθηκε αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση για το ασφαλιστικό όπως και για το προσφυγικό, απάντησε: "Αν το θελήσουν... εγώ είμαι εδώ.

Είμαι αισιόδοξος ότι εντός Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και τότε μπορούμε να απαιτήσουμε και αυτά που μας αναλογούν. Όχι μόνο στο θέμα του χρέους αλλά και αλλού".

Για το προσφυγικό είπε:

"Ποια είναι η βασική δέσμευση που ανέλαβε η Τουρκία; Η βασική δέσμευση αφορούσε στους παράνομους μετανάστες. Δεν είναι μόνο το θέμα της επαναπατρισμού αλλά και της επανεισδοχής. Στις συμφωνίες προβλέπεται να επιστρέφονται παράνομοι μετανάστες όχι μόνο στις χώρες καταγωγής αλλά και στις χώρες προέλευσης".

Αναφερόμενος στη συνθήκη Σένγκεν, δήλωσε: "Όσοι κάνουν δηλώσεις για τη συνθήκη Σένγκεν, δεν ξέρουν τι είναι η συνθήκη Σένγκεν και έχουν άγνοια του θεσμικού κεκτημένου της ΕΕ. Πρέπει να αλλάξει η συνθήκη Σένγκεν διότι άλλα τα δεδομένα το 2001 - 2002.

Τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα είναι ο ορισμός των συνόρων, της υφαλοκρηπίδας, του εναέριου χώρου και της ΑΟΖ. Στον τρόπο της περιφρούρησης η Frontex έχει κυρίαρχο ρόλο.  

Έχω 2 στόχους στο εξωτερικό σε ό,τι αφορά προβολή χώρας. Να παρουσιάσω την οικονομική κατάσταση που έχει βελτιωθεί και να κάνω τη συζήτηση αυτή για τη Σένγκεν".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παυλόπουλος σε Τσίπρα: Φέτος θα βγούμε από το μνημόνιο και θα φορέσεις γραβάτα

Την εθνική ομάδα αστέγων δέχθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

SHARE:

24Media Network