Περιμένοντας τον ανασχηματισμό

Περιμένοντας τον ανασχηματισμό
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τον επικείμενο ανασχηματισμό, χωρίς ο πρωθυπουργός να έχει διασαφηνίσει τις προθέσεις του.

Κανένα σήμα δεν εξέπεμψε τις τελευταίες ώρες η κυβέρνηση για τον επερχόμενο ανασχηματισμό. Η τελευταία ενημέρωση έγινε από την ανώτερη κυβερνητική πηγή που υπονόησε πως οι όποιες αλλαγές θα αργήσουν λίγο, υπονοώντας ότι ο ανασχηματισμός θα έρθει από την ερχόμενη εβδομάδα.

Όμως, ακόμη κι έτσι υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που δεν αποκλείουν νέα αλλαγή σχεδιασμού και ανακοινώσεις ως το τέλος της εβδομάδας.

Όπως και να’ χει ο πρωθυπουργός σχεδιάζει, γεμίζει κουτάκια και προσπαθεί να “χτίσει” το προφίλ ενός νέου κυβερνητικού σχήματος που θα προκαλέσει θετική εντύπωση στην κοινωνία και θα σηματοδοτήσει την αλλαγή.

Ενδεχομένως η μεγαλύτερη δυσκολία του Αλέξη Τσίπρα να μην είναι το ποιους θα βάλει στην νέα κυβέρνηση αλλά το ποιους θα χρειαστεί να μετακινήσει ή να αφήσει εκτός. Είναι γεγονός ότι σχεδόν η πλειονότητα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου δηλώνει με έμμεσο ή πιο άμεσο τρόπο ότι δεν επιθυμεί να μετακινηθεί σε άλλο χαρτοφυλάκιο στον μεγάλο αυτόν ανασχηματισμό. Οι λόγοι είναι κατανοητοί, καθώς καθένας από αυτούς υποστηρίζει ότι θέλει να ολοκληρώσει ένα έργο που έχει μπει σε σειρά και να μην αναλάβει από την αρχή ένα άγνωστο αντικείμενο άλλου υπουργείου. Βεβαίως στις μεταξύ τους συζητήσεις οι υπουργοί δηλώνουν ότι εφόσον τούς ζητήσει ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένοι να πάνε όπου εκείνος ορίσει.

Από την άλλη και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι δεν θα είναι προς όφελος της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας της νέας κυβέρνησης η μετακίνηση πολλών υπουργών. Ωστόσο, έστω και μία αλλαγή προκαλεί αρκετές καραμπόλες. Για παράδειγμα η πρόθεση του πρωθυπουργού να μετακινήσει στην Κουμουνδούρου τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη αφήνει κενό στο υπουργείο Εσωτερικών παραμονές εκλογών και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρχικώς υπήρξε φημολογία για να ορισθεί διάδοχός του ο Χρήστος Σπίρτζης στην συνέχεια όμως υποχώρησε. Διότι η μετακίνηση Σπίρτζη δημιουργεί νέο κενό, σε έναν ευαίσθητο τομέα όπως το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Όσο για τον Πάνο Σκουρλέτη φαίνεται πως εκκρεμεί μία νέα συνάντησή του με τον πρωθυπουργό για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Ο σημερινός γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας μάλλον δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για τις εξελίξεις και μάλιστα σε συνέντευξή του υπενθύμισε ότι είναι ο εκλεγμένος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου-που όλα δείχνουν πως παραμένει αμετακίνητος στο υπουργείο Οικονομικών- για την έξοδο από το Μνημόνιο:

“Ο Οδυσσέας έφτασε στην Ιθάκη, αλλά είχε αγώνα να δώσει. Τον παραμόνευαν οι Μνηστήρες. Τους νίκησε με τη βοήθεια των πιστών δικών του ανθρώπων».

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με πληροφορίες καμία συζήτηση δεν έχει γίνει για υπουργοποίηση του Γιάννη Ραγκούση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα