Πέτσας: Ο Μητσοτάκης τάραξε τα νερά για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Πέτσας: Ο Μητσοτάκης τάραξε τα νερά για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα. Φωτογραφία αρχείου. Eurokinissi

Η απαίτηση για την επιστροφή των γλυπτών ισχύει στο ακέραιο ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εκτιμώντας ότι θα είναι ισχυρός ο συμβολισμός της επανένωσης και τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να νομιμοποιήσουμε την κλοπή.

Στις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας ότι η απαίτηση για την επιστροφή τους ισχύει στο ακέραιο και ότι δεν υπάρχει περίπτωση νομιμοποίησης της κλοπής.

“Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού τάραξε τα λιμνάζοντα νερά στο κορυφαίο αυτό θέμα που είναι ο επαναπατρισμός των γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο της με αφορμή μία κορυφαία στιγμή του σύγχρονου Ελληνισμού, καθώς το 2021 συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση” δήλωσε ο κ.Πέτσας, υπενθυμίζοντας ότι τα γλυπτά απεικονίζουν την πομπή των μεγάλων Παναθηναίων, δηλαδή μία μεγάλη γιορτή των ανθρώπων της αθηναϊκής Δημοκρατίας, του χρυσού αιώνα της.

Σημείωσε ότι άνθρωποι του πολιτισμού αγκάλιασαν αυτή την πρωτοβουλία του κ.Μητσοτάκη καθόσον στον Observer αναφέρει με σαφήνεια ότι η απαίτηση για επιστροφή των γλυπτών ισχύει στο ακέραιο και ότι το Βρετανικό Μουσείο δίνει μία χαμένη μάχη. Παρέθεσε ειδικότερα επιστολές καθηγητή του Πανεπιστημίου του Cambridge και της προέδρου της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, που συγχαίρουν και υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.

“Ο συμβολισμός της επανένωσης είναι τόσο ισχυρός, που θα δείξει σε όλο τον κόσμο που πραγματικά ανήκουν τα γλυπτά του Παρθενώνα” εκτίμησε ο κ.Πέτσας.

“Είναι τόσο ισχυρός ο συμβολισμός του να δει κανείς πλάι-πλάι τα εκθέματα στο Μουσείο της ακρόπολης και αυτά που βρίσκονται στο Λονδίνο να εκτίθεται μαζί είναι τόσο μεγάλος και ισχυρός συμβολισμός που αναρωτιέμαι αν υπάρχει ένας Έλληνας ή οποιοσδήποτε άνθρωπος στον κόσμο που δεν θα ήθελε να το δει” σχολίασε μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ξεκαθάρισε ότι “εμείς από πλευράς μας θα κάνουμε ότι είναι δυνατό ώστε να κατοχυρωθεί ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση φυσικά νομιμοποίησης αυτής της κλοπής”.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός είχε προτείνει να επιστραφούν στην Αθήνα με δανεισμό το 2021 τα Γλυπτά του Παρθενώνα με αντάλλαγμα σπάνια κειμήλια που βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός της χώρας μας. Η πρόταση προκάλεσε θύελλα σχολίων με το Βρετανικό Μουσείο να ζητά αναγνώριση κυριότητας και Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά να εξαπολύουν επίθεση στον κ.Μητσοτάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα