Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ στις ΗΠΑ. Και με Ερντογάν στο Λονδίνο

Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Τετ α τετ Μητσοτάκη – Τραμπ στις ΗΠΑ. Και με Ερντογάν στο Λονδίνο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ Eurokinissi

Εκτός από το γεύμα εργασίας με τον Αμερικανό πρόεδρο στο οποίο θα παρακαθίσει ο πρωθυπουργός στις 4 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο, προγραμματίζεται και επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 7 Ιανουαρίου.

Η 7η Ιανουαρίου είναι μία από τις πιθανές ημερομηνίες, που συζητούνται για συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.

Η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ προγραμματίζεται σε κάθε περίπτωση για τις αρχές του έτους και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από την αμερικανική πλευρά.

Εν τω μεταξύ βέβαια ο κ.Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να παρακαθίσει σε γεύμα με τον κ.Τραμπ την ερχόμενη εβδομάδα και συγκεκριμένα στις 4 Δεκεμβρίου στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Στο γεύμα θα παρακαθίσουν επίσης οι ηγέτες της Εσθονίας, της Λεττονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Λιθουανίας, της Βουλγαρίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Διμερείς συναντήσεις στο ΝΑΤΟ ο Ντόναλντ Τραμπ θα έχει μόνο με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας και της Ιταλίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός όμως θα έχει στο περιθώριο του ΝΑΤΟ και συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που κορυφώνεται η τουρκική προκλητικότητα και στον απόηχο της συμφωνίας της Άγκυρας με τη Λιβύη.

Αλλωστε ο κ.Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα της συμπεριφοράς της υποτιθέμενης “συμμάχου” στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, έχοντας ήδη αναζητήσει στήριξη για την Ελλάδα. Χθες ο πρωθυπουργός υπενθυμίζεται ότι είχε αναλυτική τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν για το προσφυγικό αλλά και για τις προκλητικές τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο με τελευταία την υπογραφή συμφωνίας με τη Λιβύη για την ΑΟΖ.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μετά και την πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου με τη Λιβύη. Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο (3 και 4 Δεκεμβρίου) και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στις 12 και 13 του μήνα).

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε άλλωστε την Άγκυρα χθες απο το συνέδριο της ΝΔ πως: “Όσοι βιάζονται να αμφισβητούν, με τρόπο θεσμικά σαθρό, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα να γνωρίζουν ότι θα βρουν απέναντί τους όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα