Πλεύρης: Νωρίτερα η απόφαση για επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών στο ΕΣΥ

Θανάσης Πλεύρης Eurokinissi

Όσα δήλωσε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς και το ενδεχόμενο άρσης της αναστολής εργασίας.

"Ανοιχτό" άφησε το ενδεχόμενο άρσης αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα MEGA, το πρωί της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας άφησε "παράθυρο" για την επιστροφή τους στο ΕΣΥ, τονίζοντας πως η σχετική απόφαση θα παρθεί τελικά τον Οκτώβριο, και όχι τον Δεκέμβριο, που είχε προγραμματιστεί αρχικά.

"Αυτή τη στιγμή είναι σε αναστολή μέχρι τέλος του χρόνου. Η απόφαση που έχουμε πάρει έιναι ότι θα εξετάσουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκρωβρίου και με βάση αυτά θα παρθεί η απόφαση αν θα επιστρέψουν νωρίτερα. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν θα το εξετάσουμε τον Δεκέμβριο. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι να παρθεί η απόφαση εντός του Οκτωβρίου. Η κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι ότι θα εξετάσει τα δεδομένα της πανδημίας. Εάν τα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου, θα επιστρέψουν. Εάν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου, θα παραμείνουν σε αναστολή. Η θέση που έχουμε αποφασίσει κυβερνητικά είναι ότι ακολουθούμε την πανδημία."


Περίπου 1.500 χειρουργεία βρίσκονται σε αναστολή λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων

Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στην έλλειψη αναισθησιολόγων, που έχει προκαλέσει μεγάλη καθυστέρηση στα χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων. Σύμφωνα με τα όσα είπε, έχει γίνει μια εκκαθάριση της λίστας των χειρουργείων και τα δεδομένα δείχνουν ότι περίπου 1.500 χειρουργεία βρίσκονται σε αναστολή λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων

"Η πραγματική λύση του προβλήματος είναι η προκήρυξη που αφορά αναισθησιολόγους και καρδιολόγους, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Εάν γίνει αυτό, αυτομάτως πάμε σε ανακούφιση του προβλήματος, αλλιώς θα υποχρεωθούμε να βρούμε τις επόμενες λύσεις".

Επικαιροποιημένα εμβόλια

Ξεκινούν σήμερα Δευτέρα 3 Οκτωβρίου οι εμβολιασμοί με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4, ΒΑ.5, της μετάλλαξης Όμικρον του SARS-COV2 , καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξουν επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού, ο κ. Πλεύρης είπε πως «δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πότε θα ξανακάνουμε εμβόλιο, γιατί πρέπει να δούμε τι ανοσία θα δημιουργήσουν αυτά τα εμβόλια και δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας. Φαίνεται ότι σιγά σιγά πάμε και στα εμβόλια στην κατεύθυνση που υπάρχει και στη γρίπη, δηλαδή στο ετήσιο εμβόλιο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και στην πορεία».

Προσωπικός Γιατρός

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε και στον Προσωπικό Γιατρό, τονίζοντας ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση, η οποία αφορά γενικούς ιατρούς, παθολόγους και ιατρούς δημοσίου. Στο πρόγραμμα, μέχρι στιγμής, έχουν ενταχθεί 3.400 γιατροί, με την κάλυψη να φτάνει τα 6 εκατ. πληθυσμού, ενώ στην Αττική η δυναμική της κάλυψης έχει ήδη εξαντληθεί.

«Είναι σημαντικό να πάμε στην ουσία, δηλαδή να συναντηθεί ο πολίτης με ένα γιατρό. Ειδικά, συνάνθρωποί μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, να τον δει μισή ώρα ο γιατρός, να του πει τι εξετάσεις να κάνει και να δημιουργηθεί μία κουλτούρα πρόληψης», είπε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΛΕΥΡΗΣ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ
24MEDIA NETWORK
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ