Πώς ο Μητσοτάκης μετατράπηκε ως μη όφειλε σε… αρχιεισαγγελέα

Πώς ο Μητσοτάκης μετατράπηκε ως μη όφειλε σε… αρχιεισαγγελέα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 2023 Thanassis Stavrakis/AP

Μία επιστολή της πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου από το παρελθόν καταδεικνύει ότι ο Πρωθυπουργός ενήργησε αντιθεσμικά αποστέλλοντας επιστολή στον Ισίδωρο Ντογιάκο

Για το σπουδαιότατο θέμα της επιστολής που απέστειλε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο ζητήσαμε ένα σχόλιο από την πρώην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Αντί σχολίου, η κα Δημητρίου μάς υπενθύμισε την επιστολή που είχε στείλει η ίδια στην εισαγγελία Πρωτοδικών τον Σεπτέμβριο του 2018 για την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι.

Η σύγκριση των δύο επιστολών καταδεικνύει ότι ο Πρωθυπουργός την Δευτέρα ενήργησε ως…ανώτερος δικαστικός δίνοντας, ουσιαστικά εντολές στους δικαστές αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τη θέση του.

Ας δούμε τα πράγματα αναλυτικά

Στις 7 Σεπτεμβρίου του 2018, και προκειμένου να εξυπηρετηθεί η εν εξελίξει δικαστική έρευνα για το Μάτι, η Ξένη Δημητρίου αποστέλλει επιστολή στον επικεφαλής της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθήνων.

Με την επιστολή αυτή η τότε Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβιβάζει την ενημέρωση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για τη δική της έρευνα σχετικά με την πυρκαγιά και ζητά το σχετικό πόρισμα να επισυναφθεί στη δικογραφία της υπόθεσης.

Κοντολογίς, μία ανώτατη δικαστικός, ιεραρχικά ανώτερη από τον παραλήπτη της επιστολής, παρεμβαίνει, ως όφειλε και ζητά να ληθεί υπόψη και να επισυναφθεί στη δικογραφία πόρισμα θεσμοθετημένης αρχής που είχε προχωρήσει σε διενέργεια διοικητικού ελέγχου όπως ο νόμος ορίζει.

Είναι χρήσιμο εδώ να αναφέρουμε ότι τότε από μερίδα του Τύπου η κα Δημητρίου κατηγορήθηκε για προσπάθεια… καθυστέρησης της έρευνας.

Η σχετική επιστολή με αριθμό πρωτοκόλλου 9659:

Σε συνέχεια της ανωτέρω παραγγελίας μας, σας διαβιβάζουμε την από 7-9-2018 και με αρ.πρωτ. ΓΕΔΔ Φ. 853.18/ οικ. 14999 ενημέρωση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης, σχετικά με τη διαβίβαση «Εντολής διενέργειας Διοικητικού Ελέγχου σχετικά με την πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου 2018 στην περιοχή των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνα της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής- Συγκρότηση Μικτού Κλιμακίου Ελέγχου», για να λάβετε γνώση, προκειμένου να αναζητήσετε το σχετικό Πόρισμα, που θα εκδοθεί, για να επισυναφθεί στην σχετική δικογραφία.

Στις 7 Μαρτίου του 2023 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ΜΗ όφειλε, αποστέλλει επιστολή (που δημοσιοποιείται άμεσα) στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο.

Εκ του ρόλου του δεν προβλέπεται τέτοιου είδους παρέμβαση. Στην επιστολή ο Πρωθυπουργός ζητά (!) την ανάθεση της έρευνας στο “υψηλότερο ανακριτικό επίπεδο” και εν συνεχεία ενημερώνει ότι το πόρισμα της μη θεσμοθετημένης επιτροπής εμπειρογνωμόνων (που συστήθηκε με υπουργική απόφαση) θα “κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές για να καταστεί μέρος της δικογραφίας”.

Ο Πρωθυπουργός, δηλαδή, έχει ήδη αποφασίσει (!) ότι το πόρισμα μίας άτυπης επιτροπής θα καταστεί μέρος της δικογραφίας της υπόθεσης και φέρνει τη Δικαιοσύνη προ τετελεσμένων γεγονότων. Επί της ουσίας λοιπόν, ο Πρωθυπουργός της χώρας ενεργεί ως …αρχιεισαγγελέας παρεμβαίνοντας απροκάλυπτα στο έργο της δικαιοσύνης.

Η επιστολή, θυμίζουμε, έχει ως εξής

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελεύ. Oπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, αποτελεί εύλογο και δίκαιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να υπάρξει άμεση και σε βάθος διαλεύκανση όλων των ποινικών υποθέσεων που σχετίζονται με το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Προς τούτο, σας ζητώ, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, την προτεραιοποίηση των σχετικών υποθέσεων και την ανάθεσή τους, εφόσον το κρίνετε, στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο.

Ειδικότερα σε σχέση με την ποινική αξιολόγηση συστημικών σφαλμάτων στον τομέα των σιδηροδρόμων, περιλαμβανομένης και της τυχόν καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της απαιτούμενης τεχνολογικής αναβάθμισης των σχετικών υποδομών, παρακαλώ να προχωρήσετε ανεξάρτητα από την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί για να προβεί στην αποτίμησή τους από διοικητική και τεχνική άποψη.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής, αυτονοήτως θα κοινοποιηθεί στις εισαγγελικές αρχές που διεξάγουν την έρευνα το πόρισμά της για να καταστεί μέρος της δικογραφίας».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα