Πώς θα εξασφαλιστεί φθηνή στέγη για τα νέα ζευγάρια: Το σχέδιο της κυβέρνησης

Πώς θα εξασφαλιστεί φθηνή στέγη για τα νέα ζευγάρια: Το σχέδιο της κυβέρνησης
Διαμερίσματα στην Αθήνα ISTOCK

Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας δημοσίου, ΣΔΙΤ και κίνητρα για ανακαίνιση παλιών διαμερισμάτων, μεταξύ των μέτρων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Η εξασφάλιση προσιτής στέγης, που θα διευκολύνει και τα νέα ζευγάρια να δημιουργήσουν οικογένεια, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο με θέμα “Δημογραφικό: Η μεγάλη πρόκληση”.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τους βασικούς άξονες του σχεδίου για φθηνή στέγη για τους νέους, το οποίο όπως είχε προαναγγειλει την Παρασκευή μιλώντας στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, θα εφαρμοστεί από την επόμενη τετραετία, εφόσον κερδίσει ξανά τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία.

“Μελετάμε ήδη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχουμε, από τη σημαντική ακίνητη περιουσία του δημοσίου η οποία συχνά παραμένει αναξιοποίητη, ως τα αντικίνητρα τα οποία υπάρχουν σήμερα στην αγορά και τα οποία δεν επιτρέπουν σε κλειστά διαμερίσματα να ανακαινιστούν. Και βέβαια, εξετάζουμε και συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών, διότι γνωρίζουμε ότι ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, πρώτα από όλα στην Αθήνα, υπάρχει σημαντικό κτιριακό απόθεμα διαμερισμάτων τα οποία σήμερα είναι αναξιοποίητα. Και με ένα έξυπνο πλαίσιο κινήτρων θα μπορούσαν και να αναβαθμιστούν ενεργειακά και να μπουν στην αγορά ακινήτων, αποσυμφορώντας με αυτό τον τρόπο τη μεγάλη πίεση η οποία υπάρχει κυρίως στις αυξήσεις των ενοικίων”, ανέφερε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις του brain drain στο δημογραφικό, φαινόμενο το οποίο συνέδεσε και με το στεγαστικό και με ευρύτερα ζητήματα.

Εκτίμησε ότι “ένας από τους βασικούς λόγους που ώθησε την πλειονότητα των νέων Ελλήνων με υψηλή μόρφωση να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, δεν ήταν μόνο η αναζήτηση δουλειάς. Ήταν και η αίσθησή τους ότι η Ελλάδα είναι μία βαθιά αναξιοκρατική κοινωνία. Αυτό από μόνο του μας λέει ότι για να γίνει η χώρα μας ένας πιο δίκαιος και πιο ελκυστικός τόπος για να ζουν, να ευημερούν, να δημιουργούν οικογένειες, κυρίως οι νέοι άνθρωποι, δεν πρέπει να μας απασχολεί μόνο η οικονομική διάσταση της πολιτικής”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε συνεπώς ότι απαιτείται κάτι βαθύτερο από την οικονομική ευημερία, μια πιο δίκαιη Ελλάδα, με αξιοπρεπές εισόδημα και δυνατότητα παραγωγής ατομικού πλούτου, είναι όμως ταυτόχρονα η ποιότητα εργασίας, η στέγαση, η δημόσια υγεία, η γνώση, οι δεξιότητες, η ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και τα ατομικά δικαιώματα, η ασφάλεια, η ισορροπία ζωής – εργασίας, η κοινωνική διασυνδεσιμότητα, η αξιοκρατία, οι ευκαιρίες.

Εκτίμησε πάντως ότι υπάρχουν πλέον ουσιαστικές ενδείξεις αναστροφής του φαινομένου του brain drain μέσω εργαλείων, όπως η μειωμένη φορολογία και τα κίνητρα που παρέχονται σε Έλληνες που επαναπατρίζονται, ενώ τον ίδιο σκοπό υπηρετούν και σημαντικές επενδύσεις που γίνονται στη χώρα. “Ενδεικτικά αναφέρω το Κέντρο Καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, όπου μου έλεγε ο Άλμπερτ Μπουρλά ότι μία στις τρεις αιτήσεις που λαμβάνει για απασχόληση στη Pfizer είναι από Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι έχουν πάρει πια την απόφαση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους”, σχολίασε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα