Πόθεν έσχες: Πόσα χρωστάει η διοίκηση του Υπουργείου Οικονομίας – Οικονομικών

Διαβάζεται σε 3'
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών EUROKINISSI ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Σχεδόν ένα εκατομμύριο ευρώ χρωστάει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάσει των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Περίπου 924.000 ευρώ χρωστάνε από κοινού ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης, βάσει δηλώσεων πόθεν έσχες (χρήση 2021).

Σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχουν υποβληθεί 1.034 δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης για τα πόθεν έσχεν που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Στις δηλώσεις δεν περιλαμβάνονται οι δηλώσεις των νεοεισερχόμενων βουλευτών της Βουλής, όπως αυτή έχει προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου. Επομένως, στη λίστα δεν εμφανίζονται οι Βασίλης Στίγκας, Δημήτρης Νατσιός αλλά ούτε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Τα πόθεν έσχες για το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Υπουργός: Κωστής Χατζηδάκης

Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης

Υφυπουργός: Χάρης Θεοχάρης

Δεν υπάρχει υποβολή πόθεν έσχες για τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, Θάνο Πετραλιά.

Με βάση τον νόμο 5026 του 2023 όπως αυτός διατυπώνεται από την Επιτροπή Ελέγχου Πόθεν Έσχες στα υπόχρεα πολιτικά πρόσωπα για την υποβολή δήλωσης περιλαμβάνονται:

“Τα μέλη της κυβέρνησης, τους υφυπουργούς, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην Βουλή ή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση κατά το πρώτο κεφάλαιο του ν.3023/2002 (Α’ 146) και του π.δ 15/2022 (Α’ 39) τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές”. Επίσης “όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων”.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε στις 31 Οκτωβρίου η Επιτροπή Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης αναφέρονται τα εξής:

1. Δεν έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης αλλοδαπά πρόσωπα που δεν έχουν μόνιμη κατοικία και δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση στην Ελλάδα, όπως έχει ήδη κριθεί σε προηγούμενη απόφαση της Επιτροπής Ελέγχου κατ’ ανάλογη εφαρμογή της περίπτωσης λθ’ του άρθρου 22 του ν.4281/2014 χωρίς να απαιτείται εκ νέου τοποθέτηση της Επιτροπής

2. Εκείνοι που φέρουν ιδιότητες του νέου νομοθετικού πλαισίου οι οποίες δεν προβλέπονταν στο προϊφυστάμενο νομοθετικό πλαίσιο καθίστανται υπόχρεοι για υποβολή ετήσιων ΔΠΚ από το επόμενο ημερολογιακό έτος με περίοδο χρήσης την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του νέου νόμου

3. Εκείνοι που απέκτησαν για πρώτη φορά ιδιότητα υπόχρεου κατά το ημερολογιακό έτος που προηγείται της εφαρμογής του νέου νόμου, η οποία δεν προβλέπονταν από το προϋφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο οφείλουν να υποβάλουν αρχική δήλωση σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις και την καθορισμένη από αυτές προθεσμία”.

Κωστής Χατζηδάκη – Υπουργός Οικονομικών:

Δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αγορά ακινήτου.

Αρχικό ποσό δανείου: 280.000,00

Υπόλοιπο οφειλόμενο: 101.772,96 ευρώ

Νίκος Παπαθανάσης – Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

Ο ίδιος υπόχρεος σε τρεις δανειακές οφειλές (Τράπεζα Πειραιώς (2 δάνεια) – Alpha Bank), η σύζυγός του σε δύο (Εθνική Τράπεζα – BMW Austria Bank GmbH).

Υπόλοιπο οφειλόμενο από κοινού: 550.709,6 ευρώ

Αναφέρεται πως δάνειο ύψους 150.000 ευρώ ελήφθη το 2003 από κοινού με τη σύζυγό του και είναι ενυπόθηκο για οικογενειακή οικία.

Χάρης Θεοχάρης – Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική:

Υπόχρεος σε τρεις δανειακές υποχρεώσεις και οφειλές (Eurobank (2) – Τράπεζα Πειραιώς), οι δύο από πιστωτικές κάρτες:

Υπόλοιπο οφειλόμενο: 271.075,43 ευρώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα