Προ ημερησίας: Σύγκρουση για ΔΟΛ και ΔΝΤ με φόντο τα αγροτικά

Προ ημερησίας: Σύγκρουση για ΔΟΛ και ΔΝΤ με φόντο τα αγροτικά
Political leaders' debate on primary sector and agricultural policy in Athens, Greec on Jan. 18, 2017 / , 143 , - () , , , 18 , 2017 Menelaos Myrillas / SOOC

Η συζήτηση είχε επισήμως θέμα την αγροτική πολιτική, ωστόσο η αντιπολίτευση εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για το Μουλόπουλο. Με πρόταση για θεσμικό πλαίσιο στον τύπο απάντησε ο Τσίπρας. Αλλαγή στο φόρο για το κρασί

Η προ ημερησίας συζήτηση είχε θέμα την αγροτική πολιτική, όμως μετατράπηκε σε σύγκρουση κορυφής για το ΔΟΛ και το ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς επιπλέον μέτρα για μετά το 2019, καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι το σχέδιό του βασίζεται στην αποτυχία της αξιολόγησης για να έρθει μετά στην κυβέρνηση και να υλοποιήσει πολιτική σκληρής λιτότητας.

«Συνεχίζετε να θεωρείτε την πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ ως καταστροφική εξέλιξη;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. «Το σχέδιό σας είναι να ολοκληρώσετε την καταστροφή το σοκ και το δέος που άφησαν στη μέση ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος» είπε χαρακτηριστικά.

O πρωθυπουργός προχώρησε σε εξαγγελίες για τους αγρότες συνδέοντάς τες όμως με τη συνέχιση της καλής πορείας των εσόδων. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι επαναξετάζεται στο επόμενο διάστημα και μέσα στο 2017: α) η μείωση του ειδικού φόρουκατανάλωσης σε κρασί, β) η κατάργηση ΕΝΦΙΑ κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, γ) η μείωση του ΦΠΑ στο 13 για ορισμένες εισροές και δ) η χρήση εργόσημου για την οικογενειακή εργασία. Επίσης εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ από την πλευρά του εκτίμησε ότι η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία οδηγεί είτε σε 4ο Μνημόνιο, είτε σε αναβίωση της συζήτησης περί Grexit.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε ταυτόχρονα τον πρωθυπουργό να μην επιχειρήσει να προωθήσει άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής μέσω νέας διαδικασίας από τη Βουλή. «Μην διανοηθείτε να διαφύγετε παίζοντας νέα παιχνίδια με τον εκλογικό νόμο. Δεν θα σας το επιτρέψουμε» είπε στον πρωθυπουργό και διαβεβαίωσε ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο.

‘Εστειλε όμως και έμμεσο μήνυμα στο ΠΑΣΟΚ χωρίς να το κατονομάσει για τη περαιτέρω στάση του λέγοντας ότι «δεν υπάρχει ουδετερότητα». «Θα πρέπει κάθε πολιτικός αλλά και κάθε πολίτης να διαλέξει στρατόπεδο» είπε και φωτογράφισε το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ.Μητσοτάκης άνοιξε την ομιλία του με έντονη αναφορά στις εξελίξεις στο ΔΟΛ χαρακτηρίζοντας «εξαιρετικά ανησυχητική» την εμπλοκή του Βασίλη Μουλόπουλου στην προσπάθεια διάσωσης του συγκροτήματος. Ειδικότερα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι επιθυμεί να βάλει «τοποτηρητή» στον ΔΟΛ τον κ. Μουλόπουλο για να πάρει «τον έλεγχο του συγκροτήματος». «Είστε ο ορισμός της διαπλοκής» είπε ο κ. Μητσοτάκης στον πρωθυπουργό και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατική ομαλότητα.

Το γεγονός ότι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του ΔΣ της Αυγής Βασίλης Μουλόπουλος ανέλαβε να συντονίσει την απόπειρα διάσωσης του ΔΟΛ έθεσε πρώτη η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που είχε ζητήσει και τη διεξαγωγή της προ ημερησίας για τα αγροτικά.

“Δεν καταφέρατε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ channel και τώρα θα φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ news. Δεν καταφέρατε να βάλετε το Μουλόπουλο στο ΕΣΡ και τώρα το βάζετε στο ΔΟΛ. Και αφήστε τα αυτά περί άδολης σχέσης του με το συγκρότημα. Ένα χρεωμένο μέσο γίνεται υποχείριο της κυβέρνησης σας”, είπε η κ.Γεννηματά, προσθέτοντας:

“Ο πρωθυπουργός που βρυχάται για τη διαπλοκή, έγινε γάτα Ιμαλαϊων”

“Και στους αγρότες τάξατε λαγούς με πετραχήλια και τους εξαπατήσατε” συνέχισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανταγωνίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αγροτών, ενός άλλοτε προνομιακού εκλογικού ακροατηρίου για το Κίνημα. Τόνισε μάλιστα ότι: “Το ΠΑΣΟΚ στήριξε διαχρονικά τους αγρότες”.

Στη δευτερολογία της η κ.Γεννηματά επέμεινε στη γραμμή των ίσων αποστάσεων από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία, καθώς και στη λογική της κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. Δεν θα βρείτε συμπαραστάτες στο ζήτημα του εκλογικού νόμου», είπε η κ.Γεννηματά στον κ.Τσίπρα.

Κατηγόρησε μάλιστα  τον πρωθυπουργό ότι εκείνος προσκάλεσε το ΔΝΤ στην Ελλάδα με το δεξί του χέρι και τώρα τον διωχνει με το αριστερό, προκαλώντας αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, από όπου της φώναζαν σχόλια για το Γιώργο Παπανδρέου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι η πόλωση που επιδιώκει ρίχνει νερό στον μύλο του ΣΥΡΙΖΑ. «Η πόλωση που υπηρετείτε κ.Μητσοτάκη είναι νερό στο μύλο του ΣΥΡΙΖΑ”, είπε, καταλήγοντας ότι επειδή η σημερινή δύναμη των δύο κομμάτων δεν τα οδηγεί στην εθνική συνεννόηση απαιτείται η ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Σκληρή γλώσσα κατά των Χρυσαυγιτών για τη χθεσινή βίαιη εισβολή τους σε δημοτικό σχολείο στο Πέραμα όπου εκπαιδεύονται προσφυγόπουλα χρησιμοποίησε από το βήμα της Βουλής ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Τα υπόδικα τσιράκια του κεφαλαίου συνεχίζουν το βρώμικο έργο τους» είπε ο ΓΓ του ΚΚΕ φωτογραφίζοντας τους τραμπουκισμούς του Γιάννη Λαγού και μίλησε για ανοχή της αστυνομίας. Υπογράμμισε, μάλιστα ότι πλέον οι Χρυσαυγίτες τα βάζουν ακόμη και με μικρά παιδιά-θύματα των πολέμων και των διώξεων. Σημείωσε δε ότι τους πρόσφυγες τους έστειλαν εδώ «οι ίδιοι με αυτούς που συναγελάζεται διεθνώς η Χρυσή Αυγή».

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χαρατσώνει» και «ματώνει» τους αγρότες. «Κάνετε το κορόιδο όταν οι αγρότες ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο όπως έχουν οι εφοπλιστές» είπε στην κυβέρνηση και ζήτησε να μειωθεί το κόστος τους ρεύματος για τους αγρότες όπως συμβαίνει και με τις βιομηχανίες. “Το ΚΚΕ υποστηρίζει τους αγώνες επιβίωσης, τα αιτήματα της μικρομεσαίας μαχόμενης αγροτιάς” ανέφερε.

Δήλωσε απαισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. «Δεν είμαστε αισιόδοξοι» είπε και μίλησε για «επικίνδυνη εξέλιξη» και για  «διχοτομικό σχέδιο»

Σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης με αφορμή τις εξελίξεις στο ΔΟΛ χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. “Ο Τσίπρας προσπαθεί να πει ότι ‘δεν είναι αυτό που νομίζετε’. Γιατί είναι σύνηθες ένα κυβερνητικό κομμα να αναλάβει να λύσει τα διαρθρωτικά προβλήματα ενός εκδοτικού συγκροτήματος. Έχει συμβεί στην Τουρκία, τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα και το Βόρειο Κορέα, σε χώρες- πρότυπο”, είπε ειρωνικά ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Υποστήριξε ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι “το όνειρο κάθε εξουσίας: Να μιλούν όλοι με την ίδια φωνή. ΣΥΡΙΖΑ ΑΕ τώρα και στα ΜΜΕ. Δίνουν νέα διάσταση στη διαπλοκή”.

Εξαπέλυσε επίσης σφοδρή επίθεση κατά του Πάνου Καμμένου (που απουσίαζε από τη Βουλή καθώς βρίσκεται στις ΗΠΑ) για κυνήγι δημοσιογράφων, αναφερόμενος ιδιαίτερα στην αγωγή κατά του Ανδρέα Πετρουλάκη και ρωτώντας τον Αλέξη Τσιπρα “τι περιλαμβάνει η συμφωνία σας με τον κ.Καμμένο”. Χαρακτήρισε επίσης θλιβερό που κανείς βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν τολμά δημοσίως να καταδικάσει τον κ.Καμμένο.

Σχολίασε ιδιαίτερα ότι στο πόρισμα της εξεταστικής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων δεν υπάρχει καμία αναφορά για πολιτική ευθύνη κανενός. “Όλα αυτά που λέγατε για το τρίγωνο της διαπλοκής ήταν ψέματα;” είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι πρόβλημα υπήρχε ειδικά όσον αφορά στα δάνεια των κομμάτων.

Είπε επίσης με νόημα: “Κατά καιρούς όλο έχουν υποκύψει στη λαγνεία των τρακτέρ καί κάποιοι υπερηφανεύονται για τα γαλάζια, πράσινα και κόκκινα μπλόκα”.

Στη δευτερολογία του ο κ.Θεοδωράκης έθεσε στην κυβέρνηση το ερώτημα: “Θέλετε να φύγει το ΔΝΤ και να μείνετε μόνοι με Σόιμπλε;”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης αναφέρθηκε στην επιστροφή του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και μάλιστα απαξιωτικά. «Πλανώνται όσοι πιστεύουν ότι θα φέρει ψήφους ο Γιωργάκης» ανέφερε ο κ. Λεβέντης σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και υπογραμμίζοντας τις ευθύνες του Γ. Παπανδρέου για το Μνημόνιο. Ο κ. Λεβέντης σχολίασε, όμως, και τις μετακινήσεις βουλευτών άλλων κομμάτων προς το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζοντάς τες αποστασίες χωρίς εκλογική δυναμική. «Δεν δίνει δυναμική το να στεγάζεις αποστασίες αλλά το να είσαι σοβαρός και υπεύθυνος» είπε.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι πίσω από την κοινοβουλευτική ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται η ΝΔ η οποία όπως είπε επιθυμεί να συνεργαστεί με την Χαριλάου Τρικούπη σε περίπτωση που δεν πετύχει αυτοδυναμία. «Η ΝΔ ετοιμάζει θυγατρικό κόμμα προς συμπλήρωση» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξαπέλυσε επίθεση και κατά της οικογένειας Καραμανλή.

Δείτε ΕΔΩ την πρωτολογία και ΕΔΩ την δευτερολογία του πρωθυπουργού

Δείτε ΕΔΩ την πρωτολογία και ΕΔΩ την δευτερολογία του προέδρου της ΝΔ

Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ τι ανέφερε η Φώφη Γεννηματά

Δείτε ΕΔΩ την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Δείτε ΕΔΩ και ΕΔΩ την ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη

Δείτε την ομιλία του Βασίλη Λεβέντη ΕΔΩ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα