Προκαταρκτική για Novartis: Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή ο Εμ. Βουλκίδης

Προκαταρκτική για Novartis: Αρνήθηκε κάθε εμπλοκή ο Εμ. Βουλκίδης
Συνεδρίαση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο Eurokinissi

Στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής κατέθεσε ο εκδότης-διαφημιστής Εμμ. Βουλκίδης

Άγνοια για “μαύρο ταμείο” της Novartis δήλωσε ο Εμμανουήλ Βουλκίδης, εκδότης-διαφημιστής, ο οποίος, καταθέτοντας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής, αρνήθηκε κάθε εμπλοκή των εταιρειών του σε δίκτυο της Νovartis για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με σκοπό τον χρηματισμό πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων που βρίσκονταν σε κομβικές θέσεις για τα συμφέροντα της φαρμακοβιομηχανίας.

Σε βάρος του κ. Βουλκίδη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για νομιμοποίηση παράνομων χρημάτων τα οποία, σύμφωνα με τις αρχές, ενδεχομένως σχετίζονται με δωροδοκίες πολιτικών προσώπων για να παρέχουν προνομιακό καθεστώς στα σκευάσματα της Novartis. Στις εταιρείες του έχουν αναφερθεί οι προστατευόμενοι μάρτυρες, ως εταιρείες που εξυπηρετούσαν τη Novartis στην ροή “μαύρων” ποσών, παρέχοντας κάλυψη μέσω εικονικών ή υπερκοστολογημένων τιμολογίων. Αναφορά στον κ. Βουλκίδη γίνεται και σε έγγραφο του FBI.

Σύμφωνα με δύο προστατευόμενους μάρτυρες, τους “Αικατερίνη Κελέση” και “Μάξιμο Σαράφη”, οι εταιρείες του κ. Βουλκίδη χρησιμοποιήθηκαν για το ξέπλυμα του πολιτικού χρήματος καθώς η Novartis διοχέτευε μεγάλα ποσά στις εταιρείες αυτές, ως κονδύλια διαφήμισης, τα οποία στη συνέχεια ο κ. Βουλκίδης εκταμίευε και, αφού κρατούσε ένα ποσό για τις δικές του υπηρεσίες, τα επέστρεφε στο πρώην αντιπρόεδρο της Novartis Hellas Κωνσταντίνο Φρουζή, και εκείνος τα χρησιμοποιούσε για χρηματισμούς. Και οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι μέρος των χρημάτων αυτών που “ξεπλένονταν” μέσω του κ. Βουλκίδη, προορίζονταν για να εξυπηρετήσουν οικονομικές απαιτήσεις του Ανδρέα Λοβέρδου.

Ο διαφημιστής από την πρώτη στιγμή έχει αρνηθεί την εμπλοκή του στην υπόθεση και έχει υποβάλει μηνύσεις για το περιεχόμενο των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων, για τα αδικήματα της ψεύδους κατάθεσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης. Έχει δε ισχυριστεί ότι η εταιρεία του ενεργούσε ανέκαθεν σύμφωνα με τον σκοπό του καταστατικού της, ότι συνεργαζόταν με πολλές ιατρικές και φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είχαν έδρα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ αυτών και με τη θυγατρική “Novartis Hellas”, παρέχοντας υπηρεσίες, όπως τη διαφήμιση και διοργάνωση ιατρικών εκδηλώσεων, συμποσίων, επιστημονικών συνεδρίων, αλλά και την έκδοση ιατρικών βιβλίων, αντί συμφωνημένου τιμήματος. Επίσης ότι όλα τα τιμολόγια που έχουν εκδοθεί από την εταιρεία του αντιστοιχούν απολύτως στις αναφερόμενες σε αυτά παρασχεθείσες υπηρεσίες, κατόπιν όλων των νόμιμων ενεργειών προς το τμήμα προμηθειών της “Novartis” και εγκρίσεως από το εν λόγω τμήμα. Ο κ. Βουλκίδης έχει πει ότι δεν έχει γίνει καμία υπερτιμολόγηση ή εικονικότητα και ότι ουδέποτε η εταιρεία του ενεπλάκη σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και γενικότερα ουδέποτε συνδέθηκε με οιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα.

Έχει καταθέσει επίσης ότι ουδέποτε είχε γνώση περί επιστροφής χρημάτων σε πολιτικά πρόσωπα και ουδέποτε έδωσε πίσω χρήματα στον Κων/νο Φρουζή, τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Novartis. Έχει όμως καταθέσει, και το επανέλαβε και σήμερα στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, ότι χρήματα τού είχε ζητήσει ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis Hellas Φιλίστωρ Δεστεμπασίδης προκειμένου να δίνει στις εταιρείες του κ. Βουλκίδη μεγαλύτερο όγκο εργασιών της Novartis. Όπως είπε, συνολικά ο κ. Δεστεμπασίδης του πήρε 400.000 ευρώ, χρήματα που του είχε ζητήσει για να ανατίθενται στις εταιρείες του εργασίες προβολής των σκευασμάτων της φαρμακοβιομηχανίας.

Σήμερα ο κ. Βουλκίδης, φέρεται να κατέθεσε στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης της Βουλής, ότι ο κ. Δεστεμπασίδης του είχε καταστήσει σαφές πως για να του αναθέτει δουλειές της Novartis Hellas, ήθελε προμήθεια. Επίσης ότι δεν είχε ποτέ συνεργασία με κανέναν γενικό διευθυντή της εταιρείας ούτε με τον κ. Φρουζή.

Στον μόνο άνθρωπο που έχω δώσει χρήματα είναι στον κ. Δεστεμπασίδη, φέρεται να κατέθεσε σήμερα ο κ. Βουλκίδης. Φέρεται επίσης να κατέθεσε ότι ο κ. Δεστεμπασίδης του είχε προτείνει να φτιάξει μια νέα εταιρεία και μάλιστα έχει στην κατοχή του, έγγραφη αυτή την πρόταση του πρώην υπεύθυνου επικοινωνίας της Novartis Hellas.

Τον Ιανουάριο του 2017 οι αρχές εντόπισαν στο σπίτι του Εμμανουήλ Βουλκίδη, ιδιόχειρο σημείωμα με ποσά που εκτιμάται ότι διακινούσε η Novartis μέσω των εταιρειών του. Ο ίδιος αρνείται ότι αυτά είναι ποσά τα οποία κατευθύνθηκαν για χρηματισμούς κρατικών αξιωματούχων. Δίνονταν, όπως είπε, προς τον πρώην υπεύθυνο επικοινωνίας της Novartis Hellas Φιλίστορα Δεστεμπασίδη που του ζητούσε χρήματα για τις δουλειές που έπαιρνε από τη Novartis.

Ο κ. Βουλκίδης φέρεται επίσης να αναφέρθηκε σε συνάντηση που είχε με τον Φιλίστορα Δεστεμπασίδη σε καφέ στην περιοχή των Αμπελοκήπων, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis Hellas του πρότεινε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων. Η συνάντηση, όπως είπε, έγινε παρουσία αστυνομικού. Όταν ο κ. Βουλκίδης αρνήθηκε διότι, όπως είπε, δεν έχει κανένα στοιχείο σε βάρος πολιτικών προσώπων, τότε τον κάλεσαν για εξηγήσεις ως ύποπτο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Σε ερωτήσεις μελών της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Βουλκίδης φέρεται να απάντησε ότι:

-ποτέ δεν συνεργάστηκε με τον Κωνσταντίνο Φρουζή και οι όποιες συναντήσεις μαζί του ήταν μόνο σε δημόσιες εκδηλώσεις.

-είναι ψευδής η κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα “Μάξιμου Σαράφη” ότι έδινε χρήματα στον κ. Φρουζή ή στον κ. Μανιαδάκη για να τα δώσουν στη συνέχεια σε πολιτικούς.

-ουδέποτε του είπε ο Δεστεμπασίδης ότι έδωσε χρήματα στα πολιτικά πρόσωπα.

-οι καταβολές στον κ. Δεστεμπασίδη γίνονταν στο χέρι.

-του προτάθηκε, από τον κ. Δεστεμπασίδη, να γίνει προστατευόμενος μάρτυρας. Το υπόμνημα όμως που κατέθεσε στην κ. Τουλουπάκη είχε στοιχεία σε βάρος του κ. Δεστεμπασίδη και αυτό δεν άρεσε στην κ. Τουλουπάκη.

-ο Φ. Δεστεμπασίδης είχε πει στον Εμ. Βουλκίδη ότι μπορεί να τον φέρει σε επαφή με τον διευθυντή του τμήματος προστασίας μαρτύρων.

-αν και αρνήθηκε ότι προέβη σε παράνομες ενέργειες, φέρεται να κατέθεσε ότι είχε τελικά μια συνάντηση με άνθρωπο του τμήματος προστασίας μαρτύρων, κατά τη διάρκεια της οποίας του προτάθηκε να υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας.

-«έκανε υπομονή» και συνέχισε τη συνεργασία με τον Δεστεμπασίδη αν και αυτή η συνεργασία ήταν ασύμφορη αφού κάθε φορά του έδινε το 40%.

-φέρεται να κατέθεσε ότι ενώ από το 2009 έως το 2013 έδινε χρήματα προσωπικά στον Δεστεμπασίδη, συνέχισε τη συνεργασία μαζί του και μετά το 2013.

Ο Εμμανουήλ Βουλκίδης κλήθηκε να απαντήσει για τις μαρτυρίες οικονομικών υπευθύνων και υπευθύνων διαφήμισης μέσων ενημέρωσης ότι δεν διαφημίστηκε η Novartis, σε αυτά, μέσω της εταιρείας του. Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, δεν έλαβαν απαντήσεις από τον διαφημιστή-εκδότη που επέμεινε να δηλώνει ότι δεν έχει εκδώσει εικονικά τιμολόγια. Επίσης ρωτήθηκε για επιχειρηματία που προχωρούσε σε αναλήψεις ποσών άνω του 1.100.000 ευρώ από τον λογαριασμό του, και ο κ. Βουλκίδης φέρεται να απάντησε ότι τα χρήματα αυτά ο επιχειρηματίας τού τα επέστρεφε και δεν ήταν για παράνομες δραστηριότητες αυτές οι συναλλαγές.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα