Πρόκληση Τσαβούσογλου: Επιμένει να μιλά για τουρκική μειονότητα

Πρόκληση Τσαβούσογλου: Επιμένει να μιλά για τουρκική μειονότητα
Turkey's Foreign Minister Mevlut Cavusoglu, attends a press conference with the High Representative of the European Union for Foreign Affairs and Security Policy Federica Mogherini, in Brussels Tuesday July 25, 2017 (AP Photo/Olivier Matthys) AP

Πρόσκληση στον "σπουδαίο ηγέτη της γειτονικής χώρας" Ερντογάν για επίσκεψη στην Αθήνα απηύθυνε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς

Πρόσκληση στον Ταγίπ Ερντογάν να έρθει στην Αθήνα απηύθυνε ο Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Τουρκία τον οποίο χαρακτήρισε σπουδαίο ηγέτη της γειτονικής χώρας.

«Οι σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας επιδιώκουμε και θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν πιο στενές, πιο φιλικές, πιο ανθρώπινες. Οι λαοί μας και οι χώρες μας έχουν να κερδίσουν πάρα πολλά από την ανάπτυξη της συνεργασίας μας, και από το να παρεμποδίζουμε τρίτους να ανακατεύονται σε αυτή τη σχέση», δήλωσε ο ελληνας υπουργός εξωτερικών προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει θετική ατζέντα στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους 8 στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, λέγοντας ότι «δυστυχώς η Ελλάδα δεν τους επέστρεψε, κάτι που προκάλεσε απογοήτευση στην Τουρκία». Στη συνέχεια εξέφρασε την επιθυμία η Ελλάδα να μην καταστεί βάση ασύλου για τα μέλη του κινήματος Γκιουλέν».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Deutche Welle, οι δύο υπουργοί εξωτερικών, αναφέρθηκαν και στα μειονοτικά. Ο Νίκος Κοτζιάς μίλησε για καλύτερη λειτουργία της μουσουλμανικής μειονότητας στη δυτική Θράκη και για καλύτερη παρουσία της ελληνικής μειονότητας στην Ίμβρο την Τένεδο και την Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος υπουργός λίγο αργότερα επέκρινε τον Έλληνα ομόλογό του επειδή αναφέρθηκε σε «μουσουλμανική μειονότητα» και όχι «τουρκική μειονότητα», όπως την αποκαλεί η Τουρκία. «Εμείς δεχόμαστε τον όρο ελληνική μειονότητα, εκείνοι γιατί δεν αποδέχονται τον όρο τουρκική μειονότητα;» διερωτήθηκε ο Τούρκος Υπουργός.

Τέλος υπήρξε συμφωνία για να πραγματοποιηθεί το Ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2018.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα