Προσφυγικό (και όχι μόνον) στην ΚΟ της ΝΔ- Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Προσφυγικό (και όχι μόνον) στην ΚΟ της ΝΔ- Τα μηνύματα Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός κυρίως θα ακούσει τους βουλευτές, οι οποίοι θα ενημερωθούν για προσφυγικό-μεταναστευτικό, δημόσια τάξη, προϋπολογισμό, αναπτυξιακά, ψήφο αποδήμων και συνταγματική αναθεώρηση. Αναμένεται πάντως να ζητήσει προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις και ψυχραιμία για το προσφυγικό

Η σημερινή άτυπη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας έχει ως στόχο κυρίως να μιλήσουν οι βουλευτές, αλλά όπως είναι αναμενόμενο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να στείλει και ορισμένα μηνύματα κυρίως όσον αφορά στο προσφυγικόμεταναστευτικό, το οποίο αποτελεί “αγκάθι” για την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα.

Ο χαρακτήρας της σημερινής συνάντησης πάντως καθίσταται εμφανής και από το γεγονός ότι δε θα υπάρχει βήμα, αλλά οι βουλευτές θα κάθονται αμφιθεατρικά σε καρέκλες και θα συζητούν.

Κεκλεισμένων των θυρών, καθώς δε θα επιτραπεί η είσοδος σε δημοσιογράφους, οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν ζητήματα που τους απασχολούν, ενώ θα ενημερωθούν από μέλη της κυβέρνησης για μία σειρά από “καυτά θέματα”.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής θα ενημερώσουν για το προσφυγικό- μεταναστευτικό. Ο κ.Χρυσοχοϊδης δεν ειναι βεβαίως βουλευτής της ΝΔ (και έχει πολλές αντιπάθειες και στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα), όμως φέρεται ότι θα κληθεί για ενημέρωση και για να απαντήσει σε ερωτήματα, ενώ μετά θα αποχωρήσει. Θα ενημερώσει όμως επίσης κυρίως για θέματα ασφάλειας και δημόσιας τάξης. Ο κ.Στεφανής θα ενημερώσει για τις μετεγκαταστάσεις και ο κ.Κουμουτσάκος για τη συνολικη πολιτική στο προσφυγικο- μεταναστευτικό.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα ενημερώσει για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος για την ψήφο των αποδήμων, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης για τα θέματα του υπουργείου του και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ.Μητσοτάκης καταρχήν θα ακούσει τους βουλευτές και θα μιλήσει στο τέλος, πάνω σε όσα ακουστούν. Καθώς όμως το προσφυγικό στάθηκε αφορμή εντάσεων τις προηγούμενες ημέρες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει και ένα μήνυμα για ψυχραιμία και προσοχή στις δημόσιες δηλώσεις των βουλευτών. Υπενθυμίζεται ότι εκτός από το άδειασμα της Ντόρας Μπακογιάννη στους βουλευτές της ΝΔ , Κωνσταντίνο Κυρανάκη και Θάνο Πλεύρη που εμφανίστηκαν να έχουν θετική θέση απέναντι σε «ρατσιστικό μπάρμπεκιου», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε διαμηνύσει πως: “Δεν χρειάζεται να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά”, είχε χαρακτηρίσει άστοχες τέτοιες δηλώσεις και είχε τονίσει ότι το προσφυγικό είναι ζήτημα εθνικής σημασίας και θέλει ενότητα. Στη συνέχεια ο κ.Κυρανάκης είχε “μαζέψει” τις δηλώσεις του, λεγοντας ότι δε θα πήγαινε ούτε θα συμμετείχε σε μία τέτοια εκδήλωση, καθώς και ότι δεν γνώριζε την πρόθεση των διοργανωτών ούτε επιθυμεί να τη διαφημίσει.
Σημειωτέον ότι χθες ο κ.Κουμουτσάκος στη Βουλή δήλωσε ότι συμφωνεί απόλυτα με την κ.Μπακογιάννη και προσέθεσε αιχμηρά ότι “με μπύρες και κοψίδια δεν ασκείται μεταναστευτική πολιτική”, ενώ και ο κ.Γεωργιάδης έσπευσε χθες να συνταχθεί με τη “γραμμή” λέγοντας πως ειναι γραφικός και χυδαίος όποιος ψήνει σουβλάκια έξω από καταυλισμό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα