Ψάχνουν και το ‘αμπαλάζ’ για τη συμφωνία

Ψάχνουν και το ‘αμπαλάζ’ για τη συμφωνία
Αστυνομικά μέτρα περιμετρικά των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Κουμουνδούρου, μετά από το το τηλεφώνημα που έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Δεκεμβρίου 2014, και προειδοποιούσε για την τοποθέτηση βόμβας. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Συνεχίζεται ο "αναβρασμός" στις τάξεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που η διαπραγματευτική ομάδα κάνει έναν "αγώνα δρόμου" για να κλείσει και τις τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες

Αισιοδοξία επικρατεί στο Μαξίμου για ολοκλήρωση της τεχνικής συμφωνίας μέχρι τις 7 Απριλίου. Δεν ήταν τυχαία και η χθεσινή αναφορά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή  πως «η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ πιο γρήγορα από όσο νομίζετε».

Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες είναι καθημερινές για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και ορόσημο θα αποτελέσει η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων, που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Το βλέμμα του Μαξίμου, ωστόσο είναι στραμμένο περισσότερο από ποτέ στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος όπου η ανησυχία είναι έκδηλη τις τελευταίες ώρες. Το «μασάζ» έχει ήδη ξεκινήσει και ευελπιστούν ότι την κρίσιμη ώρα η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 θα εμφανιστεί αρραγής.

Είναι σαφές πως σε αυτό το χρονικό σημείο που έχουμε φτάσει από το κυβερνητικό επιτελείο αναζητείται το αφήγημα ή αλλιώς το «περιτύλιγμα» μέσα στο οποίο θα μπορέσει να μπει η τελική συμφωνία ώστε να περάσει ανώδυνα προς την κοινοβουλευτική ομάδα και ακολούθως προς την κοινωνία.

«Κερασάκι στην τούρτα» στις ανησυχίες των βουλευτών για την περικοπή στις συντάξεις, τα μέτρα που θα ψηφιστούν, το αφορολόγητο και τα εργασιακά ήρθε τώρα να προστεθεί και το ζήτημα της ΔΕΗ. Αν και οι διαβεβαιώσεις που πήραν χθες οι βουλευτές που είδαν τον Γιώργο Σταθάκη θεωρήθηκαν επαρκείς, ωστόσο οι συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα φαίνεται να είναι ακόμα σε εξέλιξη. Χαρακτηριστικό της αγωνίας είναι αυτό που δήλωνε χθες βουλευτής από τη Βόρεια Ελλάδα στο NEWS247 πριν τη συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας: «Αν δώσουν 2-3 παλιές μονάδες ή 1 πιο νέα δεν θα έχουμε θέμα. Αν αρχίσουν και περνάνε στα υδροηλεκτρικά είναι ζήτημα. Τα φτιάξαμε, δώσαμε τα χωράφια μας, τα βοσκοτόπια μας».

Όπως όλα δείχνουν οι «ζυμώσεις» και οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν όλο το επόμενο διάστημα σε επίπεδο κοινοβουλευτικής ομάδας και κόμματος θα είναι πολλές. Οι δηλώσεις κορυφαίων στελεχών, όπως του Πάνου Σκουρλέτη, της Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του Νίκου Φίλη έχουν προβληματίσει ακόμα και συναδέλφους τους που φοβούνται κάποιο «ατύχημα» την τελευταία στιγμή.

Και οι «53+» δεν φαίνεται να έχουν μια κοινή στάση σε όλα τα ζητήματα που έχουν έρθει στην επιφάνεια. Μετά της δηλώσεις της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, που είναι μέλος της κίνησης, στέλεχος της τάσης δήλωνε πως «δεν απηχούν οι απόψεις της ούτε τους “53+”, ούτε τους 153. Αν δεν δούμε τη συμφωνία δεν λέμε τίποτα, άλλωστε θα γίνει Κεντρική Επιτροπή πριν έρθει οτιδήποτε στη Βουλή».
Ο φόβος, πάντως βουλευτές και στελέχη να «καλυφθούν» πίσω από το γεγονός πως οι τελικές αποφάσεις για τη συμφωνία θα παρθούν στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος είναι ορατός και φαίνεται να προβληματίζει και μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Τι επόμενες ημέρες αναμένεται να συνεδριάσει και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσία του Αλέξη Τσίπρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα