Ψεκασμοί, διάστημα και κόντρες για τον Πρωτοπαπά

O Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς
O Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ

Συνεχίζεται η διαστημική κόντρα με αφορμή την παραίτηση Κριμιζή. "Δε νιώθω Τσάρος του Διαστήματος, είναι προσωπική επίθεση", δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο Μαγκλάρας. Ο Παππάς τηλεφώνησε στη Σπυράκη και αναρωτήθηκε εάν η ΝΔ δε θέλει η Ελλάδα να κατασκευάσει δορυφόρους, ενώ το Μοσχάτο έδωσε στη δημοσιότητα ανάρτηση του νέου

Διαγαλαξιακές διαστάσεις έχει λάβει πλέον η αντιπαράθεση με αφορμή την παραίτηση Κριμιζή από τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό.

Τηλεφωνική επικοινωνία με την εκπρόσωπο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας είχε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, μετά τις δηλώσεις της για τη διαχείριση και από ποιον των 40 εκατ. ευρώ που προορίζονται για τον διαστημικό οργανισμό. Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία διευκρινίστηκε ότι το ποσό των 40 εκατ. ευρώ, που αναφέρει η ΝΔ, «αφορά στα 12 εκατ. ευρώ της ετήσιας συνδρομής που καταβάλλει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσίας (ESA) και στα 24 εκατ. ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί (από ευρωπαϊκούς πόρους) η κατασκευή μιας πλήρους συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων (σ.σ.: Η διαφορά των 4 εκατ. ευρώ, η οποία προκύπτει μεταξύ των 40 εκατ. ευρώ που αναφέρει η ΝΔ και των 36 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό ποσό των δύο κατηγοριών, σχετίζεται με κάποιο λάθος υπολογισμό εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης)» επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου ΨΗΠΤΕ.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής επίσης υπογραμμίζει ότι: «Χαιρόμαστε που η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κάνει σαφές ότι ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) δεν έχει εισπράξει ή ξοδέψει μέχρι στιγμής ούτε μισό ευρώ.

Με βάση τα ανωτέρω, αναφέρουμε τα εξής:

1. Η Ελλάδα καταβάλλει, ανελλιπώς από το 2005, ετήσια συνδρομή ύψους 12 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA), ποσό το οποίο θα αξιοποιηθεί για πρώτη φορά με τρόπο άρτιο από τη χώρα μας.

Ρωτάμε: Η ΝΔ προτείνει να μην καταβάλει η Ελλάδα τη συνδρομή της στην ESA;

2. Όπως προαναφέρθηκε, τα 24 εκατ. ευρώ αφορούν σε σχεδιαζόμενο πρόγραμμα κατασκευής και εκτόξευσης συστοιχίας 11 μικροδορυφόρων, πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί εξ' ολοκλήρου στη χώρα από τέσσερα ελληνικά Πανεπιστήμια (Πατρών, Πελοποννήσου, Αιγαίου και Θράκης) και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), με τη συμμετοχή-συνδρομή του si-Cluster και του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά». Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και σε αυτό θα συμμετάσχουν -εκ μέρους των Πανεπιστημίων- τουλάχιστον 45 Έλληνες ερευνητές.

Τα Πανεπιστήμια και οι λοιποί φορείς θα διαχειριστούν τα χρήματα που θα διατεθούν για το έργο.

Ρωτάμε: Κατηγορεί η ΝΔ τους ερευνητές της χώρας για αδιαφάνεια;

Επίσης, κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλήξουμε αν θέλουμε να κατασκευάζονται δορυφόροι στην Ελλάδα ή όχι.

Αν απαντήσουμε θετικά, θα πρέπει να ξέρουμε πως δεν πρόκειται ούτε για ματαιοπονία ούτε για χαμένο χρόνο ή χρήμα. Και αυτό διότι:

- Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο τομέας των νάνο και μίκρο δορυφόρων παρουσίασε -σε παγκόσμιο επίπεδο- ρυθμούς ανάπτυξης 37,2% ετησίως κατά την περίοδο 2009-2016.

- Εκτιμάται ότι το 2018 θα εκτοξευθούν 250 νάνο και μίκρο δορυφόροι.

- Για κάθε ένα ευρώ επένδυσης σε διαστημικές εφαρμογές, επιστρέφουν στον "επενδυτή" 7 ευρώ μέσα σε διάστημα μιας τριετίας.

- Οι συστοιχίες νάνο και μίκρο δορυφόρων εξασφαλίζουν χαμηλού κόστους και ταχύτατη ανάπτυξη σε τομείς τεχνολογίας αιχμής.

- Η επένδυση στον τομέα των νάνο και μίκρο δορυφόρων εξασφαλίζει και ενισχύει την εθνική ανεξαρτησία και ασφάλεια, την τεχνολογική ανάπτυξη της χώρας σε κρίσιμους τομείς, τη συγκράτηση υψηλής στάθμης επιστημονικού δυναμικού, την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα του διαστήματος».

Σύμφωνα με τα παραπάνω, το υπουργείο ΨΗΠΤΕ απευθύνει ερώτημα προς τη ΝΔ εάν προτείνει να μην προχωρήσει πρόγραμμα κατασκευής των μικροδορυφόρων και υπογραμμίζει ότι η θέση του υπουργείου όσο « και της επιστημονικής κοινότητας, είναι ξεκάθαρη: Και θέλουμε και μπορούμε να βάλουμε την Ελλάδα στη νέα εποχή» καταλήγει η ανακοίνωση.

Σπυράκη: Να δώσει άμεσα απαντήσεις ο αρμόδιος υπουργός

Νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι αναφορές του διακεκριμένου καθηγητή κ. Σταμάτη Κριμιζή για τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό του κ. Νίκου Παππά είναι πολύ συγκεκριμένες. Καταγγέλλει αδιαφάνεια.

Ο αρμόδιος Υπουργός, αντί να επιχειρεί την απαξίωση ενός επιστήμονα που έχει εργαστεί στη NASA, οφείλει να δώσει άμεσα απαντήσεις: Ποιος και με ποια κριτήρια θα διαχειριστεί τα 40 εκατομμύρια που προορίζονται για τη χρηματοδότηση του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού;».

ΝΔ: Ο νέος πρόεδρος του ΕΛΔΟ αποδεικνύει ότι ψεκάζουν και στο διάστημα

Με ανακοίνωση της εν τω μεταξύ η ΝΔ παρέθεσε ένα σχόλιο του διαδόχου του Κριμιζή, Χριστόδουλου Πρωτοπαππά στο facebook, στο οποίο ο νέος πρόεδρος της ΕΛΔΟ φωτογραφίζεται στο Σούνιο και καταγγέλλει τους "κουφάλες Ευρωπαίους" πως όταν οι Έλληνες έκτιζαν ναούς, εκείνοι μιλούσαν άπλυτοι με άναρθρες κραυγές.

Ψεκασμοί, διάστημα και κόντρες για τον Πρωτοπαπά

"Η Νέα Δημοκρατία σας παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό δείγμα από το δημόσιο λόγο του νέου διαστημικού διευθυντή που επέλεξε ο αρμόδιος επί του Διαστήματος Υπουργός Νίκος Παππάς. Πρόκειται για τον κ. Χριστόδουλο Πρωτοπαπά που επελέγη για την θέση του ακαδημαϊκού κ. Σταμάτη Κριμιζή ο οποίος, ως γνωστόν, παραιτήθηκε χθες, καταγγέλλοντας τον αδιαφανή τρόπο λειτουργίας του νέου Οργανισμού", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και καταλήγει:

"Υ.Γ. Προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση οι απόψεις του κ. Πρωτοπαπά, καθώς μέχρι στιγμής κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν έχει υποστηρίξει ότι ψεκάζουν και στο Διάστημα".

Παππάς: Πρόθυμα πρωτοσέλιδα αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα

Το πρωί μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο Νίκος Παππάς, είχε κάνει λόγο για άθλια υπονοούμενα.

“Επειδή διαβάζω διάφορα πρόθυμα πρωτοσέλιδα που αναπαράγουν άθλια υπονοούμενα. Ο νεοσύστατος ΕΛΔΟ δεν έχει διαχειριστεί ούτε ΕΝΑ ευρώ δημοσίου χρήματος. ​Είναι στη φάση απόκτησης ΑΦΜ και συγκρότησης εσωτερικού κανονισμού. Οφείλουν όσοι σηκώνουν σκόνη να το διευκρινίσουν”, έγραψε ειδικότερα.

Στο tweet του κ. Παππά απάντησε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης σημειώνοντας: "Δεν είπε κανείς ότι έχουν φαγωθεί χρήματα αλλά ότι φτιάχνετε την λειτουργία του έτσι για να φαγωθουν".

Μαγκλάρας: Δε νιώθω τσάρος του διαστήματος

Κανείς δεν κατάλαβε τι συνέβη» είπε στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88,6, ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Βασίλης Μαγκλάρας, αναφερόμενος στην παραίτηση του Σταμάτη Κριμιζή, από τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού.

Εξέφρασε τη λύπη του γιατί -όπως είπε- «ο κ. Κριμιζής δεν αφιέρωσε λίγο χρόνο για να μάθει για τα προγράμματα» και πρόσθεσε ότι δεν νιώθω "Τσάρος του Διαστήματος". Πρόκειται για προσωπική επίθεση".

Μάλιστα συμπλήρωσε ότι ήταν στη θέση του προέδρου μόνο δυο εβδομάδες και "δεν είχε δαπανήσει ούτε ένα λεπτό για να ασχοληθεί με την ουσία του Οργανισμού".

Παραίτηση και του Πιλαφτσή

Την παραίτηση του σχεδόν ταυτόχρονα με αυτή του Κριμιζή, υπέβαλε και ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΔΟ Κωνσταντίνος Πιλαφτσής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μαγκλάρας: Δε νιώθω Τσάρος του Διαστήματος, είναι προσωπική επίθεση

Διαστημική παραίτηση Κριμιζή

ADVERTISING

SHARE: