Ψήφος αποδήμων: Το παρασκήνιο στη διακομματική για το “τεχνικό πρόβλημα” με την 30ετία

Ψήφος αποδήμων: Το παρασκήνιο στη διακομματική για το “τεχνικό πρόβλημα” με την 30ετία
Παρέλαση της ομογένειας Eurokinissi

Η συναίνεση παραμένει ακόμη ζητούμενο, καθώς η κυβέρνηση καλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως το ΚΚΕ να προτείνουν τρόπους πιστοποίησης του χρόνου διαμονής των εκλογέων στο εξωτερικό, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΜεΡΑ25

Η διακομματική επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις επτά το απόγευμα στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς χθες η συζήτηση “κόλλησε” στο χρονικό όριο διαμονής στο εξωτερικό μέχρι 30 έτη.

Η 30ετία ως προϋπόθεση για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής ήταν ένας από τους όρους που είχε εξαρχής θέσει το ΚΚΕ, με σκοπό, να διασφαλιστεί πως το νομοσχέδιο δεν θα αφορά στους ομογενείς δεύτερης, τρίτης ή και τέταρτης γενιάς, αλλά κυρίως σε μετανάστες στο εξωτερικό και στη γενιά του brain drain, και άρα ότι δε θα υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού σώματος, όπως έλεγαν από τον Περισσό. Τον όρο αυτό είχε αποδεχθεί εξαρχής η κυβέρνηση και περιλαμβάνεται στις προτάσεις που είχε στείλει την περασμένη Παρασκευή στα κόμματα ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Την ίδια ημέρα και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σπεύσει να “οχυρωθεί” πίσω από τις προτάσεις του ΚΚΕ, ενώ ήδη στη συνεδρίαση της διακομματικής της περασμένης Τετάρτης το ΚΙΝΑΛ και το ΜεΡΑ25 είχαν δηλώσει ότι δεν έχουν αντίρρηση με το συγκεκριμένο περιορισμό και η Ελληνική Λύση είχε επίσης θέσει ως όρο τη διαμονή στο εξωτερικό μέχρι 30 έτη, καθώς για τους δικούς της λόγους δεν επιθυμεί να επεκταθεί η διευκόλυνση ιδίως στην φιλοτραμπική ομογένεια στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Εσωτερικών όμως χθες επισήμανε στα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως προς το ΚΚΕ ότι υπάρχει όπως είπε “τεχνικό πρόβλημα” όσον αφορά στην πιστοποίηση της 30ετους διαμονής στο εξωτερικό, λόγω των γνωστών διαχρονικών αδυναμιών του ελληνικού κράτους. Ως εκ τούτου κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν πρακτικές και εφαρμόσιμες προτάσεις για να λυθεί το θέμα, και εάν δεν βρεθούν, να ισχύσει η 30ετία για όσους θα εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους από την ψήφιση του νομοσχεδίου και στο εξής.

Το ΚΚΕ δεν το δέχεται αυτό όπως επανέλαβε χθες και ο εκπρόσωπος του Γιάννης Γκιόκας, ωστόσο από τον Περισσό με διάθεση συγκλισης αναγνωρίζουν ότι υπάρχει ένα πρακτικό ζήτημα, αλλά είναι αισιόδοξοι ότι θα λυθεί στη σημερινή συνεδρίαση.

Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η 30ετία θα πρέπει να αφορά παλιούς και νέους ψηφοφόρους του εξωτερικού, αλλά μετά τη συνεδρίαση (και παρά τη συμφωνία μεταξύ των κομμάτων να μη δοθεί συνέχεια με δημόσιες δηλώσεις και διαρροές) ο Γιώργος Κατρούγκαλος με δηλώσεις του έσπευσε να υψώσει τους τόνους κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υπαναχωρεί από το κρίσιμο θέμα του χρόνου απουσίας από τη χώρα, κάτι που διέψευδαν με σαφή ενόχληση από την κυβερνητική πλευρά, υποπτευόμενοι οτι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να σαμποτάρει τη συζήτηση παρασέρνοντας μαζι του το ΚΚΕ.

ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξάλλου εξαρχής εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα. Το ΚΚΕ θέλει να περάσει η ψήφος των αποδήμων, αλλά δε δέχεται επ ουδενί να επεκταθεί στους ομογενείς (θέτει εξάλλου ως όρο εκτός από την 30ετία και την ύπαρξη ελληνικού ενεργού ΑΦΜ). Ο ΣΥΡΙΖΑ αντίθετα αρχικά ζητούσε να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στην επικράτεια και άρα στον υπολογισμό της δύναμης των κομμάτων και αναγκάστηκε να κάνει πίσω ως προς αυτό όταν κατά τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς διαφάνηκε ότι σε αυτό συμφωνούσαν τα υπόλοιπα κόμματα. Από την κυβέρνηση κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι στην πραγματικότητα εξακολουθεί να μην επιθυμεί να περάσει το νομοσχέδιο.

Εν τω μεταξύ το ΜεΡΑ25 πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της διακομματικής χθες εξέδιδε ανακοίνωση απειλώντας ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, παρότι συμμετείχε στις συζητήσεις κανονικά και παρότι στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε δηλώσει διάθεση συναίνεσης, προκαλώντας ενόχληση και απορίες.

Πρόκειται λοιπόν για ένα νέο blame game που απειλεί τη συναίνεση; Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να δυναμιτίσουν την προσπάθεια και ότι θέλουν να βρεθεί λύση, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναγάγει την ψήφο των αποδήμων σε ένα μείζονα στόχο, ενώ προφανώς και ο κ.Θεοδωρικάκος θα ήθελε να είναι εκεινος ο υπουργός Εσωτερικών που θα έφερνε το ιστορικό αυτό νομοσχέδιο- έστω και εάν κατά τη γνώμη κυβερνητικών στελεχών με τους τόσους περιορισμούς θα είναι “κουτσουρεμένο”. Στην κυβέρνηση υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες η διάθεση να γίνει αποδεκτή όποια πρακτική πρόταση κατατεθεί στη σημερινή συνεδρίαση. Εξάλλου η κυβέρνηση ήδη έχει υποχωρήσει σε πολλά ζητήματα, μπροστά στο μείζονα στόχο της υπερψήφισης του νομοσχεδίου και με δεδομένο ότι χωρίς το ΚΚΕ η αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων δεν είναι εφικτή. Το “κλειδί” βρίσκεται λοιπόν εκ των πραγμάτων στα χέρια του Περισσού, ο οποίος πάντως δείχνει συναινετική διάθεση εντός όμως των κόκκινων γραμμών που έχει θέσει.

Πως θα μπορούσε λοιπόν πρακτικά να πιστοποιηθεί το διάστημα απουσίας των εκλογέων στο εξωτερικό; Ήδη έγιναν χθες κάποιες πρώτες συζητήσεις για την πιστοποίηση μέσω εγγράφων του ελληνικού δημοσίου, όπως πιστοποιήσεις φοίτησης σε σχολεία ή πανεπιστήμια, ένσημα ή στρατιωτικές υποχρεώσεις, δήλωση κατοικίας στο εξωτερικό στις περιπτώσεις που είναι εφικτό. Και σήμερα οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να γίνουν πιο συγκεκριμένες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα