“Ψήνεται” η αλλαγή του εκλογικού νόμου και στο βάθος… Βελόπουλος

“Ψήνεται” η αλλαγή του εκλογικού νόμου και στο βάθος… Βελόπουλος
Κυριάκος Μητσοτάκης και Κυριάκος Βελόπουλος INTIME NEWS

Ο Γ. Οικονόμου απάντησε στα ερωτήματα για τον εκλογικό νόμο με τρόπο τέτοιο που ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι συζητείται η επαναφορά του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Κλίμα αλλαγής του εκλογικού νόμου καλλιεργεί η κυβέρνηση με επιχείρημα την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας.

Τα σχετικά σενάρια ουσιαστικά επιβεβαιώνονται καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απάντησε στα ερωτήματα για εκλογικό νόμο με τρόπο τέτοιο που άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ο κ. Οικονόμου καταρχάς έθεσε το ζήτημα της σταθερής διακυβέρνησης ήδη από την εισαγωγική του τοποθέτηση. Προϊδέασε για το πακέτο της ΔΕΘ, αναφερόμενος στα αυξημένα έσοδα του τουρισμού και την κατάσταση της οικονομίας, σχολιάζοντας ότι “η Ελλάδα είναι μία χώρα με σταθερότητα, ασφάλεια, ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση”. Εκτίμησε μάλιστα ότι “η σημασία της σταθερής διακυβέρνησης θα φανεί περισσότερο τους επόμενους μήνες”.

Στη συνέχεια, ερωτηθείς εάν επομένως η κυβέρνηση θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο επαναφέροντας το μπόνους των 50 εδρών που έδινε στο πρώτο κόμμα ο νόμος Παυλόπουλου, ο κ. Οικονόμου απάντησε:

“Δεν έχω να πω πολλά περισσότερα στο θέμα αυτό, έχουμε τοποθετηθεί. Τα δεδομένα είναι γνωστά. Πάγια θέση της παράταξης μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει βεβαίως τους εκλογικούς συσχετισμούς, αλλά και να οδηγεί σε σταθερές, ισχυρές κυβερνήσεις, που να παίρνουν γρηγορα αποφάσεις, να αποτρέπει την ακυβερνησία και το σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων που δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ανάγκη λήψης γρήγορων αποφάσεων στο διεθνές περιβάλλον που ζούμε.”

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση νομιμοποιείται πολιτικά να αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο, που η ίδια ψήφισε το 2020, ο κ.Οικονόμου εκτίμησε ότι μία κυβέρνηση έχει τη λαϊκή εντολή να κυβερνά τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο του Συντάγματος. “Αλλά για να μη βγαίνουν αυθαίρετα συμπεράσματα, δεν έχουμε κάτι περισσότερο να πουμε αυτή τη στιγμή, βαδίζουμε στις εκλογές με το πλαίσιο του εκλογικού νόμου που υπάρχει”, έσπευσε να προσθέσει, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.

Και στο βάθος.. Βελόπουλος

Ενδιαφέρουσα ήταν η απάντηση που έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως ερωτηθείς εάν η Νέα Δημοκρατία, στην περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία, μπορεί να συνεργαστεί με κόμματα εκ δεξιών της.

“Καταρχήν εμείς θα επιδιώξουμε καθαρή εντολή σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης. Στο τέλος της τετραετίας θα δει ο πολίτης τα αποτελέσματα της πολιτικής μας και τις εναλλακτικές. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μία εναλλακτική συγκρότηση κάποιας κυβερνητικής προοπτικής με την ανασύσταση παλιών συμμαχιών Βαρουφάκη- ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχει η δική μας πρόταση και το δικό μας υπόδειγμα διακυβέρνησης, με τα λάθη και τις αδυναμίες, αλλά και τα αποτελέσματα σε ένα περιβάλλον εξωγενών κρίσεων που όμοιες της δεν έχουμε δει για χρόνια. Στο τέλος της ημέρας αυτός που αποφασίζει είναι οι Ελληνες πολίτες”, είπε ειδικότερα ο κ. Οικονόμου.

Η τελευταία φράση όμως ερμηνεύθηκε ότι απηχεί και ένα κλίμα που υπάρχει στο Μαξίμου για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου: Προφανώς το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δε θα προτιμούσε το Βελόπουλο για εταίρο, αλλά αν χρειαστεί… “ποτέ μη λες ποτέ”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα