Πυρά κατά της κυβέρνησης από Τζανακόπουλο - Πολάκη

Φωτό αρχείου: Τζανακόπουλος και Πολάκης στη Βουλή
Φωτό αρχείου: Τζανακόπουλος και Πολάκης στη Βουλή EUROKINISSI

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για αυταρχικές και ακραίες νεοφιλελεύθερες λογικές στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα όπως είπαν δημιουργείται νομικό κενό.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, κάνοντας λόγο για «αυταρχικές και ακραίες νεοφιλελεύθερες λογικές» στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει μεταξύ άλλων διατάξεις για τη κυβερνησιμότητα στους ΟΤΑ και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Ο κ. Πολάκης, μίλησε για «βίαιη αλλαγή του Κλεισθένη μέσω της μεταφοράς εξουσίας από το Δημοτικό Συμβούλιο στον δήμο», ενώ το ίδιο επικριτικός ήταν και για το άσυλο καταλογίζοντας στη ΝΔ «βαθιά νεοφιλελεύθερη εμμονή» και επιχείρηση «ιδεολογικής αποστείρωσης των πανεπιστημίων στην κατεύθυνση της τεχνοκρατικής δήθεν αριστείας».

ADVERTISING

«Οι ιδέες δεν νικιούνται με νόμους. Το άσυλο το σεβάστηκαν ακόμα και οι Γερμανοί κατακτητές και είναι συνδεδεμένο ιστορικά με το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ο χώρος όπου επωάζονται οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αυτό ακριβώς φοβάστε εσείς. Δεν σας νοιάζει ούτε η νομιμότητα ούτε η παραβατικότητα στα ΑΕΙ», τόνισε ο κ. Πολάκης σημειώνοντας ότι «και με το ισχύον νομικό πλαίσιο μπορεί να παρέμβει η αστυνομία σε κακουργηματικές πράξεις».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δημιουργείται νομικό κενό σε ότι αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Όπως είπε, σύμφωνα με διάταξη του πολυνομοσχεδίου «αναστέλλεται το άρθρο 13 παράγραφος Α του ποινικού κώδικα που ορίζει τι είναι ο υπάλληλος Δημοσίου και στο οποίο βασίζεται ο νόμος περί ποινικής ευθύνης υπουργών» και πρόσθεσε ότι «ενδέχεται να οδηγηθούμε σε μη αξιόποινο για όλα τα αδικήματα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα από τον υπουργό» .

Σχολιάζοντας το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου, κατηγόρησε τη ΝΔ για δημιουργία «τεχνητού πανικού στα όρια του ακροδεξιού παραληρήματος», και πρόσθεσε ότι «λέει διαρκώς ψέματα, καθώς ήδη η ΕΛΑΣ μπορεί να παρέμβει σε αυτόφωρα κακουργήματα».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Παύλος Πολάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Άσυλο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πράττω: "Επικίνδυνη και αντισυνταγματική" ενέργεια η κατάργηση του ασύλου

Κεραμέως για άσυλο: Τα Πανεπιστήμια θα είναι δημόσιος χώρος όταν έχουμε αξιόποινη πράξη

Κεραμέως: "Η βία και η ανομία δεν έχουν θέση στα πανεπιστήμια"

SHARE:

24Media Network