“Πυρά” Ντόρας κατά Σαμαρά: Η πρωθυπουργία του διάλειμμα από τις πάγιες απόψεις του

“Πυρά” Ντόρας κατά Σαμαρά: Η πρωθυπουργία του διάλειμμα από τις πάγιες απόψεις του
Ντόρα Μπακογιάννη Eurokinissi

Για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία τοποθετήθηκε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ απάντησε και στις σχετικές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά.

“Εμείς στη ΝΔ επειδή έχουμε την τύχη να έχουμε πολλούς πρώην πρωθυπουργούς, έχουμε εγκαίρως δηλώσει ότι οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το αυτονόητο δικαίωμα να καταθέτουν τις απόψεις τους είτε αυτές είναι σύμφωνες είτε όχι με τις απόψεις της ηγεσίας”, ανέφερε σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο ΣΚΑΪ, η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά, στην οποία φέρθηκε κατά των διερευνητικών επαφών.

“Ο κ. Σαμαράς έχει παγίως αυτές τις απόψεις με ένα μικρό διάλειμμα, της δικής του πρωθυπουργίας. Γιατί κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του οι διερευνητικές επαφές προχωρούσαν, άρα είχαν τον ίδιο στόχο με τον δικό μας. Μάλιστα με παρέμβαση του κ. Βενιζέλου τότε το αντικείμενο των διερευνητικών επεκτάθηκε και στην Ανατολική Μεσόγειο και τα ανώτατα συμβούλια συνεργασίας των χωρών προχωρούσαν. Όταν άσκησε την εξουσία, την άσκησε με τις πάγιες θέσεις του Υπουργείου Εξωτερικών”, πρόσθεσε η κ. Μπακογιάννη αναφερόμενη στον πρώην πρωθυπουργό.

Μιλώντας για τις διερευνητικές επαφές επαφές που επανεκίνησαν την Δευτέρα, η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε πως “δεν περίμενε κανένας ότι θα υπήρχε πρόβλημα χθες στην Κωνσταντινούπολη. Και οι δυο πλευρές προσήλθαν αποφασισμένες να προχωρήσουν τις διερευνητικές. Αν επρόκειτο να βάλω ένα πρόσημο, θα το έκρινα θετικό”.

Έκανε επίσης λόγο για κάποιες υψηλού συμβολισμού κινήσεις από την Τουρκία, όπως η μεταφορά των συζητήσεων από το ξενοδοχείο στο Ντολμά Μπαχτσέ, αλλά και η  παρουσία Καλίν, ο οποίος- όπως είπε- είναι το alter ego του Ερντογάν, αλλά κι εκτός αυτού, ανήκει στην κατηγορία εκείνων που θεωρούν ότι μια καλύτερη σχέση με την Ελλάδα είναι σημαντική.

Προσέθεσε ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι μπαίνουμε σε μια άλλη φάση, καθώς αυτό θα φανεί στους επόμενους γύρους. “Δεν είναι εύκολο να ξανακερδηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει πλήρως χαθεί. Η πολιτική δεν είναι ένα εκκρεμές που μπορείς να πας από τη μια άκρη στην άλλη με μεγάλη ταχύτητα”, πρόσθεσε τονίζοντας ότι “τώρα είμαστε τελείως στην αρχή. Θα προχωρήσουμε…Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις, δεν είμαστε αφελείς”.

Αναφορικά με την αλλαγή στάσης της Άγκυρας, την απέδωσε στο γεγονός ότι κατάλαβε ότι η πολιτική που ακολούθησε αυτόν το καιρό δεν της βγήκε καθόλου. “Ακολούθησε μια δύσκολη και κοστοβόρα πολιτική κι είχε τα αντίθετα αποτελέσματα. Έφερε τους Αμερικανούς στο αμήν, τις επέβαλαν κυρώσεις. Στην Ευρώπη είχε ξεχειλίσει το ποτήρι και αντιλαμβανόταν ότι θα έχει κυρώσεις και από αυτήν και ταυτόχρονα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό τα πράγματα είναι δύσκολα στην οικονομία”, δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι διερευνητικές επαφές δεν ήταν επιλογή της Τουρκίας, καθώς προσπάθησε δύο φορές τον τελευταίο καιρό να τις αποφύγει.

Επιπλέον, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι ακόμα και ο τουρκικός τύπος γράφει ότι η Ελλάδα προσέρχεται στο τραπέζι των συζητήσεων πάρα πολύ ενδυναμωμένη. “Η χώρα μας έχει κάνει μια συμφωνία με την Ιταλία και μια με την Αίγυπτο, έχει αυξήσει την αμυντική της θωράκιση με τα Rafale, έχει αναβαθμίσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ με την αναβάθμιση της Σούδας.  Η Τουρκία αυτά τα καταλαβαίνει ότι έχει απέναντι της μια χώρα ενδυναμωμένη”, τόνισε.

Σχετικά με το ερώτημα εάν η Ελλάδα έχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία, δήλωσε ότι με προσοχή, σύνεση κι αποφασιστικότητα θα παρακολουθήσουμε την τουρκική στάση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα