Πυρετός διεργασιών σε κυβέρνηση και κόμμα. Με την διαδικασία του επείγοντος τα νέα μέτρα

ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ /PHASMA /Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ
ΑΘΗΝΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ /PHASMA /Γ.ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ PHASMA

Παράταση μέχρι και τις 17 Οκτωβρίου φέρεται να εξασφάλισε το Μέγαρο Μαξίμου για την ψήφιση του πρώτου πακέτου μέτρων που θα έρθει με ένα νομοσχέδιο στη Βουλή. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αυτό το Σαββατοκύριακο

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να κατατεθεί σε ένα νομοσχέδιο, αλλά όχι σε ένα άρθρο το πρώτο πακέτο μέτρων που δεσμεύεται να περάσει η χώρα μας για να πάρει την δόση των 2 δισ. €.

Καλά πληροφορημένες πηγές επισημαίνουν στο NEWS 247, πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι το νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή με την μορφή του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος προκειμένου να υπάρχει χρόνος να συζητηθεί.

Χρονικά η διαδικασία του επείγοντος σημαίνει πως το νομοσχέδιο μπορεί να μπει στην αρμόδια επιτροπή και να συζητηθεί επί της αρχής και επί των άρθρων, να περάσει στην β΄ ανάγνωση και με μια ημέρα κενή να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Αυτό δεν αποκλείεται να γίνει, αν συμπτυχθούν οι διαδικασίες, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου ή ακόμα και το ερχόμενο Σάββατο προκειμένου η συζήτηση να γίνει με άνεση, αλλά και στη ψηφοφορία να βρίσκεται ο πρωθυπουργός που θα έχει επιστρέψει από τις Βρυξέλλες.

Η «μουρμούρα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης για το πολυνομοσχέδιο, ξεκίνησε από χθες όταν ο βουλευτής τον ΑΝΕΛ Νίκος Νικολόπουλος ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που κατατεθεί σε ένα άρθρο θα απέχει από την ψηφοφορία.

Υπενθυμίζεται πως η μορφή του κατεπείγοντος περιλαμβάνει μόλις διήμερη συζήτηση, πρώτα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μετά στην Ολομέλεια. Με δεδομένο ότι αυτή την διαδικασία την είχε καταγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν βρισκόταν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι προφανές ότι το κυβερνών κόμμα δεν θέλει να δώσει "πάτημα" στην αντιπολίτευση για νέα κριτική.

Στο πρώτο πακέτο των προαπαιτούμενων μεταξύ άλλων θα περιέχονται, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, οι αυτόματες κατασχέσεις για οφειλές άνω των 70.000 € στο δημόσιο, η συγχώνευση όλων των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑ, άνοιγμα του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΑΣΑ, ενώ θα πρέπει να υπογραφούν και οι υπουργικές αποφάσεις για την κατάργηση πρόωρων συντάξεων.

Κρίσιμη η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

Παρουσία του Αλέξη Τσίπρα συνεδρίασε μέχρι αργά το βράδυ η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή αυτό το Σαββατοκύριακο το Συνέδριο του κόμματος να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες συμφωνήθηκε να ξεκινήσει μια καμπάνια εγγραφής νέων μελών στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις αποχωρήσεις αρκετών στελεχών προς την Λαϊκή Ενότητα.

Στόχος είναι η αντιστοίχηση της δύναμης του κόμματος με την κοινωνία, κάτι που θα επιχειρηθεί, άλλωστε να γίνει και στο Συνέδριο.

Πέρα από τον απολογισμό των πρόσφατων εθνικών εκλογών και την προετοιμασία του Συνεδρίου, στην προσεχή Κεντρική Επιτροπή θα γίνει η εκλογή του νέου Γραμματέα και θα συμπληρωθούν οι κενές θέσεις που υπάρχουν στην Πολιτική Γραμματεία μετά τις 5 αποχωρήσεις του καλοκαιριού (Ρούντι Ρινάλντι, Αλέκος Καλύβης, Σόφη Παπαδόγιαννη, Αντώνης Νταβανέλος και Στάθης Λεουτσάκος).

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται να ξεκινήσει με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
SHARE:

24Media Network