Σακελλαρίδης για Νίσυρο: Οι κάτοικοι απέτρεψαν την απέλαση του πατέρα

Διαβάζεται σε 4'
Νίσυρος
Νίσυρος ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ--EUROKINISSI

“Η Νίσυρος είναι ένα υπέροχο νησί, αλλά οι κάτοικοί της είναι ακόμα καλύτεροι” δήλωσε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, εξαίροντας την άμεση κινητοποίηση των νησιωτών για τον πατέρα που κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση του παιδιού του και κινδύνευσε να απελαθεί.

Η κινητοποίηση των κατοίκων της Νισύρου ήταν αυτή που τελικά απέτρεψε την απέλαση ενός πατέρα, που κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση του 12χρονου παιδιού του από υπάλληλο του Μουσείου του νησιού, τονίζει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, επισημαίνοντας παράλληλα τα σοβαρά ερωτηματικά που προκύπτουν από την υπόθεση.

“Η παράνοια του να κινδυνεύει να απελαθεί ο καταγγέλλων για τέτοια σοβαρή εγκληματική πράξη δείχνει από την μία την αναλγησία του κρατικού μηχανισμού και από την άλλη την απουσία ενός σοβαρού θεσμικού πλαισίου προστασίας. Πώς προστατεύεται ένας άνθρωπος χωρίς χαρτιά από απέλαση όταν θέλει να καταγγείλει μία εγκληματική πράξη εις βάρος του ή της οικογένειάς του; Ποιες δικλείδες ασφάλειας έχει για την προστασία του από εγκλήματα;”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

“Μέσα σε λίγες ώρες από την καταγγελία του περιστατικού στις αστυνομικές αρχές της Κω, ο φερόμενος ως θύτης της σεξουαλικής παρενόχλησης βρέθηκε ελεύθερος, και την ίδια στιγμή ο καταγγέλλων βρέθηκε στο κρατητήριο της Νισύρου προς απέλαση!

Επομένως το μήνυμα της πολιτείας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι «θα μπλέξετε, μείνετε καλύτερα σιωπηλοί». Ε, οι άνθρωποι της Νισύρου προς τιμή τους δεν έμειναν”, τονίζει.

Η ανάρτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη:

“Η Νίσυρος είναι ένα υπέροχο νησί, αλλά οι κάτοικοί της είναι ακόμα καλύτεροι.

Η κινητοποίησή τους απέτρεψε την απέλαση ενός πατέρα, που κατήγγειλε την σεξουαλική παρενόχληση του 12χρονου παιδιού του από υπάλληλο του Μουσείου του νησιού.

Από την πλευρά μου, αφού ενημερώθηκα από τους συντοπίτες μου την Τρίτη, έκανα ό,τι περνούσε από το χέρι μου για να ελευθερωθεί ο πατέρας και φυσικά να μην απελαθεί. Επικοινώνησα με δικηγόρους, με το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, με στελέχη του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της ΕΛ.ΑΣ. Με χαρά είδα ότι το ίδιο έκανε και το ΚΚΕ, με παρέμβαση του στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Ο καταγγέλλων απελευθερώθηκε τελικά, μπροστά στο παράδοξο της συνθήκης αυτής.

Κι αν σήμερα αυτό θεωρείται απλά ως μία εξοργιστική είδηση με αίσιο τέλος, την Τρίτη το απόγευμα η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική: ο πατέρας που κατήγγειλε την σεξουαλική παρενόχληση κινδύνευε να απελαθεί μέσα σε λίγες ώρες.

Η παράνοια του να κινδυνεύει να απελαθεί ο καταγγέλλων για τέτοια σοβαρή εγκληματική πράξη δείχνει από την μία την αναλγησία του κρατικού μηχανισμού και από την άλλη την απουσία ενός σοβαρού θεσμικού πλαισίου προστασίας. Πώς προστατεύεται ένας άνθρωπος χωρίς χαρτιά από απέλαση όταν θέλει να καταγγείλει μία εγκληματική πράξη εις βάρος του ή της οικογένειάς του; Ποιες δικλείδες ασφάλειας έχει για την προστασία του από εγκλήματα;

Μέσα σε λίγες ώρες από την καταγγελία του περιστατικού στις αστυνομικές αρχές της Κω, ο φερόμενος ως θύτης της σεξουαλικής παρενόχλησης βρέθηκε ελεύθερος, και την ίδια στιγμή ο καταγγέλλων βρέθηκε στο κρατητήριο της Νισύρου προς απέλαση!

Επομένως το μήνυμα της πολιτείας σε τέτοιες περιπτώσεις είναι «θα μπλέξετε, μείνετε καλύτερα σιωπηλοί». Ε, οι άνθρωποι της Νισύρου προς τιμή τους δεν έμειναν.

Όμως τίποτα από αυτά δεν θα είχε γίνει αν οι κάτοικοι του νησιού δεν κινητοποιούνταν άμεσα και δεν έδειχναν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο άνθρωπο που βρήκε το θάρρος και κατήγγειλε την σεξουαλική παρενόχληση του γιού του.

Όμως από εδώ και πέρα χρειάζεται φειδώ στην διαχείριση του θέματος από τα ΜΜΕ και ιδιαίτερη ευαισθησία, ειδικά από την στιγμή που οι καταγγελίες αφορούν παιδιά σε προεφηβική και εφηβική ηλικία. Ο τόπος είναι μικρός, χρήσιμο είναι να μην τους ασκηθεί περισσότερη πίεση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα