Σαμαράς: Η Μέρκελ μου είχε προτείνει προσωρινό Grexit το 2012

Σαμαράς: Η Μέρκελ μου είχε προτείνει προσωρινό Grexit το 2012
Στιγμιότυπο από τον Οκτώβριο του 2012 με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να υποδέχεται στο Μαξίμου την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ Eurokinissi

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε ότι απέρριψε κατηγορηματικά πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και θέλησε να αιτιολογήσει το γεγονός ότι ήταν αρχικά κατά του μνημονίου και τελικά το εφήρμοσε.

Πρόταση για προσωρινό Grexit δήλωσε ότι δέχθηκε από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης συνομιλίας τους στις 24 Αυγούστου 2012 στην καγκελαρία, στο Βερολίνο, ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο Σκάι θέλησε να αιτιολογήσει το γεγονός ότι ενώ αρχικά ήταν κατά του μνημονίου το εφήρμοσε ως πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας προσωπική του συμβολή στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη.

“Όταν πήγα στο Βερολίνο, για να δω την Μέρκελ, σε εκείνο εκεί το ταξίδι, θα θυμάστε που δεν έπρεπε για το μάτι μου να πάω και τα λοιπά, αφού έγινε η συζήτηση με την Μέρκελ, του Στουρνάρα, ο καθένας με τους επιτελείς του, μου λέει ‘’να σου πω δύο πράγματα στο γραφείο μου;’’ και καθόμαστε και είχε κάτι διαφάνειες που απεικόνιζαν τμηματικά τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, ελλείμματα, χρέος, ΑΕΠ και αφού μου έδειξε ότι έχει πλήρη γνώση της ακτινογραφίας της αρρώστιας που έχουμε ως οικονομία, μου λέει ‘’κοίταξε θέλω να σου πω κάτι, το οποίον θέλω να το ξέρεις από τώρα, το ταξίδι που έχεις να κάνεις είναι πολύ δύσκολο, εάν θέλεις να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ, τότε να ξέρεις ότι εμείς έχουμε ένα δεύτερο πλάνο να σας βοηθήσουμε για ένα διάστημα το οποίο θα το βρούμε’’. Σταματάω άμεσα, της λέω: αυτή την κουβέντα δεν την κάνουμε, δεν υπάρχει, δεν το δέχομαι, δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να δεχτώ να βγει η Ελλάδα από το Ευρώ, αυτό λέω ξέχασέ το”, διηγήθηκε ειδικότερα ο κ.Σαμαράς.

Εξήγησε ότι εάν έλεγε κουβέντα σε οποιονδήποτε τότε θα δημιουργούσε αναταράξεις στις αγορές και στην οικονομία, για αυτό και δε μίλησε δημόσια ποτέ. “Εκείνη την ώρα εμείς παίρναμε μία απόφαση δυνατή για την πατρίδα, την ίδια στιγμή στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε και διέδιδε παντού με τυμπανοκρουσίες ότι το Grexit και η ιδέα ότι μπορούμε να βγούμε από το Ευρώ είναι μια αισχρή κινδυνολογία και ότι οι δανειστές μπλοφάρουν”, δήλωσε επίσης.

Απάντησε και στην κατηγορία ότι δημαγωγούσε στο παρελθόν, όταν ήταν εναντίον του πρώτου μνημονίου. “Ήμουν εναντίον ενός τεραστίου λάθους που είχανε κάνει οι δανειστές, σε αυτό που ονομάζουνε πολλαπλασιαστές της οικονομίας. Και για να το καταλάβει ο κόσμος απλά, είχαν υποτιμήσει αφάνταστα το κόστος των σκληρών μέτρων του πρώτου μνημονίου πάνω στην ύφεση, δηλαδή πάνω στη μείωση του εισοδήματος του Έλληνα φορολογούμενου. Ήτανε τελικά το κόστος τριπλό από αυτό το οποίο υπολόγιζαν οι δικοί τους πολλαπλασιαστές. Και ένα χρόνο μετά βγήκε το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε δική του έκθεση και παραδέχθηκε ότι είχε κάνει αυτό το λάθος. Εγώ, επομένως, δεν μπορούσα να δεχτώ ένα πρόγραμμα το οποίο χαντάκωνε τη χώρα, για αυτό και τελικά το πρώτο Μνημόνιο διορθώθηκε και το δεύτερο έγινε έτσι ώστε να βγαίνει σε σημείο μάλιστα που ξεπεράσαμε τελικά και τους συγκεκριμένους στόχους του δευτέρου Μνημονίου” υποστήριξε ο κ.Σαμαράς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα