Σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγή των όρων διεξαγωγής των εκλογών βλέπει η ΝΔ

Σχέδιο της κυβέρνησης για αλλαγή των όρων διεξαγωγής των εκλογών βλέπει η ΝΔ
Το κτίριο της ΝΔ στην Πειραιώς Eurokinissi

Τέσσερα ερωτήματα για τους όρους διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, των ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών έθεσε η Σπυράκη στην κυβέρνηση, με αφορμή τα σενάρια για αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στις αυτοδιοικητικές και εθνικές, αλλά και τα περί λίστας στην ευρωκάλπη

Να ξεκαθαρίσει άμεσα τους ακριβείς όρους διεξαγωγής των εθνικών εκλογών, των αυτοδιοικητικών και των ευρωεκλογών κάλεσε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Μαρία Σπυράκη την κυβέρνηση, ερωτηθείσα στο πλαίσιο του briefing σχετικά με τασενάρια για αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στις αυτοδιοικητικές και εθνικές.

Εμμέσως πλην σαφώς η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ για σχέδιο αλλαγής των όρων διεξαγωγής όλων των πολιτικών αναμετρήσεων, με στόχο να μπει τρικλοποδιά στη ΝΔ και να δυσκολέψει όσο μπορεί την κατάρτιση των γαλάζιων ψηφοδελτίων και συνδυασμών και στις τρεις εκλογικές αναμετρήσεις.

Ειδικότερα η κ.Σπυράκη καταρχήν ξεκαθάρισε ότι η ΝΔ προφανώς θα στηρίξει την φημολογούμενη αύξηση της ποσοστωσης των γυναικων στις εθνικες εκλογες. Υπενθύμισε άλλωστε η ΝΔ έχει ήδη αυξήσει τη συμμετοχή των γυναικών στις τάξεις της και εμπράκτως ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες.

Πρόσθεσε όμως ότι: “Είναι πρωτοφανές και απαράδεκτο η κυβέρνηση να μην έχει ακόμη και σήμερα αποσαφηνίσει το τοπίο των εκλογών που έρχονται. Και δεν αναφέρομαι βέβαια μόνον στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών. Αλλά στους συγκεκριμένους κανόνες διεξαγωγής τόσο των ευρωεκλογών όσο και των αυτοδιοικητικών εκλογών.”

Η κ.Σπυράκη αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε σενάρια που γράφονται στον τύπο εδώ και εβδομάδες τα οποία εκτίμησε ότι δεν είναι βέβαια αποκυήματα της φαντασίας των δημοσιογράφων, αλλά προφανώς προέρχονται από διαρροές του Μαξίμου. Και έθεσε τέσσερα ερωτήματα στην κυβέρνηση:

“• Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και αυτές να γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό προτίμησης;

• Ισχύει ή όχι ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αλλάξει και πάλι τις ημερομηνίες διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών και ο πρώτος γύρος να διεξαχθεί στις 19 Μαίου και όχι μαζί με τις ευρωεκλογές.

• Ποιος θα είναι τελικά ο υποχρεωτικός αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων κάθε συνδυασμού; Είναι αδιανόητο ακόμη και σήμερα να μην έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση ακόμη και το μέγιστο αριθμό υποψηφίων ανά συνδυασμό με συνέπεια να μην το γνωρίζουν αυτό ακόμη και οι ενδιαφερόμενοι;

• Σκέφτεται όντως η κυβέρνηση να αυξήσει την υποχρεωτική ποσόστωση των γυναικών τόσο στις εθνικές όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές;”

Η εκπρόσωπος της ΝΔ δήλωσε ότι: “Τα ερωτήματα αυτά οφείλει σήμερα κι όλας να τα απαντήσει ξεκάθαρα το υπουργείο των Εσωτερικών” και σχολίασε: “Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και είναι στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση της κυβέρνησης οι πολίτες και τα κόμματα να γνωρίζουν επακριβώς τους κανόνες διεξαγωγής των εκλογών. Πόσο μάλλον όταν απομένουν ακριβώς 90 μέρες -δηλαδή μόλις 3 μήνες- μέχρι τη διεξαγωγή τους.”

Προφανώς η ΝΔ εκτιμά ότι το Μαξίμου προωθεί την ποσόστωση γυναικών κατά 40% ανά περιφέρεια και όχι στο σύνολο της επικράτειας (όπως ισχύει μέχρι σήμερα) προκειμένου να δυσχεράνει την κατάρτιση ψηφοδελτίων από τη ΝΔ, η οποία θα κληθεί σε ορισμένες περιφέρειες να αφήσει εκτός λίστας “δυνατούς” υποψηφίους με πιθανότητες εκλογής (ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έχει το ίδιο ζήτημα καθώς εάν ηττηθεί ούτως ή άλλως θα εκλέξει λιγότερους βουλευτές από ό,τι σήμερα). Προφανώς εκτιμά επίσης ότι το Μαξίμου σκέπτεται τη λίστα στις ευρωεκλογές για να περάσει τα ανοίγματα του στην κεντροαριστερά και να διασφαλίσει στελέχη προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ και ταυτόχρονα να αναγκάσει τη ΝΔ να επιλέξει ποιοι από τους υποψήφιους που έχουν ανακοινωθεί θα είναι σε εκλόγιμες θέσεις. Ενώ τα σενάρια για πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών στις 19 και όχι στις 26 Μαϊου (οπότε θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές), αυξάνουν τις υποψίες για παιχνίδια στην αυτοδιοίκηση, αλλά και για πιθανή διεξαγωγή τότε των εθνικών εκλογών.

Παρέμβαση για την εκλογική διαδικασία των ευρωεκλογών έκανε και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Βαγγέλης Μεϊμκαράκης από τη Μαγνησία,τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στη Θεσσαλία.

«Επειδή οι αυτοδιοικητικές εκλογές (Δημοτικές,Περιφερειακές) συμπίπτουν με τις Ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου βάση νόμου, οπότε θα στηθούν τρεις κάλπες, ενδεχομένως να προκληθεί σύγχυση,όπως διαπιστώνω κατά την επικοινωνία μου με τους πολίτες στις περιοδείες μου, κάτι το οποίο σύντομα θα πρέπει απασχολήσει τη διακομματική επιτροπή.

Μια λύση κατά την άποψη μου, θα ήταν να υπάρχει διακριτό διαφορετικό χρώμα στους φακέλους και στα ψηφοδέλτια της κάθε κάλπης, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τί ψηφίζουν στην κάθε κάλπη.

Ένα δεύτερο σημείο αφορά την ψήφο των αποδήμων.Στις συζητήσεις μας οι πολίτες ρωτούν αν πρέπει να εγγραφούν στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει.Σε περίπτωση που εγγραφούν, θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές και δεν θα μπορούν να ψηφίσουν για τις αυτοδιοικητικές που γίνονται την ίδια μέρα.

Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τους ετεροδημότες.

Θεωρώ λοιπόν ότι τάχιστα η διακομματική επιτροπή θα πρέπει να συζητήσει και να απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, οι οποίοι καλούνται να ψηφίσουν σε λίγες εβδομάδες», δήλωσε ειδικότερα ο κ.Μεϊμαράκης.

Σπυράκη για Μεγαλοοικονόμου και Λαλιώτη

Η κ.Σπυράκη ρωτήθηκε και για τις δηλώσεις της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Μεγαλοοικονόμου, η οποία έφερε ζαρζαβατικά σε τηλεοπτικό πάνελ και είπε στο Γεράσιμο Γιακουματο της ΝΔ “δεν σας έφερα αγγουρια, γιατί έχετε δηλώσει ότι δεν είστε ομοφυλόφιλος”.

Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητική τη δήλωση αυτή της κ.Μεγαλοοικονόμου και πρόσθεσε αιχμηρά: “Κατανοούμε τη στάση του κ.Τσίπρα που θέλει να μείνει στην καρέκλα της εξουσίας με στήριξη των προθύμων όσο μπορεί. Ο τρόπος που εκφράστηκε η κ.Μεγαλοοικονόμου ειναι χυδαίος και δείχνει ότι η ετερόκλητη αυτή συμμαχία δε σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν είδαμε ούτε ένα νεύμα αποδοκιμασίας για την κ.Μεγαλοοικονόμου από την κυβέρνηση.”

Ερωτηθείσα τέλος για την επιστολή του Κώστα Λαλιώτη στο Βήμα της Κυριακής με την οπόια το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τάσσεται εμμέσως πλην σαφώς κατά συνεργασίας του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ, η κ.Σπυράκη είπε: “Δε θα ήθελα καθόλου να σχολιάσω επιλογές προσώπων που ανήκουν σε άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τα εσωτερικά του ΚΙΝΑΛ”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα