Η νέα συνοριοφυλακη-ακτοφυλακή, προβληματίζει την Ελλάδα

default image

Με στόχο να προλάβει τις αντιδράσεις Ευρωπαίων ηγετών, πως η Ελλάδα καθυστερεί να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ο Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα Χίο και Λέρο, πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής

Με στρατιωτικό αεροσκάφος ο πρωθυπουργός μετέβη το πρωί στη Χίο και από εκεί με ελικόπτερο στη Λέρο. Με μια επιτόπια επιθεώρηση ο Αλέξης Τσίπρας ήθελε να έχει μια σαφή εικόνα για την πορεία υλοποίησης των hotspots στα δυο νησιά συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα.

Λίγες ώρες πριν τη διπλή Σύνοδο Κορυφής ο κ. Τσίπρας είχε χθες συνεχείς συσκέψεις για το προσφυγικό, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ανοίξει όλη την ατζέντα τόσο στην κατ’ ιδία συνάντηση που θα έχει με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, αύριο το πρωί στις 10.20, όσο και στη μίνι Σύνοδο Κορυφής των κρατών μελών της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Βέλγιο, Ολλανδία, Φινλανδία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα) με την Τουρκία που θα ξεκινήσει στις 11 π.μ.

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 16.00 και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή. Το μεταναστευτικό αποτελεί και σε αυτή την  σύσκεψη το βασικό θέμα της ατζέντας.

Όπως είναι φυσικό ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί σήμερα και με τους δημάρχους των νησιών, αλλά και με τους φορείς, που όλο αυτό το διάστημα έχουν καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για τη φιλοξενία χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών.

O ευρωστρατός

Την ίδια ώρα νέο «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση προκαλεί η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δημιουργία συνοριοφυλακής – ακτοφυλακής με στόχο τη διενέργεια ελέγχων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ο μηχανισμός αυτό αναμένεται να αντικαταστήσει την FRONTEX.

Μιλώντας στο NEWS 247 κυβερνητικές πηγές τόνιζαν πως η Ελλάδα θέλει την στήριξη στα θαλάσσια σύνορά της, όμως οι όποιες ενέργειες πρέπει να έχουν τη συγκατάθεση του κράτους μέλους (εν προκειμένω της ελληνικής ακτοφυλακής)

Ήδη από χθες ο Νίκος Κοτζιάς και ο Γιάννης Μουζάλας βρίσκονται στις Βρυξέλλες και διαπραγματεύονται για το θέμα επιθυμώντας να υπάρξει σύνθεση των απόψεων.

Το σίγουρο είναι πως για το ζήτημα αυτό αναμένεται να υπάρξουν όλο το επόμενο διάστημα σκληρές διαπραγματεύσεις από τα κράτη μέλη, καθώς και άλλες χώρες πέρα από την Ελλάδα, όπως η Ισπανία, μπορεί να μη διαφωνούν, όμως βλέπουν με επιφύλαξη και σκεπτικισμό αυτό το ενδεχόμενο.

Σκληρό «παζάρι» στις Βρυξέλλες

Η διήμερη παραμονή του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση θα είναι, καθώς το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου των 28 ηγετών της ΕΕ περιέχει αυστηρές συστάσεις για την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν στο επίκεντρο έχουν τεθεί θέματα όπως ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, τα hotspots, η οι επιστροφές και η μετεγκατάσταση.

Ο πρωθυπουργός από τη Χίο, όπου θα επιστρέψει αργά το απόγευμα, θα μεταβεί κατευθείαν στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας προκειμένου να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα