Σίγουρος για μέχρι τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές ο Τσίπρας

Σίγουρος για μέχρι τις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές ο Τσίπρας
Αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και κατά της κυβέρνησης "βλέπει" ο Αλέξης Τσίπρας, "διαβάζοντας" τις δημοσκοπήσεις Eurokinissi

Γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι θα βγεί νικήτης από την κάλπη και θα σχηματίσει κυβέρνηση ενώ δεν ανησυχεί για τα εσωκομματικά

Το στοιχείο της πολιτικής αυτοπεποίθησης για όλα τα μέτωπα που υπάρχουν «μπροστά» ήταν αυτό που χαρακτήρισε την πρώτη δημόσια εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα μετά την νόσησή του από τον Covid 19. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχει γυρίσει το πολιτικό παιχνίδι δηλώνοντας σίγουρός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όπως και ότι τα μετεκλογικά διλήμματα θα αλλάξουν το πολιτικό τοπίο. Αντίστοιχη πρόβλεψη έκανε και το εσωκομματικό πεδίο μετά την πρόταση για απευθείας εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από την βάση, που κατέθεσε, προκαλώντας αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Επικαλέστηκε τις δημοσκοπήσεις

Αξιοσημείωτο είναι πως ο Αλέξης Τσίπρας, στην συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, επέλεξε να χρησιμοποιήσει στην επιχειρηματολογία του ένα στοιχείο που συνήθως επικαλείται η Νέα Δημοκρατία: Τις δημοσκοπήσεις. Με βάση τα ευρήματά τους τόνισε ότι διαπιστώνει «τάσεις ραγδαίας φθοράς της ΝΔ και τάσεις μείωσης της ψαλίδας». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «ο κ. Μητσοτάκης πριν από έναν χρόνο ήταν στο 42% και τώρα σε κάποιες δημοσκοπήσεις είναι στο 27% -28% στην πρόθεση ψήφου χωρίς την αναγωγή. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων το 2019 έδιναν στον ΣΥΡΙΖΑ 24% και πήρε 32%». Με βάση αυτά ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε βέβαιος πως «δεν θα χάσει τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, θα κερδίσει, γιατί ήταν και παραμένει τέκνο της ανάγκης και γιατί έχει αποδείξει ότι έχει αποδείξει να τα βγάζει πέρα στα δύσκολα και να προστατεύει την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία». Συνολικά η «εικόνα» που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε πορεία αποδρομής η οποία θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα.

Μετεκλογικά θα ειναι αλλιώς…

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν εμφανίστηκε αισιόδοξος μόνο για το αποτέλεσμα των εκλογών αλλά και για το σχηματισμό κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ μετά από αυτές. Επισημαίνοντας μάλιστα ότι μια βιώσιμη κυβερνητική λύση προϋποθέτει την εκλογική υπερίσχυση των προοδευτικών δυνάμεων έναντι των συντηρητικών και την εκλογική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Θεώρησε μάλιστα ότι δεν αποτελεί εμπόδιο για τις μετεκλογικές εξελίξεις ότι αυτή η κυβέρνηση θα προκύψει από προγραμματική συνεργασία. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «οι εκλογές με απλή αναλογική που θα γίνουν για πρώτη φορά οφείλουν να μας βάλλουν σε μία διαφορετική λογική σε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, να δούμε την επόμενη ημέρα την δυνατότητα να κυβερνηθεί ο τόπος με σταθερή κυβέρνηση, με σχέδιο, με προγραμματικές συγκλίσεις».

Όσον αφορά το ποιοι θα συναπαρτίσουν αυτή την κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε να πιστεύει πως τα μετεκλογικά διλήμματα θα αλλάξουν άρδην την σημερινή εικόνα. Ότι δηλαδή τα κόμματα του κέντρου και της αριστεράς θα βρεθούν αντιμέτωπα με το ερώτημα της διακυβέρνησης το οποίο θα πρέπει να απαντήσουν. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε για το Κίνημα Αλλαγής «ένα κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο κ. Ανδρουλάκης είναι ή με την δεξιά ή με την δημοκρατική παράταξη. Δεν μπορείς να είσαι και με την δεξιά και με την δημοκρατική παράταξη». Τονίζοντας μάλιστα πως το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν έχασε την εκλογική του δύναμη γιατί «ταυτίστηκε, υιοθέτησε, συγκυβέρνησε με την Νέα Δημοκρατία». Ανάλογή εκτίμηση έκανε και για τα υπόλοιπα κόμματα σημειώνοντας πως «πριν να βρεθείς μπροστά στο δίλημμα να απαντήσεις στο μείζον ζήτημα για το πώς θα κυβερνηθεί η χώρα» και το αν «θα πάει ξανά η χώρα στα χέρια της δεξιάς μπορείς να λες ότι θέλεις».

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ειναι νεκροταφείο

Παρά το γεγονός ότι ήδη έχουν καταγραφεί διαφωνίες και αντιδράσεις για τις προτάσεις αλλαγής του κόμματος που κατέθεσε ενόψει του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πεισμένος ότι αυτές είτε θα «χαλαρώσουν», είτε θα επιλυθούν με δημοκρατικό τρόπο στις συνεδριακές διαδικασίες.

«Θεωρώ φυσιολογικές τις αντιδράσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι νεκροταφείο, είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα» επισήμανε χαρκατηριστικά. Προσθέτοντας ότι όσοι διαφωνούν «αν συνειδητοποιήσουν το βάθος της πρότασής μου θα αλλάξουν θέση» επισημαίνοντας πως «στο τέλος αυτός που θα αποφασίσει είναι τα στελέχη του κόμματος στο συνέδριο». Διαβεβαίωσε πάντως ότι δεν στοχεύει στην δημιουργία ενός αρχηγικού κόμματος και πως δεν επιθυμεί καμία εκδίωξη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενδειτικά σημείωσε πως «αν ήθελα να κάνω το κόμμα αρχηγικό, δεν θα δημιουργούσα συνθήκες αναβάθμισης της Κεντρικής Επιτροπής. Θα έλεγα ο πρόεδρος από τον λαό και η ΚΕ από ένα στενό όργανο. Δεν κάνω αυτό. Δεν πιστεύω στα αρχηγικά κόμματα. Πιστεύω στην αξία και στην σημασία των ηγετών όσο αυτοί παίρνουν δύναμη από την ίδια τη βάση της κοινωνίας». Πρόσθεσε πως «αν ήθελα να διώξω κάποιους από δίπλα μου και αυτό αν ήθελα θα το είχα κάνει». Συνολικά μάλιστα συνέδεσε τις αλλαγές που προτείνει για τον ΣΥΡΙΖΑ με τη προοπτική της εκλογικής νίκης. Σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε εμείς πως θα αλλάξουμε την χώρα;».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version