Σηκώνει το γάντι το Μαξίμου για τις off shore

Σηκώνει το γάντι το Μαξίμου για τις off shore

Τροπολογία για καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε αλλοδαπές εταιρείες καταθέτει αύριο η κυβέρνηση ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία και καλώντας την αντιπολίτευση να ψηφίσει

Το γάντι όσον αφορά στη ρύθμιση για τις off shore σηκώνει η κυβέρνηση, σε μία κίνηση ρελανς απέναντι στην αντιπολίτευση.

Μετά από σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ενώ ειχε προηγηθεί το πρωτοσέλιδο της Αυγής και δηλώσεις στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ που έλεγαν ότι δεν γνώριζαν το περιεχόμενο της ρύθμισης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη ανακοίνωσε πριν λίγο ότι η κυβέρνηση καταθέτει τροπολογία καθολική απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εξωχώριες εταιρείες, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία και καλώντας την αντιπολίτευση να ψηφίσει τη νέα διάταξη.

ADVERTISING

Ειδικότερα η κ.Γεροβασίλη δήλωσε:

“Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό.

Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα.

Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας.

Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή.

Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.

Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.

Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό.

Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι.

Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.

Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.

Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά.

Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης.”

ΝΔ: Ποιους υπουργούς και βουλευτές πήγαν να καλύψουν

Να πάρουν πίσω την άθλια μεθόδευσή τους, καλεί η ΝΔ την κυβέρνηση ζητώντας απαντήσεις στο ερώτημα “ποιους υπουργούς και βουλευτές ήθελαν να καλύψουν”.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σημειώνει: "Ύστερα από την κατακραυγή του συνόλου της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου, η Κυβέρνηση αναγκάζεται συρόμενη να υποχωρήσει στη διάταξη για τις offshore.

Παραμένει το ερώτημα: Ποιός Υπουργός εμπνεύστηκε αυτήν τη σκανδαλώδη ρύθμιση και ποιους Υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πήγαν να καλύψουν; Είναι υποχρεωμένοι να πάρουν πίσω την άθλια μεθόδευσή τους".

ΠΑΣΟΚ: Έντρομη η Κυβέρνηση αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη διάταξη

"Έντρομη η Κυβέρνηση από την καθολική αντίδραση και αποδοκιμασία αποσύρει άρον άρον τη σκανδαλώδη και ύποπτη διάταξη για τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρίες.

Τα υπόλοιπα στη Βουλή", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΣΥΡΙΖΑ, Offshore
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επανεξετάζουν τη διάταξη για τις off shore

Η εφημερίδα Αυγή βγάζει οφσάιντ την κυβέρνηση για τη διάταξη με τις offshore

SHARE:

24Media Network