Κόντρα αρχηγών στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο

Κόντρα αρχηγών στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο
Σκηνικό σκληρής πόλωσης αναμένεται σήμερα στην Βουλή για το εργασιακό Eurokinissi

Απέναντι στην αντιπολίτευση και στον κόσμο της εργασίας που θα διαδηλώνει έξω από την Βουλη, η κυβέρνηση. Αναμένεται έντονη αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα

Απέναντι στην αντιπολίτευση, εντός Βουλής, και στον κόσμο της εργασίας που -εκτός Βουλής- θα εκφραστεί με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις των συνδικάτων θα βρεθεί σήμερα η κυβέρνηση, καθώς τίθεται σε ψηφοφορία το εργασιακό νομοσχέδιο. Η σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης θα γίνει στο κορυφαίο επίπεδο αφού το νομοσχέδιο θα στηρίξει με παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ την κατάργηση του όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα αναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας και την καταψήφισή του θα ζητήσει η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας και ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Μάχη των μαχών

Σε πολιτικό επίπεδο η σημερινή συνεδρίαση θα έχει όλα τα χαρακτηριστικά της «μάχης των μαχών», όπως είχε αποκαλέσει το ζήτημα του εργασιακού νομοσχεδίου ο Αλέξης Τσίπρας. Όχι μόνον επειδή οι πολιτικοί αρχηγοί θα αντιπαρατεθούν για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα όπως η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, αλλά και γιατί το τελευταίο διάστημα συνολικά το πολιτικό κλίμα ήταν τεταμένο. Ιδίως ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση.

Κυρίαρχη θα ειναι η αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα, σε μία περίοδο πολιτικής έντασης Eurokinissi

Θυμίζουμε ότι μόλις την προηγούμενη Παρασκευή υπήρξε επεισόδιο στην Βουλή όταν ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας αρνήθηκε να δώσει τον λόγο στον Αλέξη Τσίπρα, όταν ο τελευταίος εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί δν έρχεται στην Βουλή για να απαντήσει σε ερώτηση για τα χρέη από δάνεια της Νέας Δημοκρατίας. Επίσης για το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην εφαρμοστούν φέτος, λόγω πανδημίας, οι διατάξεις που περικόπουν χιλιάδες εισακτέους στα ΑΕΙ. Τα θέματα αυτά άναμένεται να τεθούν εκ νέου σήμερα στην αντιπαράθεση Μητσοτάκη -Τσίπρα.

Έντονη πόλωση στην συζήτηση

Να σημειωθεί πως έχει έχει προηγηθεί μία έντονα πολωτική συζήτηση ανάμεσα στους κυβερνητικούς βουλευτές και αυτούς της αντιπολίτευσης τις δύο προηγούμενες ημέρες. Οι κυβερνητικοί βουλευτές επιχείρησαν να υπερασπιστούν το νομοθέτημα μιλώντας για διατάξεις που συνδυάζουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων. Από την πλευρά της αντιπολίτευσης έγινε λόγος για οπισθοδρομικό νομοσχέδιο με στόχο το 8ωρο αλλά και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες που πλήττονται από το νομοσχέδιο. Η αντίληψη αυτή ήταν κοινή στα κόμματα που πολιτογραφούνται στο κέντρο και την αριστερά, σε σημείο μάλιστα που αρκετοί βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησαν ότι το εργασιακό νομοσχέδιο δημιούργησε τις πολιτικές συνθήκες ενός προοδευτικού μετώπου ενάντια στις νεοφιλελεύθερες επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σε πηγαδάκι με βουλευτές της Ν.Δ Eurokinissi

Η τακτική της Νέας Δημοκρατίας

Στην σημερινή συζήτηση από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, αναμένεται να υπάρξει «επιθετική» προσέγγιση για την στήριξη του νομοσχεδίου. Να ακολουθηθεί δηλαδή η τακτική που έχει επιδείξει ως τώρα ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, με συνεχείς επιθέσεις στην αντιπολίτευση για την άρνηση της να υπερψηφίσει το νομοθέτημα. Μάλιστα η ίδια η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να θέσει ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας υποστηρίζοντας ότι η αντιπολίτευση δεν μπορεί παρά να ψηφίσει θετικές διατάξεις όπως η κάρτα εργασίας, η σύμβαση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για την σεξουαλική παρενόχληση αλλά και οι γονικές άδειες που προβλέπονται στο νομοσχέδιο.

Η απάντηση της αντιπολίτευσης

Βέβαια ούτως η άλλως ήταν δεδομένο ότι το νομοσχέδιο θα έμπαινε σε ονομαστική ψηφοφορία αφού δεν υπήρχε περίπτωση να μην θέσουν σχετικό αίτημα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από πολλούς μήνες η ονομαστική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί με φυσική παρουσία των βουλευτών και όχι με επιστολική ψήφο.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης τώρα, θα καταγγελθεί ο αντιδραστικός και φιελεργοδοτικός χαρακτήρας του νομοσχεδίου. Έμφαση θα δοθεί στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση που συνιστά κατάργηση του 8ωρού. Επίσης στην διεύρυνση των εργοδοτικών δυνατοτήτων για υπερεργασία/υπερωρία που συνιστούν μεταξύ άλλων και μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Κομβικό σημείο για την αντιπολίτευση θεωρεί και το θέμα της απεργίας, αφού εκτιμάται ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζουν μέχρι …εξαφανίσεως το δικαίωμα στην κήρυξή της. Σύμμαχος στους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης είναι η Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που θίγει ακριβώς αυτά τα σημεία. Ειδικά μάλιστα για το ζήτημα των ατομικών συμβάσεων για την διευθέτηση του χρόνου εκτιμά ότι βρίσκεται εκτός του πλαισίου του υφιστάμενου εργατικού δικαίου.

Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μεταξύ άλλων αναμένεται να αναλάβει την πολιτική δέσμευση της κατάργησης των διατάξεων του νομοσχεδίου όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση. Κάτι που έχουν ήδη αναφέρει πολλοί βουλευτές. Ανάμεσά τους η εισηγήτρια και αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου όσο και ο Γιώργος Κατρούγκαλός επισημαίοντας μάλιστα ότι η κατάργηση των διατάξεων του νόμου θα αποτελέσει προαπαιτούμενο για οποιαδήποτε μελλοντική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.

Την πρόθεσή του να καταργήσει τον νόμο όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κυβέρνηση αναμένεται να αναγγείλει από την Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας Eurokinissi

Στην χθεσινή συνεδρίαση τοποθετήθηκε η πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου σημειώνοντας πως «βασικό εργαλείο υλοποίησης του σχεδίου της ΝΔ είναι η ατομική σύμβαση εργασίας. Διά του εργαλείου αυτού αφήνει ελεύθερη την επικράτηση του ισχυρού μέρους, εγκαθιδρύει την ισχύ της εργοδοτικής πλευράς, την ανισότητα της σχέσης. Και χωρίς ισότητα, ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει. Γι’ αυτό το νομοσχέδιο δεν απελευθερώνει τον εργαζόμενο, όπως ισχυρίζεται ο κ. Χατζηδάκης, αλλά τον υποδουλώνει».

Το ΚΙΝ.ΑΛ

Έντονη κριτική στο νομοθέτημα που αλλάζει έναν θεμελιακό νόμο των πρώτων χρόνων του ΠΑΣΟΚ, τον 1264/82 αναμένεται να ασκήσει η Φώφη Γεννηματα. Το Κίνημα Αλλαγής θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το σημερινό νομοσχέδιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες η πρόεδρος του κόμματος έχει επισκεφθεί χώρους εργασίας αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ για τα θέματα της απασχόλησης.

ΚΚΕ: Θα καταργηθεί στην πράξη

Στους αγώνες των εργαζομένων που θα καταστήσουν άκυρο στην πράξη το νομοσχέδιο αναμένεται να αναφερθεί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Την επισήμανση αυτή άλλωστε έκανε η Αλέκα Παπαρήγα στην Βουλή, αναφερόμενη στο νομοσχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη για τις συγκεντρώσεις. Όπως είπε «η πραγματική μάχη, η μητέρα ή ο πατέρας των μαχών, κρίνεται όταν ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο στο Κοινοβούλιο. Έγιναν, βεβαίως, κινητοποιήσεις και πριν, αλλά για μας αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να μείνει στα χαρτιά». Συνέχισε λέγοντας ότι «το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλό ποσοστό οργάνωσης, παρ’ όλα αυτά, ακόμα και σε συνθήκες πανδημίας που δεν ήταν εύκολη υπόθεση, άφησε στα χαρτιά πολλές αποφάσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και της Κυβέρνησης. Να σας θυμίσω ότι η Κυβέρνηση επέτρεπε συγκεντρώσεις μέχρι εννιά ατόμων».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα