Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. “Να σταματήσουν οι απειλές” το μήνυμα του πρωθυπουργού

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. “Να σταματήσουν οι απειλές” το μήνυμα του πρωθυπουργού
Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Eurokinissi

Μία ώρα κράτησε η συνάντηση Μητσοτάκη Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Τι είπε ο πρωθυπουργός στον Τούρκο Πρόεδρο, θέτοντας τον στόχος για επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων χωρίς απειλές.

Την πρότασή του για «επανεκκίνηση των σχέσεων των δύο χωρών χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες» επανέλαβε σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αναγνωριστική πρώτη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ιδιότητα του πρωθυπουργού.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα.

Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία στον προθάλαμο μακριά από τις κάμερες με τον κ. Μητσοτάκη να λέει στον Τούρκο πρόεδρο “χαίρομαι που σας συναντώ και με την καινούρια μου ιδιότητα”,

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο την τρίτη ημερα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις ΗΠΑ. Eurokinissi

 

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες, είχαν βρεθεί για λίγο σε ένα διάλειμμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τη Δευτέρα και, κατά τις ίδιες πηγές, επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούλησή τους για να συζητήσουν αναλυτικότερα.

Δεν πέρασε απαρατήρητο από την ελληνική πλευρά, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση, δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει απειλές, τις οποίες κατηύθυνε αυτή τη φορά προς τη Συρία και τους Κούρδους.

Από παλαιότερη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο του 2019 Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Eurokinissi

 

Η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν έρχεται σε μία συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για θέματα που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως το μεταναστευτικό, και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως. Και αυτό θα επαναλάβει και στον κ.Ερντογάν.

Στη συνέχεια, στις 11.00 τοπική ώρα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Στο περιθώριο του Forum ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV. 

Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο Υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών. 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται το βράδυ της Τετάρτης με ομιλία σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα