Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Γιούχα, σόου και κόμμα ΙΧ

Διαβάζεται σε 4'
Ο Στέφανος Κασσελάκης
Ο Στέφανος Κασσελάκης INTIME

Για πρώτη φορά σε συνέδριο κόμματος της αριστεράς καταγράφονται σύνεδροι με οπαδική συμπεριφορά. Το πολιτικό «δια ταύτα» μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ δεν προέκυψαν εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Με την πολιτική του απόφαση, ουδείς θα ασχοληθεί αφού περνά σε δεύτερη μοίρα.

Αυτό όμως που προέκυψε είναι η εικόνα από ένα πιθανό μέλλον: «Γιούχα» στην αντίθεση άποψη, «σόου» αμερικανικών προδιαγραφών, αγνόηση (ή και άγνοια) των διαδικασιών και πλήρης επικράτηση της εντυπωσιοθηρίας έναντι της πολιτικής. Με λίγα λόγια εικόνες από το Ι.Χ κόμμα που έχει ξεκαθαρίσει πως επιθυμεί ο Στέφανος Κασσελάκης.

Στέφανος Κασσελάκης και Όλγα Γεροβασίλη
Στέφανος Κασσελάκης και Όλγα Γεροβασίλη INTIME

Θέμα επικοινωνιακών επιτελείων

Είναι ενδεικτικό πως, ενώ το συνέδριο έχει ολοκληρωθεί, το πώς οδηγήθηκε στην ψηφοφορία (με βάση την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου) για να μη γίνουν εκλογές, αποτελεί αντικείμενο των… επικοινωνιακών επιτελείων.

Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη υποστηρίζει πως η Όλγα Γεροβασίλη απέσυρε την υποψηφιότητά της επειδή δεν αποδέχθηκε την διεξαγωγή των εκλογών στις 10 Μαρτίου. Η αντιπρόεδρος της Βουλής πάλι το διαψεύδει, σημειώνοντας πως η πρόταση Κασσελάκη για τη συγκεκριμένη ημερομηνία ήταν αντικατασταστική, αφήνοντας αιχμές σχετικά με το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να αποφύγει την εκλογική αναμέτρηση παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του.

Όσον αφορά τον πρόεδρο του σώματος, Πάνο Ρήγα, όταν θέλησε να εξηγήσει στους δημοσιογράφους το τι συνέβη στην συνεδριακή διαδικασία, ανταγωνίστηκε ευθέως τον περίφημο «πρόεδρο του Εδεσσαϊκού». Μη δίνοντας απαντήσεις σχετικά με το γιατί η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία και γιατί προηγήθηκε η ψηφοφορία για την πρόταση του Σωκράτη Φάμελλου.

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ INTIME

Οι σύνεδροι οπαδοί

Το πιο ουσιαστικό τμήμα του Συνεδρίου, όμως, ήταν όσα προηγήθηκαν.

Δηλαδή η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη (για δεύτερη φορά μετά την εναρκτήρια ομιλία του) στο βήμα με τη μορφή «σόου» και μικρόφωνο στο αυτί. Οι επικλήσεις του προς τους συνέδρους με φράσεις του είδους «Πάρτε το κόμμα στα χέρια σας. Δικό σας είναι» και κριτική στα στελέχη που κάθονται με «σταυρωμένα χέρια» στις πρώτες θέσεις.

Επίσης, η καταγραφή συνέδρων με οπαδική συμπεριφορά για πρώτη φορά σε συνέδριο κόμματος της αριστεράς, παρότι στον χώρο έχουν γίνει πολλά συνέδρια που είχαν εντάσεις. Πρόκειται για ένα στοιχείο που σε σημαντικό βαθμό αιτιολογείται από κάτι που δήλωσαν οι περισσότεροι ομιλητές: Την απουσία προθυμίας συμμετοχής στην εκλογή συνέδρων, με αποτέλεσμα να εκλέγονται σύνεδροι όλοι όσοι ήταν παρόντες στην συνεδρίαση μιας οργάνωσης μελών.

Οι «σύνεδροι-οπαδοί» (συνεπικουρούμενοι από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που μεταφέρθηκαν με πούλμαν στο γήπεδο του Tae Kwon Do) ήταν εξαιρετικά θορυβώδεις και επευφημούσαν τον Στέφανο Κασσελάκη σε ό,τι έλεγε. Ταυτόχρονα, «γιούχαραν» οποιονδήποτε εξέφραζε αντίθετη θέση. Μια εικόνα δηλαδή που κάθε άλλο παρά παραπέμπει σε δημοκρατική λειτουργία.

Ο Στέφανος Κασσελάκης φτιάχνει το φορητό μικρόφωνο, στο αυτί
Ο Στέφανος Κασσελάκης φτιάχνει το φορητό μικρόφωνο, στο αυτί INTIME

Ο στόχος δεν επιτεύχθηκε

Όσον αφορά το πολιτικό «δια ταύτα», το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έμεινε πολύ μακριά από τον αρχικό στόχο του, όπως είχε προσδιοριστεί τουλάχιστον από τον πρόεδρό του: Να γίνει εφαλτήριο για την ανοδική πορεία του κόμματος προς τις ευρω-εκλογές.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «βγαίνει» από τη διαδικασία χωρισμένο σε «πολιτικά στρατόπεδα». Με τον Στέφανο Κασσελάκη να απαιτεί «λευκή επιταγή» έως τις εθνικές εκλογές, την οποία όμως κανένα ηγετικό στέλεχος, καμίας «απόχρωσης» δεν συναίνεσε να δοθεί. Πλην φυσικά αυτών που αποτελούν τον στενό πυρήνα γύρω από τον πρόεδρο του κόμματος.

Επίσης, έχουν πλέον καταγραφεί οι έντονες επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος συνολικά. Μετά την ανάρτησή του την Πέμπτη.

Το τι σημαίνουν όλα αυτά για την περαιτέρω πορεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα φανεί το επόμενο διάστημα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα