Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κλίμα διάλυσης μετά το “Κασσελάκειο” ερωτηματολόγιο

Διαβάζεται σε 3'
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ: Κλίμα διάλυσης μετά το “Κασσελάκειο” ερωτηματολόγιο
Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ SOOC

Έκτακτη σύγκληση των οργάνων ζήτησε η Όλγα Γεροβασίλη. Αντιδράσεις ακόμη και από τους υποστηρικτές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τη μετατροπή των συνεδριακών διαδικασιών σε “δημοσκόπηση”.

Εκρηκτικό κλίμα λίγες μέρες πριν την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το «φυτίλι» άναψε ένας ακόμη αιφνιδιασμός του Στέφανου Κασσελάκη που απροειδοποίητα δρομολόγησε ένα άτυπο ηλεκτρονικό δημοψήφισμα στο εσωτερικό του κόμματος και προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις του συνόλου του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, πλην του πολύ στενού «προεδρικού πυρήνα».

Είναι ενδεικτικό ότι σε δήλωσή της η Όλγα Γεροβασίλη κάνει λόγο για «κίνδυνο διάλυσης» του κόμματος που ίδρυσε ο Αλέξης Τσίπρας (δίνοντας την αίσθηση ότι απηχεί και την δυσαρέσκεια του πρώην πρωθυπουργού), ενώ προκαλεί πολιτικά τον Στέφανο Κασσελάκη πριν απευθύνει αιφνιδιαστικά ερωτήματα στην βάση του κόμματος να πει δημόσια τη δική του θέση.

Στην πρωτοβουλία Κασσελάκη αντέδρασε ακόμη και ο Πάνος Ρήγας που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ως ένα πολιτικό στέλεχος με οργανωτικές ευθύνες που στήριζε τον πρόεδρο του κόμματος. Μάλιστα ο πρώην γραμματέας κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να έρχεται σε συνεννόηση με τα όργανα του κόμματος πριν αναλάβει τέτοιες πρωτοβουλίες. Αντίδραση υπήρξε και από την Κατερίνα Νοτοπούλου που σε ραδιοφωνικές δηλώσεις της, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι εταιρία δημοσκοπήσεων.

Να επισημάνουμε ότι το περίφημο ερωτηματολόγιο ουσιαστικά έχει… υπαρξιακό χαρακτήρα για το κόμμα, αφού τίθενται ερωτήματα που αφορούν από το λογότυπο του κόμματος έως την πολιτική του ταυτότητα με «διλήμματα» του είδους αν ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην «Αριστερά» ή την «κεντροαριστερά»!

Ναπολεόντεια πρωτοβουλία

Ουσιαστικά με την κίνησή του αυτή ο Στέφανος Κασσελάκης καταφεύγει για μία ακόμη φορά στο πολιτικό σχήμα του «προέδρου που εκφράζει αδιαμεσολάβητα τη βάση». Δρομολογώντας «ναπολεόντειου» τύπου παρεμβάσεις.

Αυτή η τακτική άλλωστε χρησιμοποιήθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας όπου ο Στέφανος Κασσελάκης απείλησε του πάντες να αποδεχθούν τις θέσεις του για τον τρόπο εκλογής νομαρχιακών οργανώσεων και εκλογής συνέδρων, αλλιώς θα προσέφευγε σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα. H τακτική αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση ενός ακόμη στελέχους που ήταν στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, του Αλέκου Φλαμπουράρη.

Με σημερινή του ανάρτηση ο Στέφανος Κασσελάκης επιβεβαίωσε τα παραπάνω. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει (σε πρώτο ενικό πάντα!): «Στον ΣΥΡΙΖΑ που οραματίζομαι, ο Πρόεδρος και τα Όργανα πρώτα ακούν τη βάση και μετά αποφασίζουν, λαμβάνοντάς την υπόψη». Επίσης για πολλοστή φορά προβάλλει το «ασυνήθιστο» των πολιτικών του κινήσεων λέγοντας πως «γνωρίζω ότι είναι κάτι ασυνήθιστο για την πολιτική σκηνή στη χώρα μας, αλλά για να μιλήσουμε ξανά στην κοινωνία πρέπει να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να ακούσουμε την κοινωνία».

Υπέρμαχος της προεδρικής τακτικής δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη. Όπως επισήμανε στα κομματικά ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ «στην προσπάθεια της αναζωογόνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα διστάσουμε να καινοτομήσουμε, να καταρρίψουμε δόγματα, να αλλάξουμε οι ίδιοι, να ανατρέψουμε ιεραρχίες, να καταβάλουμε το κόστος».

Πάντως συνολικά η εικόνα που παρουσιάζεται λίγες ημέρες πριν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εικόνα του Στέφανου Κασσελάκη απομονωμένου πολιτικά, από τα στελέχη που τον στήριξαν για να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος.

Τις αποστάσεις του κρατά με σαφήνεια ο Νίκος Παππάς, τη δική του αυτόνομη πορεία ακολουθεί ο Παύλος Πολάκης, ενώ πλέον διαφαίνεται και αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη ακόμη και από πρόσωπα του στενού πυρήνα.

Πλέον το ερώτημα που προκύπτει είναι για το αν πρόκειται για έναν ακόμη «πολιτικό ακροβατισμό» του Στέφανου Κασσελάκη που θα «μαζευτεί» στην έκτακτη συνεδρίαση των οργάνων που έχει ήδη ζητηθεί ή ένα πρόκειται για την απαρχή ενός «ντόμινο» συγκρούσεων με άγνωστη κατάληξη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα