Síofra O’Leary: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Síofra O’Leary: Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
H Síofra O'Leary Council of Europe

Η εκλογή της Síofra O'Leary στη θέση της χαιρετίστηκε ως "ιστορική" για την Ιρλανδία.

Η Ιρλανδή δικαστής Síofra O’Leary έγινε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παράλληλα, ήταν ο πρώτος παράγοντας από την Ιρλανδία που αναλαμβάνει αυτό το ρόλο.

Η 53χρονη Síofra O’Leary υπηρετούσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (European Court of Human Rights) από τις 2 Ιουλίου 2015 και ήταν Αντιπρόεδρος του ECHR από τις 2 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Στο νέο της ρόλο, διαδέχεται τον Robert Spano από την Ισλανδία, και αναλαμβάνει καθήκοντα τη 1η Νοεμβρίου. Η O’Leary έχει αρθρογραφήσει για τα θεμελιώδη δικαιώματα, το εργατικό δίκαιο της ΕΕ, την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων και υπηρεσιών και την ιθαγένεια στην Ένωση.

Ο ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας, Simon Coveney χαρακτήρισε “ιστορική” τη στιγμή, και “πηγή υπερηφάνειας” για τη χώρα.

Η Ιρλανδία ανέλαβε την εκ περιτροπής Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 20 Μαΐου, θέση την οποία διατηρεί μέχρι τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ιδρύθηκε στο Στρασβούργο το 1959 και ασχολείται με υποθέσεις παραβιάσεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του 1950. Η ίδρυση του Δικαστηρίου ήρθε χρονικά, μετά τις δίκες της Νυρεμβέργης. Ανά διαστήματα έχει παρέμβει με αποφάσεις του για περιπτώσεις ποινικοποίησης ομόφυλων ατόμων σε χώρες όπως η Ιρλανδία, ενώ με απόφασή του το 1979 άνοιξε το δρόμο για τη δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας στο οικογενειακό δίκαιο και άλλες αστικές υποθέσεις στην Ιρλανδία, και τη δυνατότητα να θεμελιωθεί νομικά κάτι ανάλογο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό πως η χώρα μας έχει καταδικαστεί 948 φορές από το Δικαστήριο, σύμφωνα με δηλώσεις του μέλος του, Γιάννη Κτιστάκη, ο οποίος είχε καταθέσει στην Επιτροπή της ελληνικής Βουλής για την Παρακολούθηση των Αποφάσεων του Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον Μάρτιο του 2022. Ο ίδιος στάθηκε στη “μη συμμόρφωση της χώρας μας στις καταδικαστικές αποφάσεις και στην αδυναμία της να εξαλείψει τις εστίες που πολλαπλασιάζουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του ανθρώπου”.

“Το Βέλγιο έχει μόνο 285 καταδίκες έναντι 948 της Ελλάδας και μόνο 234 σήμερα που μιλάμε εκκρεμείς προσφυγές, έναντι 2.214 της Ελλάδας. Στους αριθμούς το Βέλγιο την τελευταία δεκαετία 2011-2021, πλήρωσε 1.745 909 ευρώ για αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ενώ η Ελλάδα πλήρωσε έξι φορές περισσότερα, 28.256.237 ευρώ” είχε πει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

Πάνω από μισές αποφάσεις αφορούσαν το άρθρο 6 που σχετίζεται με το δικαίωμα σε δίκαιη ακρόαση, είτε σχετικά με τη διάρκεια της διαδικασίας, που σημειώνεται στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων, είτε για το δίκαιο των διαδικασιών.

Μια από αυτές τις καταδίκες αφορούσε το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι, μια υπόθεση που είχε αναδείξει το NEWS 24/7.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα