ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και μέτρα προστασίας για την οικονομία

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ και μέτρα προστασίας για την οικονομία
Τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Φωτό αρχείου. Eurokinissi

Αμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως ένα απο τα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων.

Τηλεδιάσκεψη τριών ωρών είχε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με συνεργάτες και τομεάρχες , με τους οποίους συζήτησε τα άμεσα μέτρα σε τρία επίπεδα που πρέπει να ληφθούν για την πανδημία του κορονοϊού:

– για την ενισχύση της δημόσιας υγείας με ιατρικό προσωπικό

– για τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων

και για τα άμεσα μέτρα χαλαρωσης των δημοσιονομικών περιορισμών και ένα γενναίο προγραμμα δημοσιας χρηματοδοτησης που πρέπει να επιδιωξει η κυβέρνηση από το αυριανό Eurogroup για την συνολικη θωράκιση της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ιδιαιτέρως κρίσιμη την άμεση ενίσχυση με ιατρικό και επικουρικό προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά οι οικονομικές συνέπειες του κορονοϊού, που πλήττουν ήδη τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Η Κουμουνδούρου ζητεί άμεση χαλάρωση των δημοσιονομικών περιορισμών και γενναία δημόσια παρέμβαση και προτείνει την αξιοποίηση του πλεονεκτήματος που προκύπτει από το “ταμειακό μαξιλάρι”.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: “Το αυριανό Eurogroup και οι αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί είναι εξαιρετικά κρίσιμες. Η Ελλάδα πρέπει στη συνεδρίαση αυτή να προσέλθει με συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων και κατ’ ελάχιστο να διεκδικήσει:

1. Όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες για τον κορωνοϊό να μην μετράνε στους στόχους του προγράμματος. Αυτό δεν είναι πρωτοφανές, υπάρχουν και άλλες δαπάνες που εξαιρούνται του στόχου. Με πολύ μετριοπαθείς υπολογισμούς, ένα κονδύλι τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δις, θα χρειαστεί, σε περίπτωση που η κρίση τελειώσει σχετικά σύντομα.

2. Ο στόχος του πλεονάσματος – μετά και την εξαίρεση όλων των δαπανών για τον κορωνοϊό –  να μειωθεί από φέτος στο 2%. Στην περίπτωση που η κρίση διαρκέσει καιρό, ο στόχος αυτός θα πρέπει να μειωθεί ακόμα περισσότερο.

3. Άμεση λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης από την ΕΕ. Για να είναι μεγαλύτερη η ενίσχυση αυτή, είναι αναγκαία η τροποποίηση του κανονισμού του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης (EUSF) ώστε να καλύπτει και πανδημίες, καθώς και η αύξηση των πόρων του ταμείου. 

Τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν από τις τρεις αυτές παρεμβάσεις  θα πρέπει να κατευθυνθούν άμεσα σε:

– Σημαντική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με την  προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού αλλά και την άμεση προκήρυξη 4000 μόνιμων θέσεων.

– Κάλυψη από το δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού κόστους για τις κλειστές επιχειρήσεις. Οι μισθοί των εργαζομένων πρέπει να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Για να συμβεί αυτό πρέπει οι επιχειρήσεις να καλυφθούν πλήρως για όσο διάστημα τα έσοδα τους θα είναι αναγκαστικά μηδενικά ενώ τα πάγια έξοδα θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

– Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.

– Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.

– Παροχή έκτακτου επιδόματος σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες.

– Παροχή voucher για υπηρεσίες φύλαξης παιδιών (babysitting) για όσους γονείς η εργασία τους είναι τέτοια που δεν μπορούν να παραμείνουν στο σπίτι.

Ταυτόχρονα είναι αναγκαία:

– Η επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

– Η αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.

– Τέλος ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία”.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται οτι :

“Ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην ελληνική κοινωνία, αυτή τη δύσκολη ώρα «βάζει πλάτη» ώστε όλοι μαζί να νικήσουμε την επιδημία και τις επιπτώσεις της.

Είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε με τα στελέχη μας όπου χρειαστεί αλλά και να αξιοποιήσουμε όλες τις διεθνείς μας επαφές προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα