ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχούμε και λυπόμαστε για την ασυνεπή και ασταθή εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχούμε και λυπόμαστε για την ασυνεπή και ασταθή εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης
Γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην πλ. Κουμουνδούρου Eurokinissi

"Ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο" σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Με λύπη και ανησυχία διαπιστώνουμε την αδυναμία της κυβέρνησης να χαράξει μια συνεπή και σταθερή εξωτερική πολιτική, ακόμα και αυτές τις κρίσιμες στιγμές», αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία σχολιάζονται σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. 

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «ο πρωθυπουργός απέφυγε να θέσει θέμα κυρώσεων στην Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ «ο υπουργός Εξωτερικών στις 9/12/2019 μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών δήλωνε, μεταξύ άλλων: “Ζήτησα τη ρητή καταδίκη των συγκεκριμένων μνημονίων, τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων αν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου”».

«Και σήμερα», συνεχίζει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενημερώνοντας την Βουλή, προέβη στην ακριβώς αντίθετη δήλωση: “Πέρα από την ξεκάθαρη δήλωση στήριξης της Ελλάδας και την ξεκάθαρη δήλωση ότι αποτελεί παραβίαση του δικαίου της θάλασσας και δεν παράγει αποτελέσματα η συνομολόγηση δύο μνημονίων, κρίναμε ότι δεν θα έπρεπε σε αυτή την φάση να ζητηθούν από την Ελλάδα άλλες κυρώσεις”. Ο κ. Βαρβιτσιώτης μάλιστα έκανε λόγο για “στρατηγική απόφαση” και ότι θα ζητηθούν κυρώσεις “εν ευθέτω χρόνω κι αν υπάρξει κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία”, διότι “αυτή τη στιγμή, πέρα από τη διαρκή εκστόμιση απειλών, δεν έχουμε παραβίαση της δικιάς μας ΑΟΖ από τουρκικές ενέργειες”». 

«Δηλαδή όχι μόνο δεν έχει αξιοποιήσει η κυβέρνηση το θέμα των κυρώσεων όπως έπρεπε, παράλληλα με τους διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, όχι μόνο βρίσκονται σε σύγχυση οι υπουργοί εντός του ίδιου αρμοδίου υπουργείου, όχι μόνο δεν θεωρεί η κυβέρνηση ότι η τουρκική στάση είναι αρκετά σοβαρή ώστε να ζητήσουμε άμεσα αποτρεπτικές κυρώσεις, αλλά θεωρείται και σωστό να το ανακοινώνουμε στους γείτονες μας προς αποφυγή παρεξήγησης», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: «Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά: τα ελληνοτουρκικά είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αντιμετωπίζονται με αλλεπάλληλες παλινωδίες από την κυβέρνηση. Η κατάσταση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι πιο σοβαρή απ’ ό,τι φοβόμασταν. Είναι άμεση ανάγκη να ξαναβρεί πυξίδα η εξωτερική μας πολιτική».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα