ΣΥΡΙΖΑ: Κουπόνια και ελλείψεις στα φάρμακα η πραγματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Κουπόνια και ελλείψεις στα φάρμακα η πραγματικότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Πέρυσι τέτοια εποχή με ελλείψεις φαρμάκων ο ΕΟΦ είχε άρει την απαγόρευση εξαγωγών τόνισε ο Ανδρέας Ξανθός Eurokinissi

Στην ιδεοληπτική εμμονή της κυβέρνησης στην «αυτορύθμιση της αγοράς» αποδίδουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κατάσταση που επικρατεί.

Οι πολίτες της χώρα που ήδη έχουν αναγκαστεί να ψωνίζουν με κουπόνια από τα σουπερ-μάρκετ, θα αντιμετωπίζουν εφεξής και ελλείψεις στα φάρμακα. Με αυτό το πνεύμα αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ την κυβερνητική πολιτική, εκτιμώντας ότι σε δύο τέτοια σημαντικά θέματα για την καθημερινότητα του πολίτη, προσπαθεί να καλύψει τα αδιέξοδα της πολιτικής της. Αυτής που εχθρεύεται την λογική της κρατικής παρέμβασης υπέρ των πολιτών και βασίζεται στην αντίληψη ότι τα προβλήματα θα τα λύνει …η αγορά.

Στο ζήτημα των φαρμάκων και των ελλείψεων που καταγράφονται αναφέρθηκε εκτενώς σε συνέντευξή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός. Τόνισε πως «τα προβλήματα δεν οφείλονται σε διαχειριστική ανεπάρκεια αλλά στη νεοφιλελεύθερη σε ιδεοληψία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ότι η αγορά αυτορυθμίζεται και δεν απαιτείται ισχυρή κρατική παρέμβαση. Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι να υπάρχει ανοχή στο φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών μέσω των φαρμακαποθηκών και έλλειψη πολιτικής βούλησης για συστηματικό έλεγχο στην αγορά φαρμάκου».

Θύμιζε επίσης ότι «τον Ιανουάριο του 2022, εν μέσω πάλι σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων στη αγορά, ο ΕΟΦ αποφάσισε την πλήρη άρση της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών που ήταν μέχρι τότε σε ισχύ. Το θέμα είχαν αναδείξει ήδη οι βουλευτές της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ερώτηση στη Βουλή η οποία ποτέ δεν απαντήθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας».

O Ανδρέας Ξανθός δεν αρνήθηκε και την διεθνή διάσταση του προβλήματος τονίζοντας την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει «κοινό μέτωπο απέναντι στις πολυεθνικές εταιρείες με στόχο δίκαιες και βιώσιμες τιμές στα καινοτόμα φάρμακα, στην οποία είχε πρωταγωνιστήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εγκατέλειψε η κυβέρνηση της ΝΔ».

Στην συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων της κυβερνητικής πολιτικής αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη. Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Αυξήσεις στα φάρμακα, αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, αυξήσεις και στα τρόφιμα. Αυτά βιώνει η ελληνική κοινωνία με την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ειδικά για τα φάρμακα επισήμανε ότι «οι ελλείψεις έχουν ξεκινήσει από το φθινόπωρο. Οι φαρμακοποιοί και οι σύλλογοί τους είχαν προειδοποιήσει εδώ και μήνες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως δεν λειτούργησε προληπτικά, ενώ υπήρχαν παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες. Έλεγχοι δεν γίνονται. Οι 2 φαρμακαποθήκες που έκλεισαν από τις τόσες που υπάρχουν δεν είναι επιχείρημα».

Επικίνδυνη για την δημόσια υγεία η κυβέρνηση Μητσοτάκη δήλωσε η βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά Eurokinissi

Για τα προβλήματα με τα φάρμακα μίλησε και η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά. Σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Έχει εγκαταλείψει την κοινωνία ανοχύρωτη και απροστάτευτη, με τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων να καταγράφονται στον Έβρο, αλλά και σε όλη τη χώρα (φάρμακα για παιδιά, αντιβιώσεις, αντιπυρετικά, εισπνεόμενα, αναλγητικά κλπ). Και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης των ιώσεων». Τόνισε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν έχει τίποτα να περιμένει και να προσδοκά από τον κ. Μητσοτάκη και τα γαλάζια golden boys που αδιαφορούν για την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, τις συνθήκες που επικρατούν στο ΕΣΥ για ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα