ΣΥΡΙΖΑ: Πότε θα έχουμε ασφαλές αποτέλεσμα την Κυριακή – Οριστικό ναυάγιο για το debate

ΣΥΡΙΖΑ: Πότε θα έχουμε ασφαλές αποτέλεσμα την Κυριακή – Οριστικό ναυάγιο για το debate
Από το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Menelaos Myrillas/ SOOC

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια πανέτοιμος για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής για την οποία ο μεγάλος γρίφος είναι το ποσοστό συμμετοχής.

Η βραδιά της εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ στις 10 Σεπτεμβρίου θα είναι μία εκλογικη βραδιά όπως έχουμε συνηθίσει στις βουλευτικές εκλογές, τουλάχιστον επί της διαδικασίας.

Αν εξαιρέσει κανείς το exit poll (δεν θα υπάρξει όπως είναι λογικό) οι υπόλοιπες συνήθειες, όπως και στις ανάλογες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ, θα είναι εκεί, παρούσες. Η ψηφοφορία θα διαρκέσει 12 ώρες (από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ), τα πρώτα αποτελέσματα θα έρθουν άμεσα ενώ πιο αργά το βράδυ (όχι πάντως πολύ αργά, περίπου μέχρι τις 23:00) θα έχουμε και ασφαλή πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος.

Τις σχετικές ενημερώσεις θα τις κάνεις στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής Γιάννης Δρόσος. Οταν συγκεντρωθεί ποσοστό της τάξης του 40% ή του 50% από όλη την επικράτεια, τότε θα ανακοινωθεί και η ασφαλής πρόβλεψη.

Η διαδικασία θα είναι πλήρως ηλεκτρονική. Η πρόβα τζενεράλε έγινε την Κυριακή και ήταν επιτυχημένη οπότε στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι θα αποφύγουν τις κακοτοπιές που πιθανώς να έφερναν πίσω χρονικά τις ενημερώσεις και τη ροή των αποτελεσμάτων.

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή, αυτή εξακολουθεί να είναι γρίφος. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκρατημένοι στις προβλέψεις τους και θα είναι μάλλον ευχαριστημένοι αν ο όγκος των συμμετοχόντων αγγίξει ή και ξεπεράσει τις 40.000. Οποιοδήποτε μεγαλύτερο νούμερο είναι φυσικά καλοδεχούμενο καθώς όσοι πιο πολλοί ψηφίσουν, τόσο το καλύτερο για το κύρος της διαδικασίας. Θεωρείται, τέλος, ότι η προσθήκη της υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη αύξησε το ενδιαφέρον και δημιούργησε μία νέα δυναμική.

Είναι αξιοσημείωτο παράλληλα ότι αναμένεται να ψηφίσουν περίπου 1800 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο εξωτερικό, νούμερο διόλου αμελητέο.

Tο debate στις καλένδες

Τηλεμαχία, πριν από τον πρώτο γύρο τουλάχιστον, δεν πρόκειται να διεξαχθεί. Ακόμα και η ιδέα που κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για μία συζήτηση περισσότερο συντροφικού χαρακτήρα στη νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ στον Πειραιά δεν “περπάτησε” τελικά. Υπό το δεδομένο ότι ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε ανοιχτά κατά μίας παραδοσιακής τηλεμαχίας σε τηλεοπτικό κανάλι (κάτι που ήθελε διακαώς ο Νίκος Παππάς), εν τέλει η υπόθεση debate ναυάγησε οριστικά.

Ετσι και αλλιώς οι πέντε υποψήφιοι θα περάσουν το μεγαλύτερο μέρος της εβδομάδας μακριά από την Αθήνα. Η Εφη Αχτσιόγλου βρίσκεται στην Κρήτη, ο Στέφανος Κασσελάκης περιόδευσε στον Εβρο (ενώ τις επόμενες ημέρες θα βρεθεί σε Πάτρα, Βόλο, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο), ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρίσκεται επίσης στη Θράκη ενώ την Τρίτη θα δώσει το παρόν σε Καβάλα και Δράμα και την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Χρόνος πλέον δεν υπάρχει. Οπως δεν θα υπάρξει χρόνος για το νέο/νέα πρόεδρο είτε εκλεγεί την Κυριακή είτε στο δεύτερο γύρο της 16ης Σεπτέμβρη. Αμεσα ο νέος ένοικος του 7ου ορόφου (αν τελικά στηθεί εκεί το γραφείο του προέδρου) θα κληθεί να βρει λύσεις σε φλέγοντα ζητήματα που έχουν να κάνουν όχι μόνο με την πολιτική στρατηγική του οργανισμού αλλά και την καθημερινή λειτουργία του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα