Σκανδαλίδης: Η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν προχώρησε γιατί αρνηθήκαμε να παραδώσουμε ταυτότητα και γλώσσα

Σκανδαλίδης: Η Ενδιάμεση Συμφωνία δεν προχώρησε γιατί αρνηθήκαμε να παραδώσουμε ταυτότητα και γλώσσα
Ο Κώστας Σκανδαλίδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το διψήφιο ποσοστό είναι κατώφλι για μας» τονίζει στο news24/7 ο πρώην υπουργός . «Η προσπάθεια να εγκλωβιστεί ο λαός στο αναγκαστικό δίπολο Τσίπρας ή Μητσοτάκης, αριστερός λαϊκισμός ή δεξιά παλινόρθωση, να εγκλωβιστεί και να λεηλατηθεί ο ευρύτατος χώρος της προοδευτικής παράταξης είναι το έργο που παίζουν τόσο ο απερχόμενος όσο και ο επίδοξος Πρωθυπουργός» επισημαίνει

«Ήταν εύκολο για μας να καταλήξουμε μετά την ενδιάμεση συμφωνία σε λύση αν τα παραδίδαμε, όμως, το αρνηθήκαμε» τονίζει σε συνέντευξή του στο news24/7 ο πρώην υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ σε ερώτηση γιατί απαντά αρνητικά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία σημειώνει: «γιατί δεν βλέπω τίποτε προοδευτικό στην πολιτική του πρακτική και τις επιλογές της ηγεσίας του».

Ο Κ. Σκανδαλίδης επισημαίνει ότι «το διψήφιο ποσοστό είναι κατώφλι για μας» και τοποθετείται για το ενδεχόμενο κομματικής πειθαρχίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, την πρόσφατη συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, το μέλλον του ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών, αλλά και το μέλλον του ΠΑΣΟΚ.

Η συνέντευξη του Κώστα Σκανδαλίδη στο news24/7 έχει ως εξής:

Εσείς κ. Σκανδαλίδη, ιστορικά, από τα χρόνια που το ΠΑΣΟΚ υπήρξε ο ισχυρός πόλος του δικομματισμού, υπήρξατε θερμός υποστηρικτής της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Τώρα, γιατί αρνείστε τις αντίστοιχες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ;

Απλούστατα, γιατί δεν βλέπω τίποτε προοδευτικό στην πολιτική του πρακτική και τις επιλογές της ηγεσίας του. Είναι προοδευτικό η καλλιέργεια κλίματος πόλωσης και διχασμού, η χειραγώγηση των θεσμών, η κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών, η με κάθε τρόπο και μέσο προσπάθεια εξόντωσης των πολιτικών του αντιπάλων, η άγρια φορολόγηση των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων, η καταστροφή της μεσαίας τάξης; Θα μπορούσα να αναφέρω και άλλα πολλά. Δυστυχώς ο Πρωθυπουργός είχε τρεις ιστορικές ευκαιρίες τον Ιανουάριο, τον Ιούλιο, και τον Σεπτέμβριο του 2015 να χαράξει προοδευτική γραμμή. Επέλεξε, όμως, τον στρατηγικό του σύμμαχο τον κ. Καμμένο και το κόμμα του. Τις πέταξε στα σκουπίδια. Και τώρα πληρώνει το αδιέξοδο. Το κακό είναι ότι το πληρώνει και η χώρα με τέσσερα χαμένα χρόνια.

Το αίτημά σας, όμως, για «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», δεν έχει ως αποτέλεσμα τη «στρατηγική νίκη της ΝΔ», όπως σας κατηγορούν από την Κουμουνδούρου;

Η προσπάθεια να εγκλωβιστεί ο λαός στο αναγκαστικό δίπολο Τσίπρας ή Μητσοτάκης, αριστερός λαϊκισμός ή δεξιά παλινόρθωση, να εγκλωβιστεί και να λεηλατηθεί ο ευρύτατος χώρος της προοδευτικής παράταξης είναι το έργο που παίζουν τόσο ο απερχόμενος όσο και ο επίδοξος Πρωθυπουργός. Η ιστορία του τόπου έχει αποδείξει ότι χωρίς την ισχυρή και πρωταγωνιστική παρουσία αυτής της παράταξης η χώρα μόνο ήττες και δεινά έχει γνωρίσει. Κι έπειτα δεν καταβαίνω. Γιατί προδικάζουν με τόση αυταρέσκεια οι δυο «μονομάχοι» το εκλογικό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που στρέφει τη πλάτη στην πόλωση μπορεί και θα πετύχει την πολιτική ανατροπή.

Ναι, αλλά και η πολιτική των «ίσων αποστάσεων», τι σηματοδοτεί;

Δεν υπάρχει καμία πολιτική ίσων αποστάσεων, ούτε μέτρο να τη μετρήσεις, ούτε ζυγαριά να τη ζυγίσεις. Υπάρχει η πραγματικά προοδευτική διέξοδος από το δίπολο που απλώς αναπαράγει την κρίση. Υπάρχει η δική μας πρόταση, που ενώνει αντί να διχάζει, που συνθέτει αντί να πολώνει, που ισχυροποιεί τη χώρα αντί να την αποδυναμώνει. Δέστε για παράδειγμα και συγκρίνετε όχι τη θεατρική παράσταση ποίος θα εξοντώσει τον άλλον αλλά τη διαφορά ήθους, ύψους και θετικού πολιτικού λόγου ανάμεσα στην Φώφη Γεννηματά και τους άλλους. Ποίος προτείνει λύσεις και πολιτικές και ποίος εξαντλείται σε άγονες και προσωπικές αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες.

Στελέχη σας όπως ο Νίκος Ανδρουλάκης ή ο Σταμάτης Μαλέλης έχουν τονίσει ότι τυχόν μη διψήφιο ποσοστό στις εκλογές θα είναι αποτυχία. Εσείς, πού θέτετε τον πήχη;

Όπως βλέπετε τα νέα κόμματα γεννήματα της κρίσης που θέλησαν να μας υποκαταστήσουν στον προοδευτικό χώρο έγιναν έρμαιο στο πολιτικό αλισβερίσι των ημερών. Εμείς, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια αντιστεκόμαστε. Και ξέρουμε καλά ότι αυτή η τεχνητή πόλωση δεν αφορά περισσότερο από το 20% του λαού. Η μεγάλη πλειοψηφία στρέφει την πλάτη. Εκεί είναι ο χώρος που δίνουμε τη μάχη και πιστεύω ακράδαντα ότι σε πείσμα δημοσκόπων και δημοσκοπήσεων θα είμαστε δυνατά και πρωταγωνιστικά παρόντες την επόμενη μέρα. Έχω πει και εγώ εξ άλλου ότι το διψήφιο ποσοστό είναι κατώφλι για μας.

Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας του πρώτου κόμματος, κατά τη γνώμη σας, θα πρέπει να αποκλειστεί η προσφυγή σε νέες κάλπες, έστω και αν αυτές θα διεξαχθούν με την απλή αναλογική, γεγονός που συμφέρει όλα τα κόμματα, πλην του πρώτου βεβαίως ;

Το ερώτημα δεν είναι τι συμφέρει τα κόμματα, αλλά τι συμφέρει τη χώρα. Πως θα κυβερνηθεί ο τόπος, από ποια Κυβέρνηση ευρείας νομιμοποίησης και πλειοψηφίας, με ποιο πρόγραμμα και ποιες πολιτικές. Εμείς κάναμε τη πρότασή μας. Αυτήν θα στηρίξουμε την επόμενη μέρα. Και θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο τη δυνατότητα να γίνει πράξη. Αφήστε το λαό να κάνει τις επιλογές του και εδώ είμαστε.

Γιατί λέτε όχι στην Συμφωνία των Πρεσπών;

Γιατί παρά τα κάποια θετικά της σημεία και σ’ αυτά συγκαταλέγω το ονοματολογικό, έχει κρίσιμα αρνητικά σε σχέση με την ταυτότητα και τη γλώσσα που ουσιαστικά αφήνουν δυνατότητα εκμετάλλευσης και αναπαραγωγής του αλυτρωτισμού. Θέλω δε να σημειώσω ότι ήταν εύκολο για μας να καταλήξουμε μετά την ενδιάμεση συμφωνία σε λύση αν τα παραδίδαμε, όμως, το αρνηθήκαμε. Και, βέβαια, παρόμοια θέματα εθνικής, ιστορικής και πολιτισμικής ταυτότητας δεν λύνονται με ρηματικές διακοινώσεις. Μη ξεχνάτε ότι οι γείτονες μας έτσι κερδίζουν χωρίς ουσιαστικές παραχωρήσεις προκαταβολικά την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Θα πρέπει να υπάρξει κομματική πειθαρχία στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα;

Αν πειθαρχήσουμε σ’ αυτό που υπαγορεύει η συνείδηση μας γι’ αυτή καθ’ αυτή τη συμφωνία, αλλά και για την ευρύτερη συγκυρία στην οποία εντάσσεται, δεν χρειάζεται κομματική πειθαρχία. Η στάση των βουλευτών μας είναι αυτονόητη.

Ισχύει το αυτονόητο και για τον Γιώργο Παπανδρέου;

Ο Γιώργος Παπανδρέου για το συγκεκριμένο θέμα διατύπωσε απλώς την αρχική του θέση. Και μάλιστα με την υπόμνηση ότι δεν συμφωνεί με το κλίμα διχασμού και πόλωσης, ούτε με τη συγκυριακή πλειοψηφία που το φέρνει σήμερα και την εργαλειοποίηση του εθνικού ζητήματος.

Την επομένη των εκλογών τι θα πρέπει να γίνει στο Κίνημα Αλλαγής;

Πάνω στο νικηφόρο αποτέλεσμα και τη δυναμική που θα έχει η συσπειρωμένη λαϊκή μας βάση θα συγκροτηθεί από τα κάτω το Κίνημα Αλλαγής, ως ένας πραγματικά νέος φορέας με τη φιλοδοξία να σηματοδοτήσει το πλειοψηφικό ρεύμα στον προοδευτικό χώρο.

Και το ΠΑΣΟΚ κ. Σκανδαλίδη; Τελείωσε;

Κάθε άλλο. Το ΠΑΣΟΚ που παραμένει η ψυχή, η ιστορία και η διαδρομή του προοδευτικού και δημοκρατικού κινήματος στη χώρα, θα πρωταγωνιστήσει με όλες του τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Για το νέο φορέα που θα σημαδέψει θετικά και τον επόμενο ιστορικό κύκλο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα