Σκοπιανό: H Μέρκελ τηλεφώνησε σε Τσίπρα και Ζάεφ

Ο πρωθυπουγρός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ
Ο πρωθυπουγρός Αλέξης Τσίπρας με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ AP

Μετά τη Σόφια όπου η Γερμανίδα καγκελάριος συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες μαζί τους

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Σκοπιανό ομόλογο του Ζόραν Ζάεφ και στο επίκεντρο βρέθηκε φυσικά το Σκοπιανό.

Τις τηλεφωνικές επικοινωνίες της κ.Μέρκελ με Τσίπρα και Ζάεφ αποκάλυψε πηγή της γερμανικής καγκελαρίας στη Deutsche Welle, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ούτε από την Αθήνα δίνουν προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες.

ADVERTISING

Υπενθυμίζεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ- Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια η κ.Μέρκελ είχε συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, καθώς το Βερολίνο δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για εύρεση λύσης στο Σκοπιανό, ώστε να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στην ΕΕ. Στη συνέχεια η κ.Μέρκελ είχε εκφράσει την ικανοποίηση της για την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, αν και παραδέχθηκε ότι δεν έχουν φτάσει ακόμη στο στόχο της λύσης.

Ενδιαφέρον έχει πάντως το γεγονός ότι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες έλαβαν χώρα δύο ημέρες μετά τη διαρροή της πρότασης Ζάεφ για Μακεδονία του Ίλιντεν και της ουσιαστικής απόρριψης της από την ελληνική πλευρά, η οποία υπενθύμισε ότι μία ονομασία πρέπει να είναι σύνθετη με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και επανέλαβε τις προϋποθέσεις του erga omnes και της συνταγματικής αναθεώρησης.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς πάντως μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό ομόλογο του Μάρκ Πομπέο χθες στην Ουάσινγκτον αποκάλυψε ότι τα τέσσερα από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Μάθιου Νίμιτς αποτελούν τη βάση διαπραγμάτευσης.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι προ δύο ημερών ο κ.Τσίπρας είχε επικοινωνία με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς , στον οποίο επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, Αλέξης Τσίπρας, Άνγκελα Μέρκελ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τους 2 στρατιωτικούς - Εκτός διαβουλεύσεων η "Μακεδονία του 'Ιλιντεν"

Επικοινωνία Τσίπρα - Πενς με φόντο το Σκοπιανό

Πήρε erga omnes και Staff Level Agreement και άφησε την "Μακεδονία του Ίλιντεν"

ΠΓΔΜ: Οι εθνικιστές της αντιπολίτευσης υπονομεύουν την λύση

Ζάεφ: Δεχόμαστε το όνομα "Δημοκρατία της Ίλιντεν Μακεδονίας" erga omnes

SHARE:

24Media Network