Σκοπιανό: Σε λεπτό σημείο η διαπραγμάτευση

Ο Νίκος Κοτζιάς με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς - φωτογραφία αρχείου
Ο Νίκος Κοτζιάς με τον υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ και τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς - φωτογραφία αρχείου AP

Με τα βλέμματα στο νέο ραντεβού στις Βρυξέλλες, που θα διεξαχθεί τη Δευτέρα μεταξύ του Νίκου Κοτζιά και του ομολόγου του Νικολά Ντιμιτρόφ συνεχίζονται οι συνομιλίες για το Σκοπιανό. Το όνομα που απορρίφθηκε και τα τρια που παραμένουν στο τραπέζι

Υπό το βάρος της πίεσης του διεθνή παράγοντα να βρίσκεται στην πλευρά των Σκοπίων, οχι μόνο προς την κυβέρνηση αλλά και προς την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Νικολά Ντιμιτρόφ ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.

Είναι προφανές ότι οι πυκνές συναντήσεις των δύο υπουργών Εξωτερικών αποκαλύπτουν πως η διαπραγμάτευση έχει φτάσει σε ένα λεπτό σημείο και ότι η συμφωνία είναι πάρα πολύ κοντά.

ADVERTISING

Τα τέσσερα ονόματα που είχε θέσει ο Μάθιου Νίμιτς από τον Ιανουάριο σβήστηκαν και γράφτηκαν πολλές φορές στο κείμενο της συμφωνίας, τις τελευταίες 48 ώρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και η λύση για το ονοματολογικό στράφηκε στο Nova Macedonjia, το Gorna Macedonija, Severna Macedonija και Vardar Madedonija.

Μάλιστα διπλωματικές αναφέρουν ότι το τελευταίο όνομα απορρίφθηκε την Παρασκευή κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και πλέον στο τραπέζι έχουν μείνει τα υπόλοιπα τρία ονόματα.

Την Παρασκευή ο Μάθιου Νίμιτς για άλλη μια φορά χρησιμοποίησε τη φράση "δεν υπάρχει τελική συμφωνία αλλά οι δύο πλευρές συνεχίζουν την προσπάθεια", έχοντας ωστόσο δίπλα τουτους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Σκοπίων, όταν τις προηγούμενες φορές στεκόταν μόνος του μπροστά στα μικρόφωνο. Ισως και αυτό συνιστά μια πρόοδο έστω επικοινωνιακή.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι “οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν».

Εν τω μεταξύ ο Νικολά Ντιμιτρόφ δεν αποκλείεται τη Δευτέρα να έχει κατ ίδιαν συναντήσεις με ομολόγους του ή με τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση καθώς η Ευρωπαική Ενωση επιθυμεί να δώσει άμεσα ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πάντως πως από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι και όχι να παραδώσουμε στο Σκοπιανό", εξηγώντας ότι μία καθαρή λύση erga omnes στο θέμα του ονόματος, σε συνδυασμό με απάλειψη του αλυτρωτισμού από το Σύνταγμα της πΓΔΜ θα αποκλείσει ατυχείς ερμηνείες και παρεξηγήσεις γύρω από την Ιστορία της Μακεδονίας, που ανάγεται στην Αρχαία Ελλάδα.

"Πάμε να πάρουμε πίσω το όνομα της Μακεδονίας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Σκοπιανό: Δεν υπήρξε συμφωνία στη Νέα Υόρκη. Ραντεβού στις Βρυξέλλες

Σκοπιανό: Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι συνομιλίες Κοτζιά - Νίμιτς στη Νέα Υόρκη

Νέο ραντεβού σήμερα Κοτζιά - Ντιμιτρόφ

Ζάεφ προς αντιπολίτευση: Δεν είχαμε καλύτερη ευκαιρία τα τελευταία 25 χρόνια

SHARE:

24Media Network