Σκουρλέτης: “Θα προχωρήσουμε στο σπάσιμο της Β’ Αθηνών και της Αττικής”

Σκουρλέτης: “Θα προχωρήσουμε στο σπάσιμο της Β’ Αθηνών και της Αττικής”
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης George Vitsaras / SOOC

Τι δηλώνει ο υπουργός Εσωτερικών στο News 24/7. Πώς θα σπάσουν οι δυο περιφέρειες. Τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου το νομοσχέδιο στη Βουλή. Από τις μεθεπόμενες εκλογές η εφαρμογή του νόμου μετά την άρνηση της αντιπολίτευσης να τον ψηφίσει

Αποφασισμένος να προχωρήσει στο σπάσιμο της Β΄ Αθηνών, αλλά και της περιφέρειας Αττικής, δηλώνει στο News 24/7 ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, λίγο πριν τη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που θα συζητήσει σήμερα το θέμα.

«Θα προχωρήσουμε αποφασιστικά στο σπάσιμο της Β΄ Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής» τονίζει ο Π. Σκουρλέτης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι με αυτόν τον τρόπο «θα αναβαθμιστούν οι σχέσεις πολίτη- βουλευτή, θα σπάσουν οι βαρωνίες, θα περιοριστούν οι πιθανότητες για διαπλοκή και μαύρο πολιτικό χρήμα».

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει στη Βουλή τέλη Μαΐου- αρχές Ιουνίου και όπως όλα δείχνουν το σπάσιμο των δυο περιφερειών θα εφαρμοστεί από τις μεθεπόμενες εκλογές, καθώς απαιτείται πλειοψηφία δυο τρίτων προκειμένου να εφαρμοστεί από τις προσεχείς κάλπες.

Η κυβέρνηση συζητά το αίτημα για ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού, πλην όμως, δεν προτίθεται να το φέρει πακέτο με το σπάσιμο των περιφερειών, όπως ζητάει η Νέα Δημοκρατία, ενώ δεν προτίθεται να αποδεχθεί την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής για νέο εκλογικό νόμο, υπερασπιζόμενη την απλή αναλογική που η ίδια έχει ψηφίσει.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το σπάσιμο των περιφερειών, όπως έχει αποκαλύψει η «Αυγή» την Κυριακή 6 Μαΐου, είναι το εξής- και επ’ αυτού μπορεί να δεχθεί παρατηρήσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα συμμετάσχουν στη σημερινή συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής:

Η Β΄ Αθηνών (σήμερα εκλέγει 44 από τις 300 έδρες της Βουλής) διασπάται ως εξής:

ΒΟΡΕΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ:   (15 έδρες) θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

ΔΥΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: (11 έδρες) θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιγάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου.

ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ: (18 έδρες) θα περιλαμβάνει τους Δήμους Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου, Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου- Ταύρου, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου.

Το σπάσιμο της Αττικής

Όσον αφορά το Υπόλοιπο, όπως έχει αποκαλύψει η «Αυγή», Ανατολική και Δυτική Αττική ακολουθούν τη διοικητική διαίρεση της Περιφέρειας Αττικής. Από τις 15 έδρες που αντιστοιχούν σήμερα στο Υπόλοιπο Αττικής, οι 10 μοιράζονται στην Ανατολική Αττική και οι 4 στη Δυτική. Στην προκειμένη περίπτωση, μία έδρα “χάνεται” και πάει στην Αχαΐα, που σήμερα έχει 8 έδρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα