Σκρέκας: Τέσσερα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Σκρέκας: Τέσσερα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας
Σούπερ Μάρκετ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Ποια είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Κώστας Σκρέκας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

«Μήνυμα στην αγορά για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να “πατάξει” φαινόμενα αισχροκέρδειας στέλνει υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας. ‘“Όσοι παρανομήσουν θα το πληρώσουν ακριβά” με έμφαση δήλωσε ο κ. Σκρέκας ανακοινώνοντας 4 νέα μέτρα στην μάχη κατά της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, καταγράφονται ακριβές τιμές στα σούπερ μάρκετ, καθώς δεν έχουν εξαληφθεί οι παράγοντες αύξησης, “Εν μέρει δικαιολογούνται” είπε, ωστόσο “βλέπουμε ότι οι παράγοντες κόστους αποκλιμακώνονται (κόστος ενέργειας, μεταφορικά κλπ) οπότε τώρα δημιουργούνται οι συνθήκες κάποιος να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις και να οδηγηθούμε σε πληθωρισμό απληστίας όποτε με τα τέσσερα μέτρα που προωθούμε δεν επιτρέπουμε αυτές τις ενέργειες.”

Συγκεκριμένα, τα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι :

Εξασφαλίζεται η υποχρεωτική ταμπέλα στο ράφι για προϊόντα με «μόνιμη» μείωση τιμής, τουλάχιστον 5%, για βασικά προϊόντα για το νοικοκυριό – πέρα από άλλες προωθητικές ενέργειες – και για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών. Η τιμή ραφιού που θα λαμβάνεται ως τιμή «βάσης» για την σύγκριση στους ελέγχους θα είναι η μέση τιμή που ίσχυε μέχρι χθες (19 Σεπτεμβρίου) και σε περίπτωση παράβασης, το πρόστιμο θα είναι 20.000 ανά κωδικό προϊόντος. Στόχος είναι, όπως είπε ο υπουργός, να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο, πριν τις εορτές των Χριστουγέννων. Επίσης ο ίδιος δήλωσε ότι από επαφές που είχε με προμηθευτές και λιανέμπορους «έχει εκφραστεί ήδη η πρόθεση, από ορισμένους, να μειώσουν τις τιμές».

Οι υπόχρεοι λιανέμποροι, με τζίρο άνω των 90 εκατ ευρώ, θα κοινοποιούν, στο υπουργείο Ανάπτυξης όλους τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους με τις αλλαγές των καθαρών τιμών αγοράς και να δηλώνουν τις τιμές λιανικής για να γνωρίζει ο καταναλωτής τις επικρατούσες τιμές για να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ

Για την διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά θα κοινοποιούνται από τα σούπερ μάρκετ οι τιμές σε βασικά φρούτα και λαχανικά θα αναρτώνται οι τιμές στο ekatanalotis και θα δημοσιοποιούνται. Επίσης θα συλλέγονται και στοιχεία για αγορές χονδρικής από ευρωπαϊκές αγορές για την καλύτερη σύγκριση τιμών.

Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών με αναβάθμιση υποβολής καταγγελιών στην τηλεφωνική γραμμή του υπουργείου Ανάπτυξης 1520 και θα δημιουργηθεί ειδική εφαρμογή για καταγγελίες μέσω κινητών τηλεφώνων.

Σημειώνεται ότι το μέτρο του καλαθιού του νοικοκυριού θα συνεχιστεί ενώ για το καλάθι των μαθητών, προκύπτει ότι είχε μεσοσταθμική μείωση μέχρι και 20% και οι πωλήσεις των ειδών που περιλαμβάνει ήταν αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.

Ιδιώτες

Παράλληλα,, όπως σημείωσε ο υπουργός, επισπεύδονται οι διαδικασίες για να συνεπικουρούν τα ειδικά κλιμάκια στους ελέγχους και ιδιώτες ελεγκτές.

Για τα καύσιμα ο υπουργός σημείωσε ότι συνεχίζεται ο έλεγχος περιθωρίου κέρδους.στα πρατήρια ενώ γενικότερα για τους ελέγχους αναφέρθηκε ότι, μέχρι στιγμής από την αρχή του έτους έχουν γίνει 14.949 έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ και έχουν επιβληθεί πρόστιμα 5,1 έκατ ευρώ και ότι οι έλεγχοι είναι ιδιαίτερα έντονοι στη Θεσσαλία κι έχουν επιβληθεί πρόστιμα 110.000 ευρώ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα