Σταϊκούρας: “Πολύ καλή συμφωνία η απόφαση του Eurogroup”

Σταϊκούρας: “Πολύ καλή συμφωνία η απόφαση του Eurogroup”
Ο Χρήστος Σταϊκούρας (EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

"Να επιταχυνθούν οι εγγυήσεις της ΕΤΕπ και το SURE" ζητά ο υπουργός Οικονομικών μετά την συμφωνία στο Eurogroup για χορήγηση δανείων από τον ESM στις χώρες που επλήγησαν από τον κορονοϊό.

Την ανάγκη μαζί με την χαμηλότοκη χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που εγκρίθηκε στο σημερινό Eurogroup να προχωρήσουν ως την 1η Ιουνίου και οι εγγυήσεις ύψους 200 από την ΕΤΕπ αλλά και η πρωτοβουλία SURE για την απασχόληση επισημαίνει σε δήλωση του ο υπουργός οικονομικών.

«Το σημερινό Eurogroup κατέληξε σε μία πολύ καλή συμφωνία για τους όρους και τα χαρακτηριστικά αξιοποίησης, από όσες χώρες αιτηθούν, φθηνών πιστοληπτικών γραμμών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού» σημειώνει ο κ. Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι «Αυτός ο μηχανισμός , θα είναι άμεσα διαθέσιμος – με τους ίδιους όρους – σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση, δεν θα έχει μακροοικονομικές προϋποθέσεις, θα ενσωματώνει απλοποιημένο πλαίσιο παρακολούθησης και θα διαθέτει ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα υποβολής αιτήματος έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Εφικτός στόχος είναι αυτό το «δίχτυ ασφαλείας» για όποια κράτη-μέλη το αξιοποιήσουν, να ενεργοποιηθεί από την 1η Ιουνίου». 

Παράλληλα, τονίζει ο υπουργός οικονομικών«εκκρεμεί η άμεση ολοκλήρωση και υλοποίηση των υπόλοιπων πρόσφατων ευρωπαϊκών αποφάσεων, για την ενίσχυση εργαζόμενων και επιχειρήσεων, μέσω – αντίστοιχα – του προγράμματος SURE και της δημιουργίας ενός πανευρωπαϊκού ταμείου εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Αποφάσεις που επίσης θα πρέπει να ενεργοποιηθούν, άμεσα, από την 1η Ιουνίου.

Και φυσικά εκκρεμεί η δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης, με μέγεθος και σύνθεση χρηματοδότησης, κυρίως μέσω επιχορηγήσεων, που να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις με τις οποίες όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες είναι αντιμέτωπες» κατέληξε στην δήλωση του ο κ. Σταϊκούρας .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα