Σταύρος Θεοδωράκης: Μαύρη εργασία, ανεργία και άνιση ανάπτυξη η απειλή της κοινωνίας μας

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης

"Οι εργαζόμενοι απαιτούν δικαιοσύνη και ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή" αναφέρει μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης με αφορμή την εργατική Πρωτομαγιά

"Τα πράγματα δεν χαρίζονται αλλά κατακτούνται από αυτούς που τα έχουν ανάγκη" σημειώνει ο επικεφαλής του Ποταμιού στο μήνυμά του για την εργατική πρωτομαγιά.

Ο κ. Θεοδωράκης κάνει μια αναφορά στους εργάτες του Σικάγο σημειώνοντας ότι 132 χρόνια πριν απαίτησαν δουλειά, "σχόλη, ύπνο - όλα ισότιμα» και συμπλήρωσε: "Μπορεί πλέον η εργατική πρωτομαγιά να μην είναι απεργία και να έχει εξελιχθεί σε αργία αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ξεχνάμε ότι τα πράγματα δεν χαρίζονται αλλά κατακτούνται από αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Και σήμερα αυτό που θέλουν οι εργαζόμενοι είναι δικαιοσύνη στη δουλειά, ευκαιρίες για μια καλύτερη ζωή. Η μαύρη εργασία, η ανεργία και τελικά η άνιση ανάπτυξη είναι απειλή για την κοινωνία μας αλλά και την ευρύτερη οικογένεια μας, την Ε.Ε.

Πρέπει να παλέψουμε για μια δικαιότερη κατανομή του πλούτου και των ευκαιριών. Η παγκοσμιοποίηση έχει ενισχύσει μεγιστάνες και πολυεθνικούς κολοσσούς - το 1% του πλανήτη κατέχει πλέον το 50% του παγκόσμιου πλούτου.

Αυτοί που σκανδαλωδώς ευνοήθηκαν και ευνοούνται από την άνιση ανάπτυξη δεν θα πρέπει να συνεχίσουν να καθορίζουν τους όρους του παιγνιδιού". Μάλιστα συμπλήρωσε: "Οι συνεχείς τεχνολογικές αλλαγές πρέπει να γίνουν μοχλός για την ανατροπή των ανισοτήτων. Από την μόρφωση και την εκπαίδευση έως τις ώρες και τις συνθήκες εργασίας. Η τεχνολογία κάνει πιο αποδοτικές τις επιχειρήσεις, τα οφέλη, όμως, θα πρέπει να κατανέμονται και στους εργοδότες και στους εργαζόμενους. Υπάρχουν μοντέλα που δοκιμάζονται, σε χώρες της Ευρώπης αλλά και σε άλλα σημεία του πλανήτη, και θα πρέπει η Ε.Ε. με ανοιχτούς ορίζοντες να χαράξει την αντίθετη οδό από αυτήν που μέχρι σήμερα πολλαπλασίαζε και διεύρυνε τις αντιθέσεις.

Να καθυποτάξουμε την αγριότητα της ανταγωνιστικής οικονομίας για να κάνουμε καλύτερη τη ζωή πάνω σε αυτόν τον κόσμο".

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρωτομαγιά, Ποτάμι
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το μαγιάτικο στεφάνι, σύμβολο νίκης της φύσης

Πρωτομαγιά 1944: Η εκτέλεση των Διακοσίων από τους Ναζί στην Καισαριανή

Πρωτομαγιά 2018: Απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα

SHARE:

24Media Network