Στη σκιά της τραγωδίας στη Μόρια το υπουργικό

Στη σκιά της τραγωδίας στη Μόρια το υπουργικό

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου μεταξύ άλλων στην ατζέντα. Σχέδιο αποσυμφόρησης με συμφωνία Χρυσοχοϊδη περιφερειαρχών. Ποια άλλα θέματα θα συζητήσει το υπουργικό

Στη σκιά της χθεσινής τραγωδίας με τους νεκρους πρόσφυγες στη Μόρια συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο καθίσταται δραματικά επίκαιρο, καθώς στην ατζέντα ήταν ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο που θα προταθεί από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, για τον εκσυγχρονισμό με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα της διαδικασίας χορήγησης ασύλου και με ουσιαστικό στόχο την επιτάχυνση.

Δε θα καταργηθεί σύμφωνα με πληροφορίες η προσφυγή σε δεύτερο βαθμό των απορριφθέντων αιτήσεων ώστε οι διαδικασίες να προχωρούν πιο γρήγορα, κάτι για το οποίο είχαν εκφραστεί σοβαρές ενστάσεις πχ από τη Διεθνή Αμνηστία, ενώ υπήρξαν και πιέσεις από τους δικηγόρους και συζητήσεις με την κυβέρνηση για το ζήτημα. Στόχος όμως θα είναι η επιτάχυνση της εκδίκασης των προσφυγών.

Ωστόσο η χθεσινή τραγωδία στη Μόρια έδειξε με τον πιο φρικτό τρόπο και την ανάγκη να προχωρήσει πιο γρήγορα η αποσυμφόρηση.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης εξάλλου είχε την Παρασκευή συνάντηση στην Κατεχάκη με τους περιφερειάρχες της χώρας με τη συμμετοχή και του αναπληρωτή υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργου Κουμουτσάκου, καθώς και αρμόδιων στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε τη στήριξη των 13 περιφερειαρχών με τη διάθεση χώρων φιλοξενίας για την ισοκατανομή προσφύγων ανά την επικράτεια. Συγκεκριμένα, θα μεταφερθούν 2.000 άτομα σε δομές ανά κάθε περιφέρεια.

Ο κ.Χρυσοχοϊδης ενημέρωσε επίσης τους περιφερειάρχες ότι με το νομοσχέδιο που θα συζητηθεί σήμερα στο υπουργικό στόχος είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, ώστε στις αρχές του 2020 να επαναπατριστούν περίπου 12.000 άτομα, ενώ από την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας και μέχρι σήμερα έχουν επαναπατριστεί 1.200 άτομα.

Στην ανάγκη να υπάρξει πολύ ταχεία διαδικασία για την επεξεργασία των αιτήσεων άσυλου, αλλά και στο γεγονός ότι οι υφιστάμενες δομές δεν είναι επαρκείς με την πολύ μεγάλη αύξηση των ροών τον τελευταίο ειδικά μήνα, στάθηκε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας χθες στο Σκάι. Ο κ.Γεραπετρίτης είπε ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη φύλαξη των ελληνικών συνόρων με ενεργοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού, του λιμενικού και μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Frontex, ενώ δήλωσε ότι στόχος είναι να διαβιβάζονται οι πρόσφυγες σε κέντρα φιλοξενίας, όπου να είναι ανθρώπινες οι συνθήκες.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πάντως επέλεξε μία αστυνομικής λογικής διαχείριση της κατάστασης χθες, με αστυνομικές πηγές να δείχνουν μερίδα των ίδιων των προσφύγων ως υπεύθυνους για τη φωτιά και με την αποστολή ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, το οποίο εδώ και πολύ καιρό έχει ξεπεράσει τη δυναμικότητα του. Στη Μόρια μετέβησαν ο υφυπουργός Αντεγκληματικής Πολιτικής Λευτέρης Οικονόμου και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής και Ασύλου Πάτροκλος Γεωργιάδης, ενώ για τις τραγικές εξελίξεις ενημερώθηκε φυσικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποιος είχε μόλις επιστρέψει από τις ΗΠΑ.

Στην ατζέντα του υπουργικού βρίσκονται επίσης εκτός από το νομοσχέδο για το άσυλο, οι αλλαγές στον ποινικό κώδικα που θα παρουσιάσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας αν και δεν είναι ακόμη ώριμες, το αντικαπνιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που θα παρουσιάσει ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα ενημερώσει για τη σύσταση διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης για τη σύσταση διυπουργικής για την ενέργεια και το κλίμα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα στις 5 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές της ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα