Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για το “πόθεν έσχες”

Στη Βουλή το Νομοσχέδιο για το “πόθεν έσχες”
Πλάνο από τη Βουλή τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου Eurokinissi

Κατατέθηκε τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις δηλώσεις «πόθεν έσχες, ύστερα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό τον προηγούμενο νόμο.

Σύμφωνα με το Νομοσχέδιο με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις για την υποβολή δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και άλλες διατάξεις», όλοι οι υπόχρεοι καλούνται να υποβάλλουν ξανά δηλώσεις προηγούμενων ετών.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: Υπόχρεοι δηλώσεων περιουσιακής κατάσταση είναι όχι μόνο οι σύζυγοι αλλά και ζευγάρια που έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς επίσης και εκείνοι που βρίσκονται σε διάσταση.

Το ποσό των μετρητών εκτός τραπέζης που θα δηλώνονται υποχρεωτικά, αυξήθηκε στα 30.000 ευρώ από τα 15.000 ευρώ που ήταν στον προηγούμενο νόμο. Αντίστοιχα, θα δηλώνονται κινητά περιουσιακά στοιχεία (κοσμήματα, πίνακες, τιμαλφή και άλλα) που κοστολογούνται άνω των 40.000 ευρώ, ενώ πριν την απόφαση του ΣτΕ το ποσό ανερχόταν στα 30.000 ευρώ.

Καθιερώνεται ηλεκτρονικό παράβολο, ύψους 200 ευρώ, όταν η δήλωση υποβάλλεται με καθυστέρηση. Αν η υποβολή είναι εκπρόθεσμη για περισσότερο από δύο μήνες, το παράβολο θα ανέρχεται στα 800 ευρώ. Αναφορικά με το δικαστικό κλάδο, οι δηλώσεις και εδώ θα είναι ηλεκτρονικές.

Ο έλεγχός τους θα πραγματοποιείται από την Ειδική Υπηρεσία Επιτροπής Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης, η οποία ελέγχει τις αντίστοιχες δηλώσεις του πρωθυπουργού, των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, των βουλευτών και ευρωβουλευτών κα.

Όπως αναφέρεται στο Νομοσχέδιο, θα αποτελείται από 11 μέλη (έναντι 9 μελών που αναφερόταν αρχικά), με την προσθήκη ενός Συμβούλου Επικρατείας και ενός Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενώ ο Συνήγορος του Πολίτη αντικαθίσταται από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα