Στις 22 Ιανουαρίου ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος- Τι προβλέπει 

Στις 22 Ιανουαρίου ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος- Τι προβλέπει 
Κάλπη σε εκλογικό τμήμα της Αθήνας Eurokinissi

Ο νέος εκλογικός νόμος ανέβηκε για διαβούλευση στο opengov. Τη Δευτέρα κατατίθεται. Δεν υπάρχει συναίνεση από τα κόμματα.

Για διαβούλευση στο opengov ανέβηκε το βράδυ της Παρασκευής ο εκλογικός νόμος, τον οποίο παρουσίασε νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στους αρχηγούς των κομμάτων. Δεν υπάρχει όμως συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 διαφωνούν με την κατάργηση της απλής αναλογικής, ενώ η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε στον κ. Μητσοτάκη ότι διαφωνεί με το ανώτατο μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, καθώς το κόμμα της επέμενε το μπόνους να μην ξεπερνά τις 35 έδρες. Ο νέος εκλογικός νόμος προβλέπει ειδικότερα κλιμακωτό μπόνους μέχρι και 50 εδρες στο πρώτο κόμμα ανάλογα με το ποσοστό. 

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει ειδικότερα ότι το πρώτο κόμμα εάν έχει ποσοστό 25% θα λαμβάνει μπόνους 20 εδρών και από εκεί και πέρα το μπόνους θα αυξάνεται κατά μία έδρα για κάθε μισή μονάδα επιπλέον, με ανώτατο μπόνους τις 50 έδρες για ποσοστό που θα πλησιάζει το 40%. 

Μετά την άρνηση και του ΚΙΝΑΛ, η πλειοψηφία της ΝΔ προχωρά στην κατάθεση και ψήφιση του νόμου. Εξάλλου και με το ΚΙΝΑΛ δεν εξασφαλίζονταν 200 βουλευτές για να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές. Επομένως με τις ψήφους της ΝΔ, ο νόμος θα περάσει αλλά για να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.  Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή και θα μπει στη διαδικασία των επιτροπών, ώστε στις 22 Ιανουαρίου να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.   

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα